kapat
27.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Emlak kralları


Gayrımenkul zenginlerinin ödeyecekleri kira vergisinin listesi açıklandı. İsmini açıklamayan İzmirli bir mükellef 369 milyar lira ile Türkiye şampiyonu oldud
Türkiye'nin kira milyarderleri belli oldu. Rekortmen, 2000 yılında elde ettiği kira geliri üzerinden ödeyeceği 369.8 milyar lira vergi ile İzmir'den çıktı. İstanbul'dan Hüseyin Engin Muradoğlu 249.9 milyar ile ikinci, Latife Tatari ise 240.6 milyar lira ile üçüncü sırada yer aldı. Listenin önemli bölümü kamuoyunun tanımadığı isimlerle dolu.

Nasıl saptandı?
Bu yılın Ocak ayında verilen gayrımenkul sermaye irat beyannameleri, Gelirler Genel Müdürlüğü`nün Bilgi İşlem Merkezi`nde değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda, Türkiye`nin en fazla kira geliri elde eden 100 mükellefi ile 81 ilin en fazla kira kazancı bulunan 5`er ismi de belirlendi. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Bu mükellefler 2000 yılında başka gelirleri olmadığı için sadece kira gelirleri üzerinden vergi ödediler. Yani, gelir vergisi beyan edenlerin arasında kira geliri çok daha yüksek olanlar vardır. Ayrıca açıklanan liste mükelleflerin ödeyecekleri vergiyi gösteriyor.

Kira gelirleri elde edenler kira gelirinin miktarına göre yüzde 20 ile yüzde 40 arasında vergi ödüyor. Örneğin, ödeyeceği 173 milyar 499 milyon lira vergi ile sekizinci sırada yer alan turizmci Atilla Uras, (1994 yılında tasfiye edilen Marmara Bank'ın eski sahibi ile isim benzerliği var) geçtiğimiz yıl tam 398 milyar 331 milyon lira kira geliri elde etmiş.

3'üncü mü olmuşum?
Türkİye'nİn en fazla kira geliri elde ilk üç ismi arasında bir hanım dikkat çekiyor: Latife Tatari. Kira gelirleri üzerinden toplam 240 milyar 652 milyon lira vergi ödeyecek olan Latife Hanım, İzmir'in ünlü sanayicilerinden tekstilci Hacı Ahmet Tatari'nin kızı. Bugün 70 yaşında olan Latife Hanım'la sağlık durumu elvermediği için görüşmek mümkün olmadı.

Biz de büyük oğlu Ömer Tatari ile konuştuk. "İlk üç arasındasınız" dediğimizde inanmakta güçlük çeken Ömer Bey'in ilk sözleri, "Aaa, biz üçüncü mü olduk. Mümkün değil. Bizim bu sırada olmamamız gerekir. Bir yanlışlık var herhalde" oldu. Ödeyecekleri vergiyi söylediğimde, şaşkınlığı bir kat daha artan Tatari, şöyle devam etti:

"Demek ki birileri gelirini doğru beyan etmiyor. Çok fazla kira geliri olanlar var. Size bir çırpıda bizden 10 kat daha fazla kira geliri olan onlarca isim sayabilirim. Eğer biz koskoca Türkiye'de üçüncü olmuşsak bu bizim dürüstlüğümüzü gösterir. Dedem Hacı Ahmet Tatari, 1964'te anneme Suadiye'de bahçe içinde bir ev bırakmıştı. Sonraları biz bu evin yerine sekiz katlı bir iş hanı yaptırdık. Ayrıca annemin İzmir'de de birkaç dairesi var. Bu gelir oradan."

Mine ŞENOCAKLI

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır