kapat
27.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Yazarlar
 

Solakların zor yaşamı


Solaklar genel nüfusun yüzde 13'ünü oluşturuyor... Ne var ki hemen tüm ürünler sağ elini kullananlar için üretiliyor!
Bazılarının hala "anormallik" olarak kabul ettiği solaklık, el kullanılarak yapılan işlerin hepsinde sol elin sağ ele tercih edilmesi demektir. Çizmek, yazmak, yemek yemek gibi... Ayrıca bunlara sol ayağın kullanılarak yapıldığı aktiveteler de eklenebilir. Solaklar hem elle hem de ayakla yapılan hareketlerin tümünde sol ellerini kullanırlar. Nadir de olsa teleskop, mikroskop ya da kamera gibi aletlere bakarken sol gözünü sağa tercih edenlere de rastlanır.

*Nüfusun ne kadarı solak?

Araştırmalar dünya nüfusunun yüzde 13'ünün solak olduğunu otaya koyuyor. Ancak birçok uzman sol elini zaman zaman sağa tercih edenlerin saysının genel nüfus içinde yüzde 30'a ulaştığını iddia ediyor.

*Solaklık ırsi mi?

Bilimadamları bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Bir kısmı solaklıkta aileden gelen genetik özelliklerinin etkili olduğunu savunurken, bir grup bilimadamı da solaklığın ya kişinin kendi doğasında olduğunu ya da herhangi bir zorlama, kaza gibi olaylar sonucunda oluştuğunu savunuyorlar.

*Solaklar beceriksiz midir?

Bir solağı en kızdıracak klişe soru budur. Dünyanın sağ elinin kullananlar için düzenlendiğini ve neredeyse tüm eşyaların bu şekilde tasarlandığını düşünürseniz aslında solakların hayli becerikli olduğunu anlarsınız. Yapılan araştırmalar, solakların sağ elini kullananlara göre daha becerikli olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü sağ elini kullananların solaklar için yapılmış aletleri kullanmakta gösterdiği beceri oranı, solakların sağ elliler için yapılan aletleri kullanırken gösterdikleri beceri oranından çok daha düşük

* Bebeğim solak mı?

Bebeğin hangi elini daha sık ağzına götürdüğü, dişini hangi elle kaşıdığı ve kendisine uzatılanları hangi elle tutmaya çalıştığı bu konuda ipucu verebilir. Yine de solaklık kesin olarak 4 yaşından itibaren ortaya çıkar.

*Solaklara makas işkencesi...

Sağ ellini kullananlar için tasarlanmış bir makasta sağ elin başparmağının gireceği yer solaklar için elbette bir beceriksizlik yaratır. Solak, makası sağ eline alsa düzgün kesemez, sol elinde tutsa başparmağın gireceği yere işaret parmağını sokmak zorunda kalır. Makasın iki ucunu alt-üst etmek de solakların yaşadığı sıkıntıyı gideremez.

*Solaklar daha mı erken ölür?

"Sol El Sendromu" (Left Hand Syndrome) adlı kitabın yazarı Stanley Coren bu iddianın solaklarla ilgili hurafelerden biri olduğunu belirtiyor.

*Cinsiyet farkı var mı?

Araştırmalar solak erkeklerin sayısının kadınlardan yüzde 50 fazla olduğunu gösteriyor.

*Solaklar günü var mı?

13 Ağustos günü dünyanın dört bir yanında 'Dünya Solaklar Günü' olarak kutlanır.

SOLAKLAR UĞURSUZ MU?
Bu sadece bir hurafedir. Kökeni eski Roma devrine uzanır. Sol, Latince'de "uğursuz" anlamına geliyor. Roma döneminde papaz ve rahiplerin gökyüzünüdeki kuşlara bakarak, kuşlar soldan geliyorsa felaket getirecekler düşüncesini halka empoze etmesi sonucu "solaklar uğursuz olurlar" boşinancı yerleşmiştir. Ayrıca Fransızca'da bir işe yaramayan insanlara "gauche" denir ve bu sözcük ne yazık ki "sol" anlamına gelir.

Onlar için üreten hayır duası alıyor!
BazI Batı firmaları solaklar için özel tasarlanmış birçok alet üretiyor. Solaklar için tasarlanan müzik aletleri bunların içinde en çok rağbet göreni. Ayrıca solaklar için düzenli yayınlanan dergi kitap ve yayınlar da bulunmakta. Bu dergilerin en popüleri Uluslararası Solaklar Derneği tarafından iki ayda bir İngilizce olarak yayınlanan Solaklar Dergisi. Bu derginin en büyük özelliği sayfa numaralarının sağdan sola doğru ilerlemesi.

*Solaklara özgü eşyaların satıldığı yerler var mı?

Özellikle ABD ve Avrupa'da son yıllarda bu dükkanlar hızla yayılıyor. Amerika'nın çeşitli eyaletlerinde, İngiltere'de, İspanya'da, Almanya'da, Avustralya'daki bu dükkanlar solakların A'dan Z'ye tüm aradıklarına cevap veriyor. Ayrıca internet üzerinden de solaklara özgü tasarlanan aletlerden sipariş etmek mümkün. www.ru-lefthanded.com , www.ontheotherhand.com , www.southpaw.com/route66 ve www.sinergo.com gibi adresler solaklara yönelik çeşitli yayın, hediyelik eşya ve aletlerin pazaralamasını yapıyor.

Solakların POLO oynaması yasak
"Polo" sporu solakların yapamayacağı bir spor dalı olarak tescil edilmiştir. Oyun sırasında atların daima üstündeki binicinin elindeki polo çubuğunu sağdan vurmasını beklediklerini söyleyen uzmanlar solak birinin doğal olarak soldan vuracağı çubuğun atı huysuzlandırmasına, bunun da kazaya yol açabileceğini belirtiyorlar. Bu nedenle federe polo müsabakalırına solak sporcular katılamaz.

*Neden daha başarılılar?

Solak sporcuların bazı spor dallarında sağ elini kulananlara oranla daha başarılı olduğu yıllardır kabul edilen bir olgu. Solakların özellikle tenis, beyzbol gibi spor dallarında üst üste başarılı olmasını tesadüfe bağlayan birçok sağ elliler bulunduğu gibi, bir grup da solakların rakibine ters geldikleri için başarılı olduğu görüşünde.

Örneğin dünya tenis sıralamasında TOP100 tenisçiyi belirleyen ATP Tour 2000 verilerine göre ilk 100 tenisçi sıralamasındaki tenisçilerin tam 40'ı solak. Bu rakam ilk 10'da zaman zaman 6'ya (yüzde 60) dek çıktı.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır