kapat
01.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Güney Kore örneği


Bir günde 30 milyar dolar kaybeden ve maaş bile ödeyemeyen G. Kore'nin krizden toplumsal uzlaşma ile çıktığını belirten Derviş" Endonezya başaramadı. Biz ise uzlaşmayı başarmalıyız" dedi
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Ekonomik Sosyal Konsey toplantısında, krizin aşılması için toplumsal uzlaşmanın şart olduğunu söyledi. Kemal Derviş, bunalımdan toplumsal destek ile çıkan Güney Kore'yi örnek göstererek, bu ülkenin bunalımı izleyen ilk yılda yüzde 8, ikinci yılda da yüzde 11 büyüdüğüne dikkat çekti.

Derviş, Güney Kore'nin tam aksine Endonezya'nın ise toplumsal birliği sağlayamaması nedeniyle 4 yıldır bunalımdan çıkamadığını vurguladı. Derviş, bu nedenle Endenozya'nın birliğinin tehlikeye girdiğini belirterek, Türkiye'de toplumsal mutabakatın sağlanmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Kemal Derviş, yaşanan bunalımın ekonomik büyümeyi vurduğu, bunun sonucunda da yılın ilk altı ayında ekonominin yüzde 5-6 oranında küçüleceğini de sözlerine ekledi.

UYUMLU KOALİSYON
Toplantıda konuşan Başbakan Bülent Ecevit, 57. Hükümetle birlikte, enflasyonun düşürüldüğü, deprem felaketinden başarıyla çıkıldığı, teröre son verildiği, büyümenin artırıldığı, laikliğe karşı hareketlerin önlenmesinde ciddi adımlar atıldığı, Milli Eğitim Reformu'nun gerçekleştirildiğini ifade etti.

ESK'da TOBB Başkanı Fuat Miras, sert eleştiriler içeren bir konuşma yaptı. "Ülke yangın yerine döndü. Siz boru döşeyip su getireceğim derken ülke kül olacak. Ancak küle su dökebileceksiniz" diyen Miras, şöyle devam etti:

ŞARTLI DESTEK GELDİ
"Bundan böyle gözü kapalı destek vermeyeceğiz. Geçmişte sürekli destek verdik. Artık destek verecek gücümüz kalmadı. Biz destek versek bile taban artık destek vermiyor, bize hakaret ediyor. Varoşlar üzerimize ne zaman gelecek diye endişe ediyoruz. Sosyal patlamalar yaşanabilir. 6-7 Eylül olayları tekrar olabilir. Herşeye rağmen, programda reel sektör olacaksa desteğimizi veririz. Bu arada medya hem sayın bakanı (Derviş'i) rahatsız ediyor hem de olumsuz haberleri gündeme getiriyor. Buna müdahale edilmeli."

Toplantı sonrasında ilk açıklama ise Hak-İş Genel Sekreteri Recai Başkan'dan geldi. Başkan "Hükümet tarafından programın içeriğine ilişkin somut bir öneri ortaya konulmadı" dedi. Recai Başkan, bundan sonra herhangi bir fedakarlık gerektiğinde bunun boyutlarını bilmek istediklerini toplantıda dile getirdiklerini belirtti.

"Bir tane Türkiye var"
BaŞbakan Bülent Ecevit, "Ekonomi bir kazaya uğradı" diyerek, krizin nedenlerini değerlendirdikten sonra şöyle konuştu: "Kendimize olan güvenimizi sarsmadan hemen toparlanarak gerekli önlemleri alarak bu krizi aşmalıyız. Tek bir Türkiye var. Türkiye'nin şartları içinde bir tek hükümet çıkıyor. Bu hükümetin hazırladığı ekonomik programa destek verilmesi gerekiyor. Ekonomik krizden kurtulmak için Ulusal Kurtuluş Savaşı başlatacağız. Krizin elbirliği ile aşılması ülke yararınadır."

"Enflasyonla ile mücadele ile temel hedefimiz . Enflasyon , borç, faiz sarmalından kurtulmak zorundayız" diye konuşan Ecevit, ulusal dayanışma ruhunun tüm toplumu kapsayacak şekilde genişlemesi gerektiğini söyledi. Ecevit," Bir tane Türkiye vardır. Beğenseniz de beğenmeseniz de bir tane hükümet vardır" dedi.

Sadece sigara molası verildi
* ESK toplantısı toplam 5 saat sürdü. Sadece bir kez "sigara molası" verildi.

* Başbakan ve Yardımcıları ile Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in dışında toplantıya 7 bakan daha katıldı. DİSK önceden açıkladığı gibi toplantıya katılmadı. Toplantıya ekonominin çeşitli kesimlerinden 6 kuruluş başkan ve yöneticileri ile temsil edildi.

*TÜSİAD ise TOBB heyetinin parçası olarak toplantıda yer aldı.

*Toplantıda DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu bir sunuş yaparak daha önceki ekonomik programda enflasyonun düşme trendine girdiğini ancak, krizde bu trendin bozulduğunu belirterek, sorunların aşılacağına inandıklarını söyledi.

* Türk-İş Başkanı Bayram Meral ve TOBB Başkanı Fuat Miras'a masanın baş tarafından hükümet temsilcilerinin yanlarında yer ayrıldı.

KİMLER KATILDI?
Başbakan Ecevit, Başbakan Yardımcıları Bahçeli, Özkan ve Yılmaz, Devlet Bakanları Derviş, Toskay, Keçeciler ve Yücelen, Maliye Bakanı Oral, Tarım Bakanı Gökalp, Çalışma Bakanı Okuyan, Sanayi Bakanı Tanrıkulu, DPT Müsteşarı İzmirlioğlu, Maliye Müsteşarı Dikmen, Hazine Müsteşarı Öztrak, BDDK Başkanı Akçakoca, Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Özelleştirme İdaresi Başkanı Bayar, Bankalar Birliği Başkanı Tunaboylu, TOBB Başkanı Miras, TZOB Başkanı Yücel, TESK Başkanı Günday, TİSK Başkanı Baydur, Türk-İş Başkanı Meral, Hak-İş Genel Sekreteri Başkan, TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan.

Okan MÜDERRİSOĞLU - Nuri Sefa ERDEM-Nevin BİLGİN

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır