kapat
27.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Yazarlar
 

Gündüz sokağa gece yatağa


Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar hayatı renklendiriyor. Uzmanlara göre, bu bahar sokaklar ve yataklar hiç boş kalmayacak
YILIN en sert ve en güvenilmez ayı Mart, küresel ısınmanın gazabına uğrayınca bahar aniden geldi. Yaz öncesi sıkı bir kış yapamayan Mart, hem doğanın hem de insanların dengesini alt üst etti. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstüne çıkması günlük yaşamı etkiledi.

Uzmanlara göre, bahar "klasik sendromu"nu yaşatıyor yaşatmasına ama cinsel yaşamı da renklendiriyor. Çünkü hava sıcaklıklarının artışı insan vücudunda fizyolojik değişiklikler yaratıyor.

MELİHA KAYAREL: BAHARIN İLACI SOKAK
AraŞtIrmalar havadaki ışık oranının artmasının, vücutta depresyona neden olan hormonun azalmasına yol açtığını gösteriyor. Bu değişim insanlarda cinsel arzuyu artırıyor. Erkeklerde de ereksiyonu kolaylaştırıyor. Bu hormonun azalmasının bir diğer etkisi de insanlarda gezip dolaşma isteğini artırması...

Prof. Dr. Halim Hattat, bahar aylarında insanların hem fiziksel hem de ruhsal olarak etkilendiklerini söylerken, psikolog Meliha Karayel insanların cinsel iştahının baharla birlikte arttığını belirtiyor. Ortak görüş ise baharın insanları daha aktif ve daha güzel hale getirmesi.

Karayel bu dönemde vücudun kendini yenilediğine dikkat çekiyor:
"Kıştan bahara geçerken hormonlarda canlanma olur. Kışın bitmesiyle birlikte ışık oranı artar. İnsan vücudu bu ışığa göre uyum sürecine girer. İşte bu noktada kanda depresyonla ilgili hormon azalmaya başlar. Vücut kendini yeniler ve hormonal yapıda canlanma olur. Kışın verdiği ağırlıktan uzaklaşma başlar ve baharla birlikte dışarı çıkma arzusu uyanır."

SUNA TANALTAY: AŞK ERKEN GELECEK
Psİkolog Suna Tanaltay ise, "Neredeyse, insanoğlunun kuşkusu ve tedirginliği baharla birlikte başlar. Herkes, 'Acaba ruhsal yönden sıkıntılar yeniden başlayacak mı?' diye endişeye kapılabilir. Baharlar duygusal kişilik yapıları açısından gerçekten önemlidir. Kan değişimi, organların yepyeni bir mevsime uyumu ile birlikte sıkıntılar, psikosomatik (ruhsal nedenlerin bedensel görüntüleri) belirtiler başgösterebilir. Oysa, bahar mevsimindeki kalp çarpıntıları ve heyecanlar bile bir başka güzeldir. Dertleri bir kenara atıp mutlu bir nefes alalım" diyor.

Bu havada şehveti kimse tutamaz!
Prof. Dr. Halim Hattat, bahar ve cinsel arzu ilişkisini şöyle açıkladı: "Nasıl stres insanlarda cinsel arzuyu azaltıyorsa bahar da şehveti körükler. Bahar aylarında insanlar hem hormonal olarak hem de psikosomatik etkiler yüzünden daha rahat aşık olabilir ve her zamankinden daha fazla cinselliği arzularlar. Güzel havayla birlikte güzellikler fark edilir, doğadan etkilenilir, önemli kararlar alınır, hayata pozitif bakılır. Bu da vücutta 'nitrikoksit' denilen bir salgının artmasına neden olur. Nitrikoksit erkeklerde ereksiyonu, kadınlarda ise kritoyel hazırlığı hızlandırır. Bahar bir bakıma insanlarda üreme içgüdüsünün ortaya çıkmasını kolaylaştırır."

Mart hamileleri bu yıl çok artacak
Psİkolog Alanur Özalp ise erken gelen baharın yarattığı tedirginliğe dikkat çekiyor ve "Erken baharla birlikte aslında kaygılar da başlıyor. Çünkü beklenmeyen durum kişide şüphe uyandırıyor, deprem mi geliyor, mevsimler mi değişiyor diye... Ama erken bahar, aşık olma isteğini kamçılıyor. Sevgiliyle daha fazla birlikte olma ve seks yapma isteği yaratıyor. Tensel teması artırma duygusu gelişiyor. Dikkat ederseniz Mart ayında daha çok hamile kalınıyor. Havanın parlak olması daha açık düşünmeyi sağlıyor, renkler ve ısının değişmesi insanları neşeli ve enerjik yapıyor" diyor.

Alper URUŞ-Emre KULCANAY

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır