kapat
24.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Pistten podyuma atlayarak geldi


Yüksek atlamada Türkiye'nin sayılı kadın sporcularından Gülsun Durak, podyumda da oldukça iddialı. Eh, ışıklı podyumlar tozlu jimnastik salonlarından daha çekici tabii...
Gülsun Durak adını daha çok küçük yaşta, yüksek atlama rekorları kırarak duyurdu. Erkek gibi yürüyüp, kaslarını geliştirdiği genç kızlık çağında düzgün fiziğiyle herkesin dikkatini çekti. Halen mankenlikle yüksek atlamayı bir arada götüren Durak ile Fenerbahçe Stadı'nın Atletizm Salonu'nda buluştuk. Buz gibi, koyu gri badanalı, hangi alete el atsanız toza bulandığınız salonda, "Türkiye'de neden rekor kıran sporcu çıkmıyor?" sorusunun cevabı gayet açıktı. Otellerin, alışveriş merkezlerinin, fuarların bol ışıklı, şatafatlı salonlarında salına salına yürümeye alışmış bir manken olan Durak'a "Burada mı çalışıyorsunuz?" diye sorunca gülümseyerek cevap veriyor: "Siz İzmir Atatürk Stadı'ndaki salonu görseydiniz. Burası onun yanında çok iyi..."

REKOR ÜSTÜNE REKOR
1977 İzmir doğumlu Gülsun Durak İstanbul'a bir yıl önce gelmiş. Şimdi boy fukaraları fena bozulacak ama, işte bir gerçek: Uzun boylu olması yaşamında önemli kararları almasına, hatta yaşamını yönlendirmesine neden olmuş. Çocukken de yaşıtlarından uzun olduğundan henüz ilkokula giderken beden öğretmenlerinin dikkatini çekmiş. Yüksek atlamayı Olimpiyat Oyunları'nda televizyondan izlediği dönemde, bir öğretmeni onu karşısına alıp, atletizm karşılaşmalarına katılması için ikna etmiş. Gülsun o dönemde annesinin de desteğiyle atletizme vermiş kendini ve birden fazla rekor kırmış. Şimdiyse Türkiye'nin sayılı 'iyi' mankenlerinden biri olmayı kafasına koymuş. Bir defileden bir defile koşuyor ama sporu da bırakmak istemiyor. Bu yüzden de Fenerbahçe Stadı'nın atletizm salonunda antrenmanlara devam ediyor.

Fiziğin yaşamını yönlendirmiş. Atletizmde mi yoksa mankenlikte mi fiziğine daha çok dikkat etmek zorundasın?

Aslında her ikisinde de kendime haksızlık ediyorum. Atletizm yaparken düzgün beslenme konusunda hep kaçamak yapardım. Örneğin çikolata yemekten hiç vazgeçmedim. Şimdi de öyle.

Sporcu olarak fiziğine çok dikkat etmek zorundasın. Ben atletizm yaparken daha yapılıydım, kilom fazlaydı. Sporu bıraktıktan sonra kilo verdim.

İyi bir sporcu olarak Türkiye'yi yurtdışında temsil etmeyi mi, yoksa mankenliği mi tercih ediyorsun?

Manken olarak da temsil ediyoruz. Yurtdışına çok çıktım sporcu olarak ama sporcu olmak Türkiye'de çok zor. Mankenlik değil.

Kolayı seçtin yani?
Yok öyle değil aslında. Çünkü spor için çok para lazım. Çok iyi çalıştırıcı lazım. Salonların halini görüyorsunuz. Zamanınızın tümünü spora ayırıp, her şeyi çok düzenli yapmanız gerekiyor. Bu da Türkiye'de olmuyor. Çünkü sporcu yetiştirelim diye bir kaygı yok.

Mankenlikte gelecek var mı peki?

Bu da beni kaygılandırıyor. Ama çok yeniyim. Üç yıldır mankenlik yapıyorum ve bir yıldır İstanbul'dayım. İleride başka mesleklere geçmek gerekiyor.

Bazı meslektaşların gibi televizyonda spikerlik, dizi oyunculuğu, gazetecilik gibi mi?

Bu mesleklerin çok zevkli olduğunu düşünüyorum. Belki denesem severim ama hiç tecrübem yok.

Çevre mühendisliği okumuşsun, neden mesleğini yapmayı düşünmüyorsun?

Çok ilgimi çekmiyor.

Etrafta biraz fazla manken yok mu? Herkes mankenim diyor da...

Öyle bir şey var. Aslında bu konuda çok konuşmak istemiyorum çünkü çok az iyi manken olduğunu düşünüyorum. Ben iyi bir manken olacağım.

Daha ilkokulda keşfettiler
11 yaşında hazırlık yapmadan girdiği okullararası turnuvada bir metre 32 santim ile rekor kırmış.

Lisedeyken atletizme devam eden Gülsun Durak, 13'ünde İsveç'te yapılan genç yıldızlar turnuvasında birincilik almış, 14'ünde gençler arasında Finlandiya'da yapılan yarışmada bir metre 76 santimlik dereceyle Türkiye rekoru kırmış...

1990'da Milli Takıma girmiş. Yugoslavya'da yapılan Balkan Şampiyonası'nda Yıldız Gençler Rekoru kırmış.

Halen koyu bir "Kafkaf"lı (Karşıkayalı) olan kızımız, Karşıyaka Spor Kulübü ile İzmir Atatürk Spor Salonu'nda antrenman yaptığı yıllarda Yeni Asır'ın düzenlediği güzellik yarışmasına katılmış ama dereceye girememiş.

Mankenliğe Gaye Sökmen'in ajansında çalışarak başlamış. 9 Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi'ne girmiş. 1998'de Star'ın yarışmasında ikinci güzel olmuş.

Elif Ergu

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır