kapat
25.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yeşil sahadan rap, rap, rap


Galatasaray-Gençlerbirliği maçında Hagi'nin hakem Erol Aksoy'a tükürmesi üzerine asker hakemler tartışması yeniden alevlendi. Genelkurmay ise asker kökenli 800 civarındaki hakemi kademeli olarak üç yıl içinde geri çekme kararı aldı. Peki askerlerin geri çekilmeleri iyi mi, kötü mü?

Hilmi Ok suçu basında buluyor
Askerlerin azalması sporu baltalar

FİFA hakemi ve eski Merkez Hakem Kurulu başkanı Hilmi Ok: "Türkiye'de hakem kursları 1950'de kurulmaya başlandı. O tarihten beri askerler kursa girip hakem oldular. Ordu bir mahsur görmedi çünkü askerin spor yapması kadar iyi bir şey olamaz. O zamanlar hakaret yoktu tabii. Bugünkü meseleye gelirsek, hakemin taraftarı yoktur. Dolayısıyla mağlup olan herkes hakeme hücum eder. Hakaretleri kontrol eder ya da edemez. Ancak bazı spor yazarları, tuttukları takım mağlup olduğunda, 'Ordu mensubuna hakaret ediyorlar!' diye yazdı. Esas niyetleri hakemin kötü olduğunu yazmaktı. Bunun üzerine Genelkurmay, iki yıl önce Futbol Federasyonu'na, askeri hakemlerini çekeceğini bildirdi. Geçen sene askeri hakemlerin üçte birini azalttı ve önümüzdeki senelerde bu programı uygulayacaktı. Bugün bu tartışma niye çıktı? Çünkü gazeteler 'Roman subay Hagi, Türk subayına tükürdü!' diye yazdılar! Zannediyorum ordu mensupları rahatsız oldu.

ASKER SPOR YAPMALI
Bana göre askeri hakemlerin görev yapmaması doğru değil. Asker spor yapmalı. Sivil olarak da olsa halkla kaynaşmalıdır. Asker hakem daha otoriter, daha disiplinlidir. Saldırganlığı azaltıcı faktördür. Ancak görev yapmamalarını isteyenler, kurumun rencide edilmesini istemedikleri için bu isteklerini söylemektedirler. Doğu'da lise mezunu veya lisan bilen eleman bulmak zor. Ordu mensupları hakemlik yaparak spora büyük katkıda bulunuyor. Bölgelerden hakem gitmesi lazım. Ama bunlara para verebilecek kulüp yok Doğu'da. Dolayısıyla bölgedeki subay hakemlerin azaltılması sporu baltalayacak. Merkez Hakem Kurulu'nun çok kurs açması gerek. Hakemlerin hakaret görmesini de engellemek şart. Cezalar artmalı."

Erman Toroğlu destekliyor
Askerler çekilsin

Eski FİFA hakemi ve Sabah Yazarı Erman Toroğlu: "Askeri hakemlerin görevden çekilmesini onaylıyorum. Türkiye'de hakemlik yıllardır asker hakemlerin hegemonyasında. O kadar spor akademileri var, mezunların hiçbiri hakem olamıyor. Bunların imtihanını yapan vatandaş asker kökenliyse, ona öncelik tanıyor. Sakın bana imtihan neticelerini bilgisayar belirliyor demesinler! Niye askeri yıpratıyorlar anlamıyorum. İlla hakemlik yapmak istiyorlarsa istifa ederler, hakemlik yaparlar.

Genelkurmay'ı yanlış yönlendiriyorlar. Asker hakemler olmazsa özellikle 2., 3. lig ve amatör küme yürümezmiş. Eğer asker hakemler olmayıp da bu ligler yürümeyecekse, zaten biz ölmüşüz demektir.

HERKES OTORİTE ZAAFINA DÜŞER
Askerin ve polisin liglerde görev alması mahsurludur. Bir astsubay şehre maç yönetmeye gidiyor. Gittiği şehrin takımı da zor durumda. Kolordu komutanı da soyunma odasında girdi, 'Nasılsın evladım' dedi. Astsubay arkadaşlar bundan etkilenir mi, etkilenmez mi? Astsubaylık çok şerefli bir meslek, ama arada teknik bir konu var. Yıllarca astsubaylık yapan bir arkadaş, üniversiteyi yeni bitirmiş 22 yaşında asteğmen olan birinin emrine otomatik olarak giriyor. Ne derseniz deyin, psikolojik olarak etki yapar. Bu haliyet-i ruhiye içinde olan bir insana Allah'tan sonra dünyadaki en etkili ve kararına itiraz edilemez olan hakem düdüğünü verirseniz, bu arkadaşlar psikolojik olarak otorite zaafına düşmezler mi? Bence düşerler. Yüzde bir hariç, hiçbiri sahadaki otorite konusunda (futbolcu, seyirci, basın hepsi dahil) başarılı olamadılar.

BU KARPUZ KIRILIR
Bir hakemin 24 saata hakemliği düşünmesi lazım. Günde iki kere antreman yapması, masaj yaptırması lazım. Takımların oyun sistemlerini kasetten seyretmesi, oyuncuların teknik yapısını bilmesi lazım. Peki, doğu hizmeti, özel durumlar, nöbetler derken bu kadar zor bir mesleği olan bir asker, hakemliğe nasıl vakit ayırabiliyor? Bir koltukta iki karpuzun biri kırılmaz mı? Kırılır."

Yavuz yorum yapmıyor
Yeni kurs açıyoruz

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Bülent Yavuz, Genelkurmay'ın bu kararıyla ilgili sorularımıza, Genelkurmay'ın izin vermemesi nedeniyle cevap vermedi. Yavuz, gençleri hakemliğe teşvik etmek amacıyla çalışmalara başlandığını söyledi: "Üniversitelere müracat ettik, yöneticilerle görüştük. İlanlar üniversitelerin çeşitli bölümlerine iliştirildi. İhtiyaç duyulan illerde hakem kursları açılması için gayretlerimiz var. Geçen yıldan bu güne kadar 158 hakem kursu açtık. Hakem kurslarından ortalama 40-60 kişi mezun olayor. İstanbul'dan 204 kişilik bir hakem kursu devam ediyor.

SIKINTI DOĞUDA
Mezun olanların yarısı hakemlik yapıyor. 1. ve 2. lige yetişmiş hakeme ihtiyaç var. Problem 3. ligde. Bu kurslarla bu ihtiyaç giderilecek. Amatör kümelerde Ankara'nın doğusunda olan illerimizde sıkıntı yaşayabiliriz ama batıda amatör kümelerde sıkıntı yok."

Cem Atabeyoğlu
Osmanlı'da bile vardı

Spor tarihçisi Cem Atabeyoğlu: "Cumhuriyet'in ilanından önce de asker hakemler vardı. Bunların başında Vefalı Sudi Ağabey gelir. Subay elbisesiyle hakemlik yapardı. Sonra generalliğe kadar yükseldi. Cumhuriyet döneminin başlarında Harbiyeli Niyazi Taşdelen vardı. Ondan sonra Binbaşı Nazım. Soyadı Atınç'tı ama kimse bilmez. Binbaşı Nazım diye tanır. Daha sonra Bahriyeli Sıtkı Eryar vardı. O da amiral oldu. Bunlar hep derbi maçlarını idare eden hakemlerdi. Bahriyeli Kenan Çelik vardı. Albaylığa kadar yükseldi. Bahriyeli Tarık Yamaç vardı. Astsubaylar 60'ların başlarında başladı ve devam etti. Neden asker? Ordunun bütün spor dallarında hakemleri vardır. Basketbol, voleybol, atletizm, yelken... Çünkü bütün yurda yayılmış olan bir meslek. Hangi şehre gidersen git, bir askeri birlik var. Orada spor da var. Spor müsabakalarında hakeme ihtiyaç var. İhtiyaçtan doğuyor bu. Bir de şu var: Askerlerin cumartesi pazar boş vakitleri var. Astsubaysa en az lise mezunu, subaysa üniversite mezunu. Kültür ve tahsil bakmından avantajlılar. Asayiş durumu da ilginçtir tabii. Basketbol federasyon as başkanlığı yaparken olay çıkması muhtemel maçlarda bir emniyet müdürü hakemimiz vardı, onu görevlendirirdik. Bunlar psikolojik nedenler."

Mutlu Tönbekici

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır