kapat
24.03.2001
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Acı ilacı bize içirmeyin!


İlaç ithalatçıları, "Sosyal sorumluluğumuz var, ilaç vermeyi kesemeyiz, bir süre zarar etmeye razıyız" diyor ve ekliyor: "Ancak bakanlık sosyal sorumluluk bahanesiyle sınırlarımızı zorlamaya kalkmasın!"
Sağlık Bakanlığı ile ilaç ithalatçıları arasında yaşanan "dolar kuru kavgası", piyasada pek çok ilacın bulunmasını zorlaştırırken, firmalar Bakanlığa, "yeni bir düzenleme yapmazsanız, sabrımız taşar" mesajı gönderdi. İlacın ürün olarak sosyal sorumluluk içermesi baskıyı artırıyor. Ancak firma sahipleri, "sözkonusu olan sağlık da olsa, bizler birer ticari işletmeyiz" diyerek bu sorumluluğu taşımanın da sınırları olduğunu belirttiler.

Hem ithalatçı hem üretici olan ilaç firmaları, ithalattaki zararlarını yerli üretim ile kapatmaya çalışıyor. Portföyünün tamamı ithal ilaçlardan oluşanlar ise büyük sıkıntı yaşıyor. Özellikle kanser ilaçları ithal eden ve yerli üretimi olmayan Erkim İlaç bunlardan biri. Geçtiğimiz yıl 40 milyon dolarlık ilaç satan Erkim'in Pazarlama Direktörü Ersan Küçük, şöyle diyor:

SORUN YENİ BAŞLIYOR
"Bakanlık fiyat belirlemediği için piyasaya ilaç veremedik, ancak bugün 820 binlik kurdan fiyat başvurusu yaptık. İnşallah kur 820 bin olur, itirazımız yok. Bakanlık bu şekilde devam ederse, sektör ilacı getiremez. Şimdi geçici olabilir yaklaşımıyla tamam diyor, sineye çekiyoruz."

Organon Genel Müdürü Dr. Tahsin Yüksek de "herkesin fatura ödemesi gerektiğini" belirterek, "İthal edemediğimiz bir ürün yok, bu sıkıntı, stoklu olduğumuz bir döneme rastladı. Ancak sektörün özkaynakları sorunları aşamayacak duruma gelirse, asıl sorun o zaman patlar" dedi. Tansiyon ve diabet ilaçları ithal eden Servier İlaçları Planlama Müdürü Sinan Bozbek bakanlığın kur artışını kompanse etmesi gerektiğini belirterek, "Satışlara eski fiyattan devam ettik. Ancak, önümüzdeki gelişmelere bakacağız" diye konuştu.

Dün bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Osman Durmuş ise, Türkiye'de ilaç sıkıntısı olmadığını belirterek, "Ama bu olmayacağı anlamına gelmez" dedi. Durmuş, "İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın genelgesinde, halkımıza ilaç sıkıntısı çektirilmeyeceği taahhüt ediliyor. Bu taahhütlerini tutmazsa devreye gireriz" dedi.

Eczaneler yine 'yok' diyor
Eczanelerdekİ ilaç sıkıntısı sürüyor. Lucrin Depot, Kamptu, PRRtor 80, Pyralex ve Homoragine gibi alıcısı çok olan ilaçları bulamayan eczaneler müşterinin derdine çare olamadı. Nişantaşı'ndaki Meltem Eczanesi'nden Hamit Çelikbaş, yüksek teknoloji ürünü olan ithal ilaçları isteyen hastaları geri çevirdiklerini söyledi.

Nişantaşı Ankara Eczanesi işletmecisi Yasin İnce de, Homoragine ve Pyralex gibi ilaçları bulamadıklarını söyledi. İnce, "Bu tür ilaçları isteyen hastalarımıza ne yazık ki olumlu bir yanıt veremiyor, onların dertlerine çare olamıyoruz. Bunun önüne mutlaka geçilmelidir" dedi. İhtiyaç duydukları ilaçları eczanelerde bulamayan vatandaşlar da dert yandı. Nuri Sezgin, Türkiye'de artık bulmamak gibi bir sorunun yaşanmaması gerektiğini belirtirken, geldiği eczanede basur ilacı olan Homoroid ilacını bulamayan Abdullah Keskin de, "Daha önce sürekli alışveriş yaptığımız bir eczanede bugün aynı ilacı bulamamak beni şaşırttı. Umarım sorun en kısa sürede çözülür ve ihtiyaç duyduğumuz ilaçları daha önce olduğu gibi en yakınımızdaki eczanede bulabileceğiz" şeklinde konuştu.

'İlaç satmama hakkımız yok'
Pfizer Genel Müdürü Ahmet Esen, sektörde geçici sorunlar yaşanmasının ilaç firmaların görevlerini yapmasını engellememesi gerektiğini söyledi. İthalatta yüzde 40'a yakın maliyet artışlarına sektörün sabırlı davranmaya çalıştığını belirten Esen, "Yerliler için yüzde 15 fiyat zammı gündemde. İthal ilaçları 820 bin liralık kurdan hesaplayarak bir süre için fedakârlık istendi. Türkiye kuvvetlendiği anda bizlere normal kurdan ithale izin vereceklerini umut ediyoruz. Visine, Deltacorfil bizim ilaçlarımız. Biz düzenli olarak veriyoruz ancak, depolara verdikten sonra ne oluyor bilmiyorum. Bazı ilaçların bulunmaması şundan olabilir: 20 bin eczane var, herhangi bir dönemde bunlara girseniz bizim 50 malımızın bir ikisi olmayabilir. Çünkü ilaçlarımızın yüzde 90'ı yerli üretim, yüzde 15'i ithalat" dedi.

İyimserlik Şart
Aventis Pazarlama ve Satış Direktörü Tuğrul Pekinmoral da piyasaya verilmeyen ilaç olmadığını söyledi. İyimser davranmaya çalıştıklarını anlatan Pekinmoral, şunları söyledi: "Zararımız karşılanacak boyutta değil. Ama anlayışla karşılıyoruz. Portföyümüzde kanser ilaçları ve antibiyotikler var. Taxoter, Campto, Tarbosit, Tavenici, Amaril, Deliks bizim ilaçlarımız. Şu ana kadar hiçbir ecza deposundan şikayet almadım. Bizler ilaç satmak zorundayız, çünkü kısıntı yaparsak biz de pazarımızı kaybederiz. Olaya uzun vadeli bakıyoruz. Umuyoruz bakanlık firmaların dayanma süresini aşmaz."

Esen PİŞİRİCİ-Seyhan SEVİN

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır