kapat
01.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

MHP'li vekiller denetledi ama Kürtçe'yi anlamadı!


Kürtçe filmin galasına MHP'li siyasiler akın etti. Filmin Kürtçesi'ni anlamadıklarını söyleyen MHP'liler, "Kasıt var mı, yok mu, araştıracağız" dediler
İranlı Bahman Ghobadi'nin "Sarhoş Atlar Zamanı" adlı ilk Kürtçe filmin Ankara galasına aralarında MHP milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda siyasi izledi. Filmin Kürtçe olması nedeniyle, sinemada olağanüstü güvenlik önlemleri alındı, davetliler tek tek arandı, sivil polisler de salonda kontrol yaptı.

Galaya katılan MHP Ağrı Milletvekili Nidayi Seven, MHP Bayburt Milletvekili Şaban Kardaş ve DSP Diyarbakır Milletvekili Abdulsamet Turgut, Kürtçe bildikleri halde, filmi İngilizce bir film gibi izlediklerini söylediler.

MHP'li Seven, "Film, Kürt kimliğini siyasi malzeme yapmak isteyen nitelikte de değil. Ancak, yine de bu filmin arkasında bir kasıt var mı, yok mu bunu araştıracağız" dedi. Filmin Sorani lehçesiyle çekildiğini, söyleyen Seven, "Kürtçe arka planda kalıyor. Hatta Kürtçe'nin varlığı bile takip edilemiyor" yorumu yaptı.

DSP'li Turgut ise, filmin Kürtçesi'ni anlayamadığını, ama izlerken çocukluğunu yaşadığını söyledi.

"AB'YE TARİHİ ADIM"
Eski kültür bakanlarından Fikri Sağlar ile Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kemal Genç de davetliler arasındaydı. Sağlar filmin çok gerçekçi olduğunu belirtirken, Müsteşar Yardımcısı Genç "Siyasi içeriği olmayan komşu ülkede çevrilmiş yabancı bir film" değerlendirmesi yaptı ve "AB ülkeleri bu filmi görerek o bölgelere yardıma gelsinler" diye konuştu. Filmin ithalatçısı ve Türkiye Film Yapımcıları Derneği Genel Başkan Sabahattin Çetin de, ilk Kürtçe filmi "Ulusal Program'ın Avrupa'ya sunulması aşamasında bu bir tarihi adım" olarak değerlendirdi.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır