kapat
27.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansinvest
 
OKAY GÖNENSİN(ogonensin@sabah.com.tr )

Armudun a'sı

Siyasi parti neden kurulur?

Siyasi partiye neden girilir?

Siyasi iktidar neden istenir?

Ülkesinin bugününe ve geleceğine ilişkin olarak aynı görüşü taşıyan, benzer çözümler düşünen insanlar biraraya gelerek bu görüşlerini toplumun daha geniş kesimlerine benimsetmek için siyasi parti kurarlar.

Siyasi partilerden birinin görüşlerini kendisine yakın bulan insanlar, o görüşlerin yayılması için mücadelede yer almak amacıyla siyasi partilere katılırlar.

Siyasi partiler, toplumun çoğunluğundan aldıkları destekle kendi görüşlerinin hayata geçirilmesi, ülkenin bugününün ve yarınının kurulması, dayandıkları kitlenin ve bütün ülkenin daha ileriye gitmesi için siyasi iktidara talip olurlar.

Her partiye, her siyasi harekete, o görüşleri benimsemiş gibi yapan, ama sadece küçük ya da büyük iktidar imkânlarını kendine yontmayı amaçlayan insanlar da katılır.

Herhangi bir aşamada bu insanlar tespit edilir ya da kendilerini "belli ederler", o anda bulundukları mevki ne olursa olsun "siyaset" bunları hızla dışlar.

Bunları dışarı atarken gösterdiği hız ve kararlılık da, her meslek, toplumsal sorumluluk alanındaki her kesim gibi siyasetin de itibarını sağlar.

Siyasette "istifa" da var
Siyasetin itibarını sağlayan bir başka "imkân" da "istifa müessesesi"dir. Demokrasinin işlemesi "başarısız olanın gitmesi" kuralıyla sağlanır. Bu kuralı nihai olarak işleten araç da "sandık"tır. Sandığın "esas"ta yanılmayacağına inanmak, demokrasiye inanmaktır. Ama her gün sandık kurmak da mümkün değildir ve asıl "itibar" da burada sağlanır. Yani "Ben başarısız oldum, bu başarısızlığımı kabul ediyorum ve kendime çekidüzen verdikten sonra tekrar karşınıza geleceğim" diyebilmenin sağladığı "itibar"dır bu.

Bunlar okullarda okutuluyor, genç insanlara öğretmenleri bu "doğruları" anlatıyor ve anlatmaya devam ediyor. Bu genel doğruları hatırlatan iyi örnekler de kötü örnekler de, her gün gazetelerde yer alıyor.

Siyaset kavramının bugün ülkemizde yerlerde sürünmesinin, siyasetçinin en itibarsız kişi, siyasi partilerin en güvenilmez kurumlar olmalarının nedenini uzun uzun araştırmaya bile gerek yok. Herşey ortada, herkesin gözü önünde olup bitiyor.

Armudu bütün bütün yemek

Siyasi iktidar bir tür "armut"tur. Alfabenin değil "armudun a'sı" da iktidar imkânlarından sonuna kadar faydalanmaktır. Yani eşini, dostunu, üçüncü derecedeki akrabana kadar "işe koymak"tır.

Neden 34 bakanlık var? Cevap: Armudun a'sı yüzünden.

Milletvekili olarak işe adam koyma "iktidarı"nın katsayısı 1 ise, bakan olanın iktidar katsayısı en az 10 olacağından, o kadar fazla yakınını işe yerleştirebilir. Bakanlık sayısının fazlalığı, "armut siyaseti"nin klasik göstergesidir.

Kitaplarda, okullarda anlatılan bütün siyaset teorileri, "siyasetin alfabesi", "alfabenin a'sı" gelir, "armut siyaseti"nde durur.

"Armut siyaseti"nde oy artırmak için herşey mübahtır. Hakkında cinayet ve kaçakçılık suçlaması olan bir kişiyi, "arkasında aşiret ve çok oy var" diye milletvekili yapmak "ayıp" bile sayılmaz. Ayıp sayılmaz, çünkü bu tarz "uyanıklığı" liberal demokrat parti de yapar, siyasi İslamcı parti de yapar, milliyetçi muhafazakâr parti de yapar.

Gözleri "armudun a'sı"ndan başka bir şey görmeyenler de böyle böyle, sadece armudu değil siyasetin tümünü tüketir, yer bitirir.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır