|
|
|
Meclis vites artırıyor
Bakanlar Kurulu toplantısında, Meclis'in fazla mesai yapması istendi. TBMM'nin gündeminde bekleyen bütçe kanununda değişiklik yapan tasarı, yetki kanunu, doğalgaz ve şeker kanunları bu hafta çıkacak
Bakanlar Kurulu toplantısında, ekonomiyle ilgili kanunların çıkarılabilmesi için TBMM'nin gece fazla mesai yaparak, Cumartesi ve Pazar günleri de çalışması konuları ele alındı. Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında yaklaşık 4 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısından sonra, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Rüştü Kazım Yücelen, TBMM'nin gündemde bekleyen bütçe kanununda değişiklik yapan tasarı, yetki kanunu, doğalgaz ve şeker kanunlarının bu hafta içinde Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşacağını söyledi.
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in ekonominin içinde bulunduğu durum ve yurtdışı temasları hakkında Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiğini ifade eden Yücelen, "Türkiye'ye olan güvenin tam olduğu gördük" dedi.
TASARRUF ÖN PLANDA
Yücelen, geçen hafta yapılan Yüksek Planlama Kurulu ile Ekonomik Sosyal Konsey toplantılarında ele alınan konuların detaylıca görüşüldüğünü bildirdi.
Bu konuda bakanların fikirlerinin alındığını anlatan Yücelen, şunları söyledi:
"Geçen hafta yapılan görüşmelerin de ışığı altında, dış kaynakların yanı sıra iç kaynaklara hassas bir şekilde eğilerek yeni gelir getirici işlemlerden ziyade, tasarruf ağırlıklı kaynak arayışlarına yönelineceği ve geçen hafta içerisinde işçi-işveren temsilcileri başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile yapılan görüşmelerden duyulan memnuniyet, önümüzdeki günlerde toplumun öncelikli ve hassasiyetlerini gözönüne alarak programa ve niyet mektubuna son şeklinin bir an önce verilmesi, Bakanlar Kurulu'nda görüşülmüştür."
Yücelen, Kamulaştırma Kanunu ve Kamu Borçlanma Yasası'nın imzaya açılması ile Bankalar Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısının bu hafta sonuna kadar Devlet Bakanı Kemal Derviş'in koordinatörlüğünde hazırlanmasının görüşüldüğünü belirtti. Yücelen şöyle devam etti:
"Bakanlar Kurulu'muzda kamu bankalarıyla ilgili kanunun uygulanmasına hassasiyetle devam edileceği, bu çerçevede bugün Ziraat Bankası'nın genel kurulunun yapılacağı, ayrıca bütçe kanununda değişiklik yapan kanun ile kamu bankalarının kanuni görevlerini yapabilmesi için, bütçeye şeffaf şekilde ödenek konulacağını vurgulandı.
KAYNAK ARAYIŞI
Yücelen, yeni gelir getirici işlemlerden ziyade mevcuttan tasarrufu etmeye yönelineceğini belirterek, bakanlıkların bütçelerinde kısıntıya gideceklerini belirtti. Yücelen, tasarruf ağırlıklı kaynak arayışında 2.5-3 katrilyon civarında bir iç kaynağın tasarlandığını söyledi. Yücelen, ayrıca yaz saati uygulamasıyla birlikte merkezde günlük çalışma saatlerinin yeniden tespitine ilişkin bir kararnamenin imzalandığını bildirdi.
Telekom Yasası 3 gün içinde imzada
BasIn toplantısından sonra Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, "IMF'ye Niyet mektubu ne zaman verilecek" şeklindeki bir soruya karşılık, toplumun önceliklerinin gözönüne alınacağını, belki ekonomik sosyal konseyin yeniden toplanıp konseyi oluşturan sivil toplum kuruluşlarına bu konuda tekrar bilgi verileceğini ve bütün kesimlerin güvenini kazanarak yola devam edileceği vurguladı. Bakan Yücelen bunun 10-15 gün içinde gerçekleşeceğini, ancak kesin bir süre vermenin Bakan Derviş'in işi olduğunu söyledi.
Yücelen, Telekom Yasası'nın imzaya açılıp açılmadığına ilişkin bir soru üzerine de, o yasanın da hazırlandığını, 2-3 gün içinde imzaya açılacağını bildirdi. Kamu bankalarına ayrılacak ödenekle ilgili olarak da Yücelen, bu konunun bugün Meclis'te dile getirilmesinin daha iyi olduğunu düşündüğünü belirterek, "Halk Bankası'na sadece 54 trilyon" dedi.
Programa hız verilecek
Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunda ulusal ekonomik programın çabuklaştırılmasına yönelik önlemler görüşüldü. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz her bakanlığın kendi tasarruf tedbirini hazırlamasını isterken, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, özelleştirmeye karşı olduğu yönünde çıkan haberlere tepki gösterdi. Bazı bakanlar ek vergi söylentilerinin kamuoyunda rahatsızlık yarattığını dile getirerek, mitinglere dönüşen tepkilerin kimin tarafından ortaya atıldığı belli olmayan bu söylentilerle yaygınlaştığını kaydetti.
GÜNAH ÇIKARTILDI
Telekom'un özelleştirilmesine ilişkin söz alan Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, kendisinin özelleştirmeye karşıymış gibi gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "Özelleştirmeye karşı olmadığımı söylüyorum. Zorla fikir ayrılığı yaratılmak isteniyor" dedi. Öksüz, Telekom'un özelleştirilmesi ile ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini bu konuda Kemal Derviş ile bir toplantı yapacaklarını bildirdi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise toplantıya mazeret bildirerek katılmadı.
Fatma Sibel YÜKSEK
|
|
|
|