kapat
27.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Amerika'dan 'Akıllı ambargo'


Bush, Irak'a 11 yıldır uygulanan ambargoyu kökten değiştiriyor. Yeni plana göre BM müfettişleri Irak'a değil, Irak'a komşu ülkelere yerleştirilecek. Denetim buradan yapılacak

IRAKLILAR KURTULDU
Irak'a uygulanan politikayı sertleştirecek olan ABD Başkanı George W. Bush kolları sıvadı. Clinton döneminin başarısız ambargo politikasını değiştirecek olan Bush, yeni bir plan hazırladı. ABD, konvansiyonel silah ürettiği için Irak'a ambargo uyguluyordu. Ancak Saddam petrolü kaçak satarak yine istediği geliri elde edip, silaha yatırıyordu. Yoksul halk yine yoksul kalıyordu. Bush yeni ambargo planıyla hem Saddam'ı izleyecek hem de Irak halkının sefaletini önleyecek.

TÜRKİYE'YE İŞ DÜŞECEK
Yenİ plana göre, Irak'ın silah üretip üretmediği UNSCOM (BM'ye bağlı silah denetçileri) gibi kurumlar tarafından Irak içinde denetlenmeyecek. Bunun yerine müfettişler Türkiye gibi komşu ülkelere konuşlanacak. Bush yönetimi bu ambargo planını bölge ülkeleri ve Birleşmiş Milletler üyelerine kabul ettirmek istiyor. Planın akibeti Haziran ayındaki BM toplantısında belirlenecek. Ancak planı ele geçiren Washington Post gazetesi dün Alan Sipress imzasıyla haberi manşetten verdi.

ABD ELİNİ ÇEKECEK
BM Güvenlik Konseyi, şu anda uygulanan ambargo çerçevesinde Saddam'ın silah yapımında kullanmasından şüphelendiği her türlü mala el koyuyor. El konulan malların değeri 3.3 milyar dolar. Ve bunun 3.1 milyar dolarlık büyük bölümü sadece ABD'li müfettişlerin kararıyla gerçekleşiyor. BM müfettişleri ayrıca Irak'ın petrol gelirini hangi amaçlarla kullandığını da kontrol ediyordu. Ancak bu sistem Saddam'ın paraları silah üretimi için kullanmasını engelleyemedi.

DIŞARIDAN KELEPÇE!
Özellİkle Irak'ın UNSCOM müfettişlerinin ülkeye girişini yasakladığı 1998 tarihinden itibaren Irak kimyasal, biyolojik ve nükleer kitle imha silahları programını yeniden canlandırdı. Geçen ay Bush "akıllı yaptırımlar" fikrini ortaya attı. Buna göre, Irak'a yönelik yaptırımlar büyük ölçüde kaldırılacak ve Irak'ın silah alımında kullandığı ihracat gelirleri kontrol edilecek. 11 yıldır uygulanan ambargo, yerini 'akıllı ambargo'ya bırakacak. Yeni sistemde Irak içerden değil, dışarıdan denetlenecek.

SAKINCALI MAL LİSTESİ
Önce Irak'a ihracatı yasaklanan malların ayrıntılı bir listesi çıkarılacak. Bu mallar, askeri amaçla kullanılabilinecek mallar olacak. BM, yine eskisi gibi Irak'la yapılan ihracat anlaşmalarını inceleyecek. Fakat eski sistemden farklı olarak anlaşmaya uymayan mallara el konulmayacak! Irak'a askeri amaçlı mallar göndermek isteyen şirketlerden hesap sorulacak. Mal geri gönderilecek. Şirkelere listede yer alan malları satmamaları konusunda belirli bir süre tanınacak.

TEK HESAP AÇILACAK
Yenİ plana göre, Irak'a komşu ülkelerle sıkı bir işbirliği yapılacak. Böylece hem Irak'a gelen hem de Irak'tan kaçakçılık engellenecek. BM müfettişleri Irak sınırı ile Irak'la ticaret yapılan havaalanları ve limanlarda kontroller yapacaklar. Peki Irak'la ticaret nasıl yapılacak? Irak'la anlaşan şirketlerin listesi çıkartılacak. Irak'tan petrol alan şirketlerden elde edilen gelir BM kontrolündeki hesaba aktarılacak. Irak bu paraları sadece gıda ve ilaç alımında kullanabilecek.

KAMYONCULAR MUTLU
AnlaŞma sayesinde Türk kamyoncuların Irak'tan ucuz petrol alma hakkı korunacak. Ticaret konusundaki ambargonun gevşetilmesiyle de Türk tüccarlar, yeni iş olanaklarına kavuşacak. Bu uygulamanın başta Türkiye olmak üzere Ürdün, Suriye, İran gibi Irak'la sınır ticarete yapan ülkeleri zarara uğratmaması için bu ülkelere tazminat verilecek. Bush'un planına BM Güvenlik Konseyi üyelerinin tamamı onay verdi.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır