kapat
24.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hedonizme aşağılama


Kaybedip de pes etmeyen yılların 'manik keşiş' grubu Manic Street Preachers yeni albümünü çıkardı: 'Know Your Enemy'. Dost-düşman ayrımına giren Manics, turneye Küba'dan başladı!
Altı yıl önce Galler asıllı popüler grup Manic Street Preachers'ın başına tuhaf bir şey geldi. Koluna jiletle '4 Real' dövmesi yapıp objektiflere gülümseyen gitaristleri Richey James, bir gün ortadan yok oldu. O güne dek "Generation Terrorists" ve "Holy Bible" albümleriyle başarılı bir grafikte seyreden grup, ne yapacağını şaşırdı tabii. Ama dağılmadı. "Motorcycle Emptiness" gibi şarkılardan vazgeçti yalnız; "Everything Must Go" dedi (Herşey Yokolmalı) ve yeni bir hayat kurdu 'kaybeden üçlü': "A Design For Life" o güne dek en çok satan single'ları, albüm de en başarılı albümleri oldu. Hayatları mı?

Davulcuları Sean Moore bir defasında şöyle dedi: "Biz Hedonistleri aşağılıyoruz. Dünya yıkılsa, herşey ortadan yok olsa umrumuzda olmaz. Çünkü eninde sonunda elimizde kalan yalnızca tozdan ibarettir." Böylece yeni gerçeklerini de açıklamış oldular: "This Is My Truth Tell Me Yours" albümleri üç yıl önce çıktığında, listelerde zirveyi gören ilk çalışmalarıydı aynı zamanda. O albümden çok hit yarattılar: "If You Tolerate This", sonsuza dek lanetlendiklerini söylediler: "Everlasting", "You Stole The Sun", "Tsunami"...

Ve milenyuma İngiliz halkının aylarca inşasını seyrettiği Millenium Dome'la dalga geçercesine, üzgün, süzgün ama kesinlikle pes etmeye niyetli olmayan 'keşişlerimiz' milyonlara konser vererek girdiler: "The Masses Against The Classes".

KARŞI OLMA HALİ
İşte ondan beridir bir başka haller var Manics'de. 22 yıldır Küba'da konser veren tek rock grubu olmak için değil herhalde; ama yeni albümleri "Know Your Enemy"nin tanıtım turnesine Havana'dan başlamayı uygun gördüler. Biletlerini de 25 sentten sattılar. Castro'yla tanıştılar. Liderleri, o sözlerin yazarı, 'gay şairleri' Nicky Wire, korktuklarını saklamıyor: "Kübalılar 'ne biçim müzik bu, doğru dürüst ritmi bile yok!' diyebilirlerdi" diyor. Ama hani şu meşhur Elian -Clinton döneminde dahi, ABD Küba savaşı çıkarmaya muktedir çocuk- için yazdığı "Baby Elian"ı çalarlarken, herkesin nasıl ayaklandığını -Castro dahil- gururla anlatıyor...

Grubun 'karşılığı' bununla da kalmıyor. Aynı anda aynı albümden iki single birden çıkarmayı kararlaştıran tarihteki yegane grup Manic Street Preachers. "Know Your Enemy"den hem "Found That Soul" hem de -bizim kişisel favorimiz- "So Why So Sad" birlikte yayınlandı. (Şimdilik klibi birine çektiler, ama belli olmaz...) Bunun benzerini akıllı NME dergisi, Guns'n'Roses ve seri halinde "Use Your Illusion" vakasında tespit etmiş. Eh, Wire'ın da, solist James Dean Bradfield'in de birer GNR fan'ı olduğu biliniyor...

Peki ama, hani herşey boştu, yok olsa da olurdu, 'tozdu' dumandı ortalık; bu 'karşıyız' mevzuu da nereden çıktı, diye sorarlar adama... Wire da "İçgüdülerimizi geri kazandık" cevabını yapıştırır; "bu albüm -bütün gruplar söyler ya, en iyisi bu sonuncusu diye- hayır, öyle değil. İlk albümümüz gibi sanki. Bir öncekinde kendimizi kasmışız meğer, fazla kontrol etmişiz. Bu kez rahat bıraktık. Bir parçayı en fazla üç-dört defa prova ettik. Ne de olsa henüz 31 yaşındayım. Daha yolumuz uzun. Tanrı aşkına, çoğu grup bu yaşta yeni start alıyor!"

Ruhun Gıdası

Müthiş olmuş hayatım!

Sheena Easton / Fabulous (Universal Music)
Steve Martin'in çaresiz kız babasını oynadığı bir film vardır; Martin Short da gelinin düğün organizatörü, doğru düzgün İngilizce konuşmaktan aciz bir züppedir. Durup durup şöyle der Short: "Fabulus!" İşte İskoç Ayşegül Aldinç Sheena Easton'un 'yeni' albümü de öyle olmuş: Fabulus. İyi ama neden olmuş? Bunu bilen yok; Easton "Bu albümü yapmak zorundaydım" diyor, ama niyesi belli değil. Communards'dan aşina "Don't Leave Me This Way", Whitney Houston'un teyzesi Dione Warwick'ten dinlediğimiz "That's What Friends Are For", efendime söyleyeyim, "Never Can Say Goodbye"dan tutun da güzelim "Can't Take My Eyes Off You"ya kadar; bir sürü gereksiz yorum... Bir Lisa Stansfield'lık, bir teknoloji eşliğinde gırtlak sürçmeleri ki, sormayın gitsin! N'oldu o bir zamanların "For Your Eyes Only"sini şakıyan Bond 'kızı'na? Gözlerinin feri mi söndü? Söndüyse, bundan bize neydi?

Durum beter artık yeter

Silahsız Kuvvet / Sözlerim Silahım (Hipnetic Records / Hammer Müzik)
'Aldığım her nefeste sitemlerim çoğalır/İnsanoğluna nedir bu durum diye sorarım/Gözlerimi açarım kapkaranlık bir dünya/Korkunun eşiğinde kabuslu bir rüya/Sihirli bir sandalye, büyülü bir şato/Şatoya girersen senden büyük yok/Paraları atar cebe yersin bol bol/Herkes bakar ardından, kıskanır seni...' DJ Mic Check'in projesi Silahsiz Kuvvet'in sözleri bunlar. "Yeraltı Operasyonu" adlı toplu hip hop albümüyle ya da Massive Attack, H2000 konserlerinden hatırlayacağınız bu 'beşinci' kuvvet, yeni albümünü gayet güzel ifade etmiş: "Sözlerim Silahım". Boş söze ne hacet? Hip hop sevenler, hele Türk tarzından hazzedenler, e bir de krizi bahane edip kafa boşaltmak isteyenler, beri gelsin.

Ayşe Deniz Poyraz

adp@sabah.com.tr

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır