kapat
25.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İstanbul'da Lale mevsimi


İstanbul'a baharın gelişi nereden mi belli olur? Tabii ki eski adıyla Sinema Günleri'nin, nam-ı diğer Film Festivali'nin nisanda başlamasından; Beyoğlu'nu cıvıl cıvıl sinemaseverlerin doldurmasından. Bahar geldi, öyleyse haydi sinemaya!..
20. İstanbul Film Festivali başlıyor. Festivalin broşürü ve program çizelgesi bugünden itibaren sinema gişelerinden alınabilir. Rezervasyon formlarını ise yarından itibaren yine gişelerden alabilir ve doldurup 1 Nisan'a kadar verebilirsiniz. 180 filmin gösterileceği festival programına kuşbakışı bakalım ve size özel tavsiyelerde bulunalım...

Koku ve rayiha
Yarışmada parlak filmler var. Özellikle önceki filmlerini festivalde gördüğümüz Terence Davies'in "Keyif Evi", Oscar adayı Belçika filmi "Herkes Ünlü", çingene yönetmen Tony Gatlif'in müzik ve nostalji dolu filmi "Vengo", her yerde popüler olmuş İzlanda filmi "Baltasar Kormakur"... Benim kişisel favorim çok duyarlı İran filmi "Kâfurun Kokusu, Yaseminin Râyihası".

Sex Pistols sanatı
Geleneksel Sanatlar ve Sinema bölümünde Fernando Trueba'nın Latin müziğine adanmış "54. Sokak", Julian Temple'in efsane İngiliz punk grubu Sex Pistols üzerine belgeseli "İğrençlik ve Öfke", John Waters'ın Hollywood taşlaması "Cecil B", ayrıca Alexander Sokurov ve Barbara Kopple gibi ünlü imzalar taşıyan filmler var. Bizden de Nâzım ve Dostlar Tiyatrosu üzerine iki belgesel... Sinema Sinemaya Bakıyor'da ise önemli yönetmenler üzerine nefis belgeseller yer alıyor.

Edebiyattan Beyazperdeye bölümünde Kenneth Branagh'ın yeni Shakespeare uyarlaması "Aşkın Boşa Giden Emeği", Fransız sinemasından Claude Chabrol ve Michel Deville'in son filmleri ("Sıcak Çikolata" ve "Sachs'ın Hastalığı"), "Antonia'nın Yazgısı"yla Oscar alan kadın yönetmen Marleen Gorris'in son filmi "Şah Mat" var. Eşcinsel duyarlıklı iki önemli filmi de duyurmak isterim: Nagisa Oshima'nın samuraylar arası aşkları anlattığı "Tabu" ve François Ozon'un bir Fassbinder oyunundan uyarladığı "Kızgın Taşlara Düşen Su Damlaları".

Ve Mastroianni...
Klasik filmler bu yıl son derece zengin. Şiirsel gerçekçilik akımının babası Marcel Carn'nin dekoratör Alexander Trauner'le

işbirliğinden doğan başyapıtlar "Sisler Rıhtımı", "Cennetin Çocukları", "Kuzey Oteli" ve "Akşam Ziyaretçileri" sunuluyor. Aramızda olacak Taviani kardeşlerin başyapıtı "Babam ve Ustam"ın yenilenmiş kopyası geliyor. Unutulmaz oyuncu Marcello Mastroianni ise tam 14 filmiyle anılıyor. Aralarında Visconti'nin "Beyaz Geceler"inden Fellini'nin "Tatlı Hayat"ına, Antonioni'nin "Gece"sinden Germi'nin "İtalyan Usülü Boşanma"sına, Scola'nın "Özel Bir Gün"ünden Bellocchio'nun "4. Henry"sine birçok başyapıt var. Ve de Marcello üzerine bir belgesel: "Hatırlıyorum, Evet Hatırlıyorum". Ayrıca geçen yıl ölen Vittorio Gassman, Alec Guinness, Kemal Sunal ve yönetmen Claude Sautet birer filmleriyle anılıyor.

Ustalara saygı
Bu yıl İtalyan yılı. Bir bölüm de Bernardo Bertolucci'ye ayrılmış. İlk filmlerinden "Devrimden Önce" ve "Örümceğin Stratejisi", efsanevi "Paris'te Son Tango" ve "1900" gösterilecek. Fransa'dan Bertrand Tavernier de altı filmiyle anılıyor; "Şölen Başlasın", TV egemenliği üzerine kehanete dayanan ünlü "Naklen Ölüm" ve eşsiz caz filmi "Geceyarısına Doğru"yla... Geçen filmlerini pek sevdiğimiz İspanyol yönetmeni Ventura Pons da son filmleri "Ölmek veya Ölmemek" ve "Anita Treni Kaçırmadı"yı da içeren beş filmle karşımızda. Tavernier ve Pons da bizzat aramızda olacaklar.

Baba bağımsız!
Amerikan bağımsız sinemasının babası sayıldığı kadar 1960'larda yaptığı Edgar Allan Poe uyarlamalarıyla da ün yapan Amerikalı Roger Corman da geliyor. Hem filmleri, hem bizzat kendisi... Yaşlı ustanın özellikle "Küçük Korku Dükkânı", "Usher'lerin Evi", "Dehşet Saati" gibi filmlerini keşfetmek kaçırılmaz bir fırsat. Yine ABD'den çağdaş bir bağımsız, Errol Morris ise kısa filmlerinden oluşan iki ayrı programla özellikle gençlere seslenecek.

Haneke, Miike ve Fatih Akın
Festival, filmleri ülkemizde ilgi gören Avusturyalı Michael Haneke'ye özel bir bölüm ayırdı. "Kent Üçlemesi" diye anılan üç filmi ve ayrıca Kafka uyarlaması "Şato"yu, onu sevenler kaçırmamalı. "Genç bir yönetmen mercek altında" bölümü bu yıl, filmleri tüm dünyada ilgi gören Japon Takashi Miike'yi tanıtıyor. Almanya'da büyük ilgi gören ve yeni Tarantino diye nitelenen Türk yönetmeni Fatih Akın da iki filmiyle aramızda olacak. "Kısa ve Acısız" mutlaka görülmeli.

Genç yıldızlar
Dünya sinemasının genç yıldızları bölümü, parlak filmler içeriyor. Örneğin bir siyasal hiciv başyapıtı olan Hırvat filmi "Mareşal Tito'nun Ruhu", yine çok ince bir mizaha dayalı İrlanda filmi "Tuzlu Su", kadının konumu üzerine çok incelikli İran filmi "Kadın Olduğum Gün", çağdaş iletişimsizlik üzerine küçük bir başyapıt olan Belçika filmi "Thomas Aşık Oldu", biçimci bir modern trajedi olan Çin filmi "Suzhou Nehri" gibi...

Dünya festivallerinden
İşte festivalin geleneksel olarak en zengin bölümü... Neler neler var bu bölümün 25 filmi arasında... Çok kişisel bir mizah taşıyan İsveç filmi "İkinci Kattan Şarkılar", eşcinsel soslu Fransız komedisi "Gülünç Felix", Oscar adayı Meksika filmi "Paramparça Aşklar", savaş üzerine şaşırtıcı İsrail filmi "Kippur", kişisel Fransız kara-film denemesi "Şehir Sâkin", bol ödüllü ve Wong Kar-wai imzalı modern Hong Kong yapımı aşk filmi "Aşk İçin Hazır", keyifli bağımsız komedi denemesi "Hızlı ve Dişi"... Fransız sinemasının son dönemdeki en başarılı filmleri arasında olan "Büyücülerin Odası", "Harry, İyiliğinizi İsteyen Bir Dost", "Sev Beni" ve tutku filmi "Kumun Altında"... Alman ustası Volker Schlondorff'un ulusal kimlik

arayışı öyküsü "Rita'nın Kimlikleri", dahi Polonyalı Jerzy Stuhr'un "Büyük Hayvan"ı, Macar Bela Tarr'ın "Karanlık Armoniler"i... Geçen yılın genç ustası Tom Tykwer'in son filmi "Prenses ve Şövalye", Liv Ullmann'ın İngmar Bergman tadındaki filmi "Sadakatsiz"...

Denizin sesi...
Bir Ülke- Bir Sinema, bu yıl İtalya'ya ayrıldı. Bu bölümde son dönemin en iyi İtalyan filmleri var. Özellikle Pupi Avati'nin "Meleklerin Yolu", Calopresti'nin "Denizin Sesini Yeğlerim", Silvio Soldini'nin "Ekmek ve Laleler"i... Canlandırma sinemasına ayrılan bölümde ise Bruno Bozzetti'nin filmleri var.

Çağımızın aynası
Bu bölümde Nazilerin eşcinsel kıyımı üzerine belgesel "175. Madde", bol ödüllü İran filmi "Daire" ve de bizden Özcan Alper, Zülfiye Dolu, Hüseyin Karabey gibi genç isimlerin belgeselleri var.

KAÇIRILMAMASI GEREKENLER
Bizce, klasik filmleri biraz kenarda bırakarak, mutlaka izlenmesi gereken 30 film (broşürdeki bölüm sıralamasına göre):

Herkes Ünlü

Kâfurun Kokusu, Yaseminin Rayihası

54. Sokak

Aşkın Boşa Giden Emeği

Tabu

Cennetin Çocukları

Babam ve Ustam

Gece

İtalyan Usulu Boşanma

Kadın Kokusu

Paris'te Son Tango

1900

Ölmek veya Ölmemek

Naklen Ölüm

Benny'nin Videosu

Kısa ve Acısız

Kadın Olduğum Gün

Thomas Aşık Oldu

Suzhou Nehri

Daire

Paramparça Aşklar

Şehir Sâkin

Aşk İçin Hazır

Harry, İyiliğinizi İsteyen Bir Dost

Kumun Altında

Karanlık Armoniler

Büyük Hayvan

Prenses ve Şövalye

Sadakatsiz

Ekmek ve Lâleler

Atilla Dorsay

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır