kapat
27.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Yardım şimdi lazım


Derviş, "Uluslararası kuruluşlar destek vermelidir. Ancak dış destek üç-dört ay sonra değil şimdi lazım. Bu desteği alamazsak Türk ekonomisindeki kriz derinleşir" dedi
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ABD'deki umut turunun ilk adımını dün Washington'da attı. IMF Başkanı Hörst Köhler ve Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ile bir araya gelerek destek isteyen Derviş, Türk-Amerikan İş Konseyi'nin yıllık toplantısında da bir konuşma yaptı. Türkiye'nin acil bir dış yardım ihtiyacı bulunduğunu belirten Derviş, şu noktalar üzerinde durdu:

*Hızlı büyüme potansiyeli olan ülkelerde bu tür krizler yaşanır. Gelişmekte olan ülkelerde daha önce de yaşandı. Bu da son olmayacaktır. Türkiye'deki sorunun küresel parçası budur. O nedenle uluslararası kurumlar diğer ülkelere yaptıkları yardımları Türkiye'ye de yapmalıdır. Dış desteğe acilen ihtiyacımız var. Uluslararası kuruluşlar da para vermeden önce paketin iyi uygulanıp uygulanmadığını görmek isteyeceklerdir. Bunu anlayışla karşılıyorum. Ancak yardım geç kalmamalıdır. Yardımların üç-dört ay sonra gelmesi Türkiye'deki krizi daha da derin hale getirebilir.

*Türkiye, son 10 yılda ortalama yüzde 4 büyüdü. Bu kötü değil, ama yeterli de değil. Ortalama yüzde 6-7 büyümeyi yakalamamız gerekir. Türkiye, 1981-1988 arasında dünyanın ihracatta en hızlı büyüyen ülkesiydi. Şimdi de büyüme özel sektörle gerçekleşmelidir. Hükümet, özel sektörü desteklemelidir.

İÇ BORÇ ÜST SINIRDA
*Türkiye uzun yıllar yüzde 50 ile yüzde 80 arasında enflasyonla yaşadı. Bunun maliyetlerini ise yüksek iç borçlanmayla ödedi. Ancak bugün aynı stratejiyle gidemeyeceğimiz ortada. Enflasyonun yüksek olması iç faiz riskini de artırdı. Başta iç borcun GSYİH'ye oranı yüzde 20 idi. Şimdi yüzde 44-45. Bu da finans sektörünün daha fazla büyümesine engel oldu. Öyle bir iç borç seviyesine ulaştık ki, daha fazla devam edemez.

*Türkiye'de sosyal adalete ihtiyaç var. Gelir dağılımının çok kötü olduğu bir sistemde serbest piyasa şartlarında çalışmak mümkün değil.

Siyaset bankaların içine girmemeli
*Enflasyonu düşürmek için kuru sabitlediğinizde, yapısal sorunlar yüzeye çıkar. Şimdi en önemli sorunumuz bankacılık sektörü. Son iki yıldır bankacılık sektöründeki sorunlara yeterince çabuk müdahale edilemedi.

*Önceliğimiz mali sistemdeki krizi durdurmak. Çünkü artık işlemez hale geldi. Finans piyasalarını normal seyre getirmeliyiz. Bunu yavaş yavaş çözüyoruz. Hazine'nin ihalesine baktığımızda geçen hafta 2 milyar dolarlık arza 7 milyar dolar talep geldi. Çok başarılı olarak kabul edildi, ama yine de faiz çok yüksekti. Bu faizle devam edilemez. Faizin düşürülmesi için güven sağlanması gerekiyor. Şu anda bunu yapmaya çalışıyoruz.

*Bankacılık sisteminin yapısal reformlara ihtiyacı var. Kamu bankalarının sektördeki payı yüzde 40'ın üzerinde. Bu bankaların ekonomimize katkıları çok büyük oldu. Ama siyasi partiler, bu bankalardan çok kredi kullandırmış. Siyasilerin gündelik işlemlerin içine bu kadar girmemesi gerekir. Ama başarılı bir pazar ekonomisinde siyasilerin bu bankaların özel yatırımlarının içine bu kadar girmemesi gerekirdi. Alacağımız radikal önlemlerle, tarım kredileri gibi bazı temel görevlerini koruyarak bu bankalara sınırlama getirmemiz gerekiyor. Siyasi sistem içinde de radikal reformlar gerekiyor. Özel bankalar, makroekonomi oturduğunda kendi dengesini kurabilecek.

ABD: Önce kararlılık
Derviş'ten önce bir konuşma yapan ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, ABD Hükümeti'nin Derviş'e güvendiğini, ancak hiçbir ülke ekonomisinin tek kişinin çabasıyla düzlüğe çıkamayacağını söyledi. Wolfowitz, "Kemal Derviş'in dostum olmasından gurur duyuyorum. Kendisi dünyanın en önemli iktisatçılarından, ekonomistlerinden biridir. Ancak, hiçbir ekonomi tek kişiyle refaha ulaşamaz. Mutlaka ardında siyasi kararlılık bulunmalı" dedi. Türkiye'nin siyasi kararlılık göstermesi gerektiğini vurgulayan Wolfowitz, "Koalisyon hükümetlerinden böyle bir siyasi destek çıkması kolay değildir. Ama, Türkiye'de şu anda olağan koşullar yok. Bunun için koalisyon mutlaka siyasi irade göstermelidir" dedi.

Reformları unutmadık
*Krizle uğraşırken yapısal reformları erteleyemeyeceğimizi bilmemiz gerek. Bu tabii zaman alacak. Ama piyasalara ve bize destek veren insanlara bu reformlar için kararlı olduğumuzu gösteremezsek destek alamayız. İki hafta içinde 15 yasa çıkarmamız gerekiyor. Liderler destek verdi. Kökten yasal değişimlerin olacağını umuyorum.

*Kamu harcamalarında da atılması gereken çok adım var. Türkiye'deki vergi yüksek. Dağılımı da adil değil. Belki bazı vergiler düşürülebilir.

*THY'deki fiyat artışı sorunu tarım sektörü için de geçerli. Bu kesime verilen sübvansiyonlar, geliri yüksek kesime gidiyor. Sadece Ziraat Bankası'nı arayıp bir şeyler söylemekle olmaz. Fiyat desteği yerine gelir desteğini esas alan bir sisteme geçmek gerekir.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır