kapat
25.03.2001
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarý Sayfalar
Ýstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arþiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Huzurun lezzetini beðendik efendim...


Mönüde 'beðendili' kelimesini gördük. Vay canýna dedik, bakalým mutfaktaki þahýs patlýcana nasýl muamele etmiþ... Ve o özlediðimiz tada bu huzur dolu lokantada, Þanthi'de kavuþtuk
Ne olduysa yine patlýcan yüzünden oldu. Ne mi oldu? Geleceðiz. Fakat daha önce... Kriz zamaný böyle restoran yazmak, maksadýný aþan bir davranýþ oluyor mu, olmuyor mu? Enine boyuna düþünüldü, incelendi; þu kanaate varýldý ki; vatandaþý, aðzýný sulandýrýp zevk-u sefaya kýþkýrtmak, kriz paniðiyle bilmem neresine týkýþtýrdýðý paracýklarýnýn tekrar reel ekonomiye enjeksiyonu gibi bir sonuç doðuracaðýndan; krizin aleyhine, ikinci kurtuluþ savaþýnýn ve kýsmen de enflasyonun lehine bir davranýþ olacaktýr. Ya iþsiz kalmýþ, borcundan saklanacak delik arayanlarýn nezdinde durum nedir? Bu husus henüz düþünülme aþamasýndadýr. Neticenin açýklanmasý için de kesin bir tarih verilememektedir...

SAÐLIK OLAYI
Rumeli Caddesi'ni Halaskârgazi'ye doðru bitirmenize ramak kala, sað tarafta Birlik Apartmaný. Numara 84 taksim 1. Ýstanbul'un eski apartmanlarýndan. Geniþ kapýsýndan giriyor, beþ altý mermer basamakla asansör holüne çýkýyorsunuz. Yazýnýn konusu hemen solda yer alýyor. Bu satýrlarýn yazarý oraya ilk kez, elinizdeki mevkuteyi hazýrlayan birbirinden güzel, genç hanýmlarla birlikte gitti. Cinsinin tek temsilcisi olarak. Tabiyatiyle, ayaklarý biraz yerden kesilmiþ vaziyetteydi. Fakat kapýnýn dýþýna konmuþ küçük kara tahtadaki "Saðlýk gibisi yoktur"umsu sloganý görünce eyvah dedi, bu kýzlar beni insanlara ot yedirilen bir yere getirdiler! Kýzlar aralarýnda binbir türlü muhabbetle meþgul olduklarýndan onun hafiften huysuzlanýþýný duymadýlar bile. Kapýyý "sade fakat þýk" Gül Haným açtý. Mekâna güzellik ve zarafet kadar hafiften bir gürültü ve hareket de getiren bu takýmý, büyük bir yuvarlak masaya buyur etti. Kýzlar mönüleri ellerine alýp yemek çeþitleriyle alenen flört etmeye baþladýklarýnda bu satýrlarýn yazarý, iþtahla þehvetin nasýl da sýnýr komþusu olduklarýný, "ilerlemiþ yaþýna raðmen" adeta yeniden keþfetti.

NAÝM USTA
Ýyi de kardeþim bura nere denilecek olursa... Burasý Þanthi Restaurant. Hafta içinde kahvaltý ve öðlen yemekleri için. Cuma ve cumartesileri gece de açýk, ve müzik var. Önce mönünün ana kalemleri: Çorba(lar), omletler, krepler, börekler, salatalar, makarnalar, zeytinyaðlýlar, ýzgaralar, deniz mahsülleri, tatlýlar, pastalar. "Özel Yemekler" baþlýðý altýnda ise Kraliçenin Diet Tabaðý, Sosis Tabaðý ve Soyalý Tavuk. Fakat olay asýl "günün yemekleri"nde. Annelerimizin yemekleri... Nohut da oluyor, yoðurtlu ýspanak da, etli yaprak sarma da, sac kavurma da, kadýnbudu köfte de. Ve bu satýrlarýn yazarý, o heyecan dolu ilk günde, mönüde "Beðendili" kelimesini görüyor! Vay canýna diyor, dur bakalým, mutfaktaki þahýs patlýcana nasýl muamele etmiþ!.. Ne bilsin o þahsýn mutfaða 12 yaþýnda girmiþ Bolu, Mengenli Naim Usta olduðunu. Mutfaðýn inþa aþamasýndan baþlayarak Þanthi'de bulunduðunu. Aþçýlar tarikatinin ileri gelenlerinden olduðunu... Böyle adam ne patlýcana saygýsýzlýk edebilir ne o incecik beþamele. Ýstese de yapamaz. (Yalnýz arada bir, tuzu biraz kaçýrabilir.)

ÞANTHÝ DE NE?
Bu mekânda huzur var. Tavan yüksek. Yormayan renk ve eþyalarla tefriþ edilmiþ. Objelerin tasallutuna uðramýyorsunuz. Sizi ev sahibesi Gül Tümerkan karþýlýyor; gözlüklerinin ardýndaki samimi, sýcak bakýþlarýyla. Þanthi'den önce yýllarca yoksullar için yemek piþirmiþ. Sonra Kýlýç Bey var; Vaðarþak Kýlýçyan. Paris'te yýllarca þarküteri iþi yapmýþ. Güleryüzlü bir bey. Ve þu sýr da verilmelidir ki, bazý yemekleri hâlâ annesi yapýyor. Yani dolmalarý, zeytinyaðlýlarý lüp lüp götürürken kimin ellerinden çýkmýþ, bilinsin diye söylenmelidir bu. Ve kýzlar: Karolin ve Ece hanýmlar... Gencecikler. Hem okuyor hem çalýþýyorlar. Servis için koþturmaktan yanaklarý pembe pembe fakat yüzleri hiç asýlmýyor. Cuma ve cumartesi akþamlarý kadroya iki kiþi daha katýlýyor: Onok ve Sayat. Gitarlarýyla müzik yapýyorlar. Klasik ve hafif müzik çalýyorlar. Arada bir istekleri de kýrmýyorlar. Netice þu ki; gösteriþ ve abartýdan uzak, huzurlu ve sýcak bir mekânda, hem de son derece makul bir hesap mukabilinde, iyi bir yemek...

Haaa, bir de o kaldý deðil mi, Þanthi ne demek? Þanthi huzur demek, Sanskritçe. Hiçbir kusurumuz yok, ta baþýndan beri huzur deyip durmaktayýz... Þanthi Restaurant. Gül Tümerkan. Rumeli C. N0: 84/1, Osmanbey Tel: (0212) 246 59 51

Mönüye hafif zoom
Salatalar: Havana (ton b., ançuez), Þanthi (chilli fasulye, þehriye, dereotu), Norveç (somon f., kapari, deniz m.), Gypsy (tulum p.), Sezar, Akdeniz, Çoban, Mevsim... Makarnalar: Domatesli Spagetti, Kýymalý Spagetti, Mantarlý spagetti, Spaghetti Puttanesca (sarmýsak, chilli, kapari, ançuez), Karidesli Fettuccine, Sosisli Penne, Cevizli Eriþte (kuru köy peyniri, ceviz, tereyaðý)... Izgaralar: Köfte, et, tavuk... Deniz mahsülleri: Zamanýnda Þanthi Usulü Hamsi; genellikle Fish&Chips, Kaðýtta Levrek, Mezgit Buðulama ve de günün balýðý neyse o... Omletin yedi çeþidi, kreplerden üç çeþit... Pasta ve Tatlýlar: Mönüden sayarsanýz 16 çeþit, ayrýca tartlar. Kaymaklý ayva da var, çikolatalý sufle de, fýrýn sütlaç da, crŽme brulee de, tiramisu da þekerpâre de. Kýzlar, (yani bizim kýzlar) özellikle de Elif, burada mutlaka "Pumpkin Pie" tadýlmasý gerektiði kanýsýnda.

Aytekin Hatipoðlu

 
Sabahonline'nýn deðiþen tasarýmýný nasýl buldunuz?

Eskisine göre çok beðendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr