kapat
24.03.2001
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

KISA KISA KISA


THY'nin 2000 zararı 69.5 trilyon
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün "kötü yönetildiği için zarar ediyor" suçlaması ile karşı karşıya olan THY'nin 2000 yılı zararı 69.5 trilyon lira olarak açıklandı. 2000 yılı bilanço rakamlarını dün İMKB'ye gönderen THY 1999 yılında da 70 trilyon lira zarar etmişti. THY yetkililerininden edinilen bilgiye göre kurumu 2000 yılı içerisinde en çok zorlayan unsur petrol fiyatlarındaki artış oldu. THY bu artışı "tahmin ötesi" olarak değerlendirirken, bilet fiyatlarına artışın yansıtılamamış olmasını "talihsizlik" olarak değerlendiriyor. Bir başka zarar kalemi ise "kule eylemi olarak adlandırılan hava kontrol elemanlarının pasif grevi. Buna göre eylem nedeniyle zamanında iniş yapamayan ve havada dolanıp duran uçakların yakıt giderleri büyük artış gösterdi. Ayrıca euro'nun değer kaybıda bir başka zarar nedeni arasında sayılıyor.

400 bin mükellef taksite başvurdu
Maliye Bakanlığı'nın vergi borçlularına tecil ve taksitlendirme yoluyla getirdiği ödeme kolaylığı için büyük başvuru olduğu belirlendi. 3 büyük ilde durum şöyle: İstanbul: 260 bin başvuru oldu. Bunlardan vergi, ceza ve gecikme faizi tespiti bitenlerin borcu 700 ile 750 trilyon arasında belirlendi. Ankara: 72 bin 525 başvuru oldu. Toplam alacak 230-240 trilyon lira. İzmir: Borçluların yüzde 80'i başvurdu. Başvuru sayısı 75 bin 851 oldu. Bunların değerlendirmesi tamamlanan 49 bininin vergi borcu 117 trilyon olarak hesaplandı. Diğer illerde dikkate alındığında yaklaşık 1 katrilyon liralık gecikmiş borç taksitlendirilmiş olacak. İstanbul Defterdarı Kadir Boy, "mükelleflerimizin 2 Nisan akşamına kadar ilk taksidi ödemesi gerekiyor. Hemen ertesi günü, uygulamadan yararlanmak için başvurmayan mükelleflerin üzerine gitmeye başlayacağız. İlk önceliğimiz bu olacak" dedi.

Borsacı Onay cezaevine girdi
Müşterilerinden topladığı paralarla 3. şahıslar adına hesap açıp borsada işlem yaparak trilyonlarca lira haksız kazanç sağladığı iddia edilen Karon Menkul Kıymetler'nin Genel Müdürü Asil Onay, kız kardeşi Meryem Işıl Onay ve iki personeli tutuklanarak cezaevine gönderildi, iki personel ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mali Büro Amirliği'nin yürüttüğü operasyonda Karon Menkul Değerler İzmir Şube Müdürü İsmail Bakıcı (27), Yönetim Kurulu Üyesi Ege Sorumlusu Meryem Işıl Onay (38), muhasebeci Mustafa Akgün (51), yatırım uzmanları Orhan Nepton (29), Evren Erden (27) ile Genel Müdür Asil Onay, gözaltına alınmışlardı. SPK müfettişleri tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda mahkemeye çıkan Evren Erden ve Orçun Nepton serbest kaldı.

The Economist: Derviş yeni umut
The Economist dergisi, Türkiye'yi konu alan bu haftaki Yeni Adam Yeni Umut başlıklı yazısında, ekonominin sorumluluğunu bütünüyle üstlenen Devlet Bakanı Kemal Derviş'in başarılı olma şansını sorguladı. Türkiye'nin, Kemal Derviş'in yardımıyla kaosu aşmaya çalıştığını kaydeden The Economist Dergisi, "Derviş'in göreve getirilmesi Türkiye'nin yakın tarihinin en kötü ekonomik krizlerinden birini yaşamasından sonra, Başbakan Bülent Ecevit'in yeniden güven tesis etme çabası çerçevesinde gerçekleşti" dedi. Dergide, "Türkiye'deki AB'ye üyelik karşıtlarının krizi kullanarak bunu geciktiremediklerini ortaya koydu" denildi. Şu ana kadar herşeyin iyi göründüğünü belirten The Economist, asıl güçlüğün bundan sonra ortaya çıkacağını, bunun da ekonominin ihtiyaç duyduğu parayı bulmak olduğunu belirtti.

Vergi borcunda son gün 2 Nisan
Maliye Bakanlığı'nın vergi borçlularına tecil ve taksitlendirmesi ile vergi kolaylığı uygulamasına rekor başvuru oldu. Defterdarlıklar, başvuru sahiplerinin vergi, gecikme zammı ve faiz borçlarını tek tek çıkarırken, gözler mükelleflerin söz konusu borçları ödeyip ödemeyeceğine çevrildi. Vergi borçlularına ödeme kolaylığına ilişkin tebliğ uyarınca, uygulamadan yararlanmak isteyenlerin ilk taksidi son ödeme günü olan 31 Mart'ın Cumartesi'ye gelmesi nedeniyle 2 Nisan akşamına kadar yatırması gerekiyor. Maliye Bakanlığı, 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle takipteki vergi alacağı tutarını 4.9 katrilyon lira olarak belirlemişti. Bunun 2.4 katrilyon lirasını da vergi aslı oluşturuyordu. Toplam verginin yüzde 48'i özel sektöre, yüzde 44'ü KİT ve bağlı kuruluşlara, yüzde 8'i de belediye ve bağlı kuruluşlara ait bulunuyordu.

Şişecam, camda üretim rekoru kırdı
İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Şişecam ve bağlı kuruluşlarının oluşturduğu topluluğun 2000 yılında 1.5 milyon ton cam, 800 bin ton soda ve 1.3 milyon ton endüstriyel hammadde üretimiyle tarihinin rekorunu kırdığını bildirdi. Özince, Kasım krizinin mali sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların reel kesime ve kamu maliyesine hızlı bir şekilde sirayet ettiğini belirtti. Şişecam Topluluğu'nun büyük ve önemli kuruluşlarından biri olan Soda Sanayi'yi geçen yıl halka açtıklarını hatırlatan Özince, "Bütün kuruluşlarımızın halka açılması yönündeki çalışmalar sürdürülmektedir" dedi.

Sanayicilerin karamsarlığı artıyor
İSO, yaptığı anketle üyelerine, 2001 yılına ilişkin beklentilerini sordu. Alınan cevaba göre işletmelerin bu yıla ilişkin beklentileri, geçen yıla göre daha karamsar bir tabloyu ortaya çıkardı. Ankete katılan işyerlerinin yüzde 31'i üretimlerinin azaldığını, istihdamda yüzde 30, iç satışlarda yüzde 35 ve yeni siparişlerde yüzde 32.6 oranında düşüş yaşandığını bildirdi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, 2001'e çok kritik koşullarda giren Türkiye ekonomisinde reel sektörün yaşam alanlarının iyice daraldığını kaydetti.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır