Hazİne yeni ekonomi programı çerçevesinde borçlanma stratejisini değiştirdi. Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, Hazine'nin nisan ayında piyasalarda güven sağlamak için tek fiyat yöntemine devam edeceğini, ancak programın açıklanmasının ardından yeniden çoklu fiyat ihalelerine döneceğini söyledi. Kamu ve fon bankalarının borçlanma ihtiyaçları üzerinde de duran Özyıldız, "Kamu iki ay içinde piyasadan elini çekecek" dedi.
Yeni sistemde, kamu bankalarının gecelik vadedeki borç yükü, iç borç senedi ve nakden fon verilerek giderilecek. Amaç, fondaki bankalar ve kamu bankalarının piyasaya üzerinde yarattığı baskıyı hafifletmek. 2000 sonu itibariyle kamu bankalarına, ağırlıklı olarak Halk ve Ziraat olmak üzere 2.2 katrilyon liralık tahvil verildi. 2001 yılında bu rakam 7.8 katrilyon liraya ulaştı. Böylece sadece kamu bankalarına verilen kağıt tutarı toplam 10 katrilyon oldu. Fon bankalarına ise toplam 6 .1 katrilyon liralık tahvil verildi. Bu kağıtlar, 1 yıl vadeli ve üç ayda bir değişken faizli kağıtlarla değiştirilecek.
*2000 yılı sonunda iç borç stokunun GSMH'ye oranı yüzde 30'lardaydı. Stok yüzde 23 arttı, bu oran yüzde 53'e ulaştı.
*Yüzde 70 faiz baz alınarak yapılan bir hesaplamada bu yüzde 23'lük oran eğer operasyon yapılmasaydı, 2001'de yüzde 33 olacaktı. Hazine'nin iç borç stoku yüzde 41'e çıkacaktı. Toplam kamu borcunun GSMH'ye oranı ise yüzde 74 olacaktı.
*Kamu borcunun tek elden yürütülmesiyle oran yüzde 61 düzeyinde kalacak.
*Her hafta düzenlenecek ihalelerde kamu finansmanı ihtiyacını gösteren bir alt limit belirlenecek.
* Piyasa yapıcılığı sistemi revize edilecek.
*Kamu ve fon bankaları önce bankalara olan gecelik yükümlülüklerini bitirecek, daha sonra müşterilere olan yükümlülükleri ardından Merkez Bankası'na olan yükümlülükleri sona erdirilecek.