kapat
27.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Yazarlar
 

Oscar kılıç kuşandı


Oscar yarışında ipi beş ödül birden kazanan Gladyatör göğüsledi. Ang Lee'nin filmi Kaplan ve Ejderha ile Trafik dörder ödül kazanarak Gladyatör'ü izlediler
Bu yıl 73'üncüsü düzenlenen ödül töreni, yine ünlüler geçidine sahne oldu. Amerika'nın Los Angeles kentindeki Shrine Auditoruim'da düzenlenen ve tam 3 buçuk saat süren gece, ABC televizyonu tarafından dünyanın dörtbir yanında yayınlandı. Sinema dünyasında yılın 'en iyileri'ne verilen Oscar ödül törenini 136 ülkede toplam 1 milyar kişi izledi. Komedyen Steve Martin'in sunuculuğunu üstlendiği geceye katılan ünlü isimlerin her biri şıklıklarıyla göz kamaştırdı. Kırmızı halı üzerinde kameralara pozlar veren birbirinden seksi kadınlar arasında biri, diğerlerinden daha şanslıydı. Çünkü dün gece, onun gecesiydi... Türk sinemaseverlerin Özel Bir Kadın filmiyle tanıdığı Juila Roberts, kariyerine bir basamak daha ekledi ve En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kucakladı. En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Russel Crowe da gecenin bir diğer yıldızıydı.

Avustralyalı aktör, Gladyatör filmindeki rolüyle kazandığı ödülü aldıktan sonra ilk olarak yönetmenine teşekkür etti. "Küçük bir kasabada büyüdüğünüz zaman böyle bir ödül kazanmak hayal dahi edilemez. Burada olmak, çocukluk hayallerimin bir ürünü" diyen ünlü oyuncu, vaktini yaratıcılığa adayan herkes adına teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.

OSCAR'LI FİLMLER SİNEMALARDA
Türk sinema seyircisi bu yıl çok şanslı. Oscar'ın üç galibi, Gladyatör, Kaplan ve Ejderha ve Trafik şu günlerde sinemalarımızda hâlen gösterimde.

Taliban burada olsa hiç heykel kalmazdı!

* Oscar gecesini sunmak güzel bir kadınla sevişmek gibi, ama ben bunu ancak Billy Crystal olmadığında yapabiliyorum...

* Bence Russel Crowe'a gelen tehditleri Tom Hanks yapıyor.

* Taliban bu gece burada olsaydı, arkamdaki Oscar heykelini de yıkardı...

*Julia Roberts film başına milyonlarca dolar alarak sinema biletlerinin birden 10 dolara fırlamasına neden oldu!

*Javier Bardem, eşcinsel bir şairin işkenceye uğrayışını konu alan filmde iyi bir performans sergiledi. Eminem, bu film için, insana kendisini en iyi hissettiren film diyormuş...

Julia'nın müthiş yükselişi
O herkesin "özel bir kadını"ydı. Oscar gecesinde adı, "Amerika'nın sevgilisi" oldu. Julia Roberts, tahminleri boşa çıkarmadı ve Erin Brokovich'deki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazandı. Roberts, kariyerine 86 yılında kardeşi Eric ile çevirdiği filmle başladı. Birkaç başarısız televizyon dizisinin ardından 1990'da Richard Gere ile oynadığı Özel Bir Kadın filmiyle adını vazgeçilmezler arasına yazdırdı. O artık, milyonlarca kişiyi sinema salonlarına dolduran, film başına 20 milyon dolar kazanan bir yıldızdı. 34 yaşındaki Roberts, son filmiyle en pahalı kadın oyuncu unvanını kazandı. Başından geçen mutsuz bir evlilik ve başarısız ilişkiler, kariyerine de yansıdı. 1991 yılında sinemayı bırakmayı düşündü. Gelen teklifler ve rekorlar kıran filmler, sinemayla barışmasını sağladı. Önceki gece adının açıklanmasının ardından sahneye çıkan Roberts, oldukça heyecanlıydı. "Dünyayı seviyorum. Çok mutluyum. Hepinize teşekkür ederim" diyen oyuncu gözyaşlarını tutamadı. Salonu dolduran yüzlerce kişi, onun başarısını ayakta alkışladı.

GECEDEN NOTLAR
* Bob Dylan, 'Wonder Boys' adlı filmdeki müzikleriyle ilk kez Oscar kazandı.

*Salon ve çevresinde güvenlik önlemleri 2 kat arttırıldı. Antonio Banderas, Russel Crowe ve Melannie Griffith'e gelen tehdit mesajları yüzünden güvenlik görevlisi sayısı 500'e çıkarıldı.

* İlk kez bir yönetmen 2 dalda aday olup bir Oscar kazanmayı başardı (Steven Soderbergh-Trafik).

*Russel Crowe Oscar kazanacağından o kadar emindi ki parti vermek için bir hafta öncesinden Bel Air Hotel'de 500 milyar liraya lüks bir süit kiraladı.

İŞTE ÖDÜLLER
En iyi film: Gladyatör

En iyi yönetmen: Steven Soderbergh (Trafik)

En iyi kadın oyuncu: Julia Roberts (Tatlı Bela)

En iyi erkek oyuncu: Russell Crowe (Gladyatör)

En iyi yabancı film: Kaplan ve Ejderha (Tayvan)

En iyi sanat yönetmeni: Tim Yip (Kaplan ve Ejderha)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Marcia G. Harden (Pollock)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Benicio Del Toro (Trafik)

En iyi kurgu: Stephen Mirrione (Trafik)

En iyi kostüm: Janty Yates (Gladyatör)

Yaşam boyu onur ödülü: Jack Cardiff

En iyi orijinal müzik: Tan Dun (Kaplan ve Ejderha)

En iyi orijinal şarkı: "Things Have Changed" Bob Dylan (Wonder Boys)

Onur ödülü: Senarist Ernest Leeman

En iyi orijinal senaryo: Cameron Crowe (Almost Famous)

En iyi ses: Scott Millan, Bob Beemer ve Ken Weston (Gladyatör)

Safter YILMAZ

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır