kapat
24.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Şu bayanın arkası neresi?


Deniz Akkaya'yla yer göstericinin muhabbetini gördüyseniz durumu kavramışsınızdır: İnternet cebe girdi. Yeni nesil cep telefonları kesintisiz internet bağlantılı. Oyunlar, haberler, e-posta artık her yerde elinizin altında
Sevimli yer gösterici ile iki güzel hanımın maceralarını izliyor musunuz reklamlarda? Accompli'nin gelmek üzere olduğu müjdeleniyor da maalesef çoğu kimse cihazın ne olduğunu tam olarak anlayabilmiş değil. Herkes birbirine 'nedir bu yahu' diye soruyor. Öyle anlaşılıyor ki ülkemizde mobil internet açısından büyük bir pazar potansiyeli var. Hakikaten bu aygıt ve benzerleri, takip eden diğer teknolojiler önümüzdeki yıllara damgasını vuracak. Belki cep telefonlarına bilgisayardan daha çok meraklı bir toplum olmamız işe yarar ve bu sayede önümüzdeki yıllarda mobil internet devrimine daha kolay ayak uydururuz.

Accompli geliyor da, diğerleri boş mu duruyor? Nokia üçüncü kuşak mobil iletişim altyapısını destekleyen aygıtların geliştirilmesi için çaba harcıyor. Bir de ülkemizde pek bilinmeyen Kyocera ve Sprint telefonları var. Bunlar cep telefonunun üstüne internet erişimi ve mini PC özellikleri eklenmiş tasarımlar. Günün birinde cebimizden bir aygıt çıkaracağız; PC, telefon, müzik çalar, kamera hepsi bir arada olacak.

M-TİCARETE DOĞRU
Şimdilik sadece gelecek hakkında fikir veren melezleme denemeleri var. Fotoğraf makinesiyle MP3 çalar melezi veya WebCam ile fotoğraf makinesi melezi gibi. Bir de Handspring Visor'da olduğu gibi PDA aygıtına takılan ek modüller var. Ek modüller heyecan uyandırıyor ve parlak bir buluş gibi gözüküyor ama kitleselleşebileceği kuşkulu.

GPRS kısa adıyla bilinen ve radyo frekanslarının paket aktarımı sayesinde cep telefonlarının sürekli internete bağlı olabilmesini sağlayan teknoloji bu işin altyapısı. GPRS bir açık standart, tapusu kimsede değil. Bu konuda Motorola, Ericsson ve Nokia'nın büyük yatırımları var. Düşük maliyetli yeni GPRS cihazları da geliyor.

Motorola'nın, kısa adı MAGNet olan Uygulama Küresel Ağının kurucusu Dominic Strowbridge, şunları söylüyor: "Yaratıcı bir içerik olacak, heyecan verici basit

oyunlar olacak, kullanıcının etkileşimli olarak bilgi alabileceği bir anlık haber besleme sistemi olacak. Mobil internet hizmetleri giderek mobil reklam, mobil pazarlama ve m-ticaret seviyesine de çıkacak. Bluetooth, VoxML ve 3G teknolojileri burada kilit rol oynayacak."

Strowbridge, Motorola'nın içerik sunumunun üç ana alana odaklanacağını söylüyor. Kişiselleştirme, oyunlar ve mesajlaşma. Oyunları mobil platformlara taşımak ve uygulama geliştiricileri ile birlikte yeni mobil oyunlar yaratmak ilk amaçlarından biri. Playstation'da oyunun alasını oynarsınız ama bu tür oyunları diyelim ki otobüs durağında beklerken oynayamazsınız. Oyun başlayana kadar otobüs gelir zaten. Mobil ortamda oyun arkadaşı bulmak için internete bağlanıp aramak gibi bir dert de yok. Zaten her an bağlısınız ve oyun alanlarında her an birileri var. Olmadı, tanıdığınız birini oyuna çağırırsınız.

Avuç içi cihazlar neler?
Nasıl bir avuç içi cihaz edineceğinize karar verirken şöyle basit bir yol izleyebilirsiniz. Tüm PC özelliklerine sahip taşınır bir cihaz istiyorsanız, dizüstü bilgisayar, bu şart değilse ve Office ile uyumlu programlar kullanmak yeterliyse avuç içi cihaz alırsınız. Avuç içi cihazla kablosuz olarak internete erişmek sizin için önemli ise cep telefonu ile bütünleşik Accompli türü bir aygıt veya entegre modemi olan Palm VII, Handspring Visor seçebilirsiniz. Telefon hattından kablolu internete bağlanmak sizin için yeterliyse HP Jornada, Cassiopeia ve Compaq iPaq cihazlarından birini seçebilirsiniz. Avuç içi cihaz fiyatları özelliklerine göre 500 dolar ile bin dolar arasında değişir. İşte çeşitler...

Cep telefonu ile bütünleşmiş olanlar:

Motorola Accompli 008

Handspring Visor Phone

Kyocera Smart Phone

Sprint PCS TP3000

Cep telefonsuz olanlar:

HP Jornada

Palm serisi

Compaq iPaq

Casio Cassiopeia

Muammer Özdemir

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır