kapat
27.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Başka Türkiye yok


Özince, yeni programdan umutlu olduğunu belirterek "Başka Türkiye yok ki. Türkiye bir çıkış senaryosu ile hareket etmek zorunda" dedi
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'nin kriz sonrası yeniden ayağa kalktığını tüm dünyaya göstermesi gerektiğini söyledi. Yeni programı da satın alacaklarını belirten ve "Başka Türkiye yok" diyen Özince, sorularımızı şöyle yanıtladı:

*Reel sektör, 31 Mart Sendromu'na dikkat çekiyor. Sizin görüşünüz nedir?

Bizim müessesemiz, binlerle ifade edilen faizleri müşterilerine uygulamadığı için böyle bir sıkıntının ne tarafıyız ne de bir anlaşmazlık içindeyiz. Ancak, bir ara enkaz yaratacak faiz oranlarına ulaşıldı. Mevcut faiz oranlarının dahi reel sektör üzerinde çok ciddi yük olduğuna işaret ediyor, sıkıntı reel sektörde doğacak diye kaygı duyuyordum. Bu noktaya gitmemek lazım.

*Kasım Krizi'nde özel bankacılık, Şubat Krizi'nde kamu bankacılığı sorunu vurgulandı. Şok faizler görüldü. Bugün hangi noktadayız?

Biz, hiçbir sorunu anında halledip çözebilecek gibi düşünmemeliyiz. Gayet iyi bildiğimiz sorunları çözecek planları yapmalıyız. Bankacılığa gelince, sektördeki bütün üyeleri, bütün konuları bir hastalık gibi görmek çok yanlış. Sistemin sağlıklı üyeleri son derece bilinçli bir şekilde işlerini devam ettiriyorlar. Vatandaşın büyük bölümü aşırılıklara itibar etmeyip normali tercih ediyor. Sistem, şok uygulamalarla değil zaman içinde rehabilite edilmeli. Sistemin, zorlamaya tahammülü yok. Sistem restore edilmeli. Yapıcı yaklaşımlardan kaçınınca fatura büyüyor.

*Önceki programa destek verenlerin bazısı pişman. Peki ya siz ?

Türkiye Cumhuriyeti çok önemli bir sıkıntıya düştü. Ancak yarından eminim. Vatandaşın güveninden daha büyük sermaye olur mu? Milli bankacılık Türkiye'de devam edecek, gelip yabancılar yapmayacak. Eski programı satın almıştık. Yenisini de satın alacağız. Başka Türkiye yok ki. Eski programları desteklemişsek, bizim de sorumluluğumuz var. Başarılı yönleri de oldu.

*Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye bir çıkış senaryosu ile hareket etmeli. Alternatifi yoksa, ki olmadığı görülüyor, sayın Kemal Derviş'in çabaları desteklenmelidir. Aksi taktirde Türkiye, programsız ve desteksiz kalmış olur. Önce durumu istikrar kavuşturup, içeriye ve dışarıya güven vermeliyiz. Bir de dışarısı var. Türkiye'yi, Malezya gibi kapatamayız. Önce dizlerimizin üstünden ayağa kalkıp burada olduğumuzu göstermeliyiz.

Okan MÜDERRİSOĞLU

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır