kapat
24.03.2001
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Bir yıldız kaydı


Ve 15 yıllık MIR'in parçaları saatte 1000 km.'lik hızla, 1500 derece ısı saçarak Pasifik'in sularına tam istenilen yere gömüldü. Olayda, kimsenin burnu bile kanamadı
Doğum tarihi 20 Şubat 1986... Ölüm tarihi ise 23 Mart 2001... Ve Ruslar'ın uzay bilimindeki iftiharı olan MIR uzay istasyonu dün sabah Pasifik Okyanusu'na düşürüldü. 15 yıldan bu yana insanoğlunun uzay çalışmalarına hizmet eden MIR, okyanusa gömülürek "Eyvah, üzerimize düşecek" diye düşünenlerin yüreklerine su serpti. Afrika-Rusya Federasyonu-Japonya-Avustralya-Fiji rotasını izleyerek 07.40'da dünyaya giriş yapan MIR, 20 dakika sonra da Avustralya'nın 5 bin 800 kilometre doğusundaki bir bölgeye düştü.

ALEV TOPUNA DÖNDÜ
MIR'in düşüşü, en rahat Fiji Adaları'nda izlendi. 143 ton ağırlığındaki istasyonun 116 tonu atmosferde yandı. Geri kalan 27 tonluk bölümü, Dünya'ya giriş yaparken 1500 parçaya ayrıldı. Saatte 1000 kilometre hızla okyanusa doğru giden parçalar, etrafına yaydığı 1500 derecelik ısısıyla gökyüzünü aydınlattı. Düşüşe tanıklık etmek için sahillere akın eden turistler MIR'in alev topu gibi yanan parçalarının gökyüzünde yarattığı manzaranın keyfini çıkardı. Herkesin görüşü ortaktı: Mükemmel bir görüntüydü...

BALIKÇILAR ELİ BOŞ DÖNDÜ
Reuters foto muhabiri Mark Baker da, "Arkalarında dev bir duman iziyle 5 ya da 6 parçayı gördük. Düşüşleri 10 ila 15 saniye sürdü. Bunu bir süre sonrai bir çift ses patlaması izledi. Başımızın üzerinde, bulutların altındaydı. O bir zamanlar bir hayat tecrübesiydi" dedi. Rus ve Amerikalı işadamları da kişi başı 10 bin dolar vererek MIR'in düşüşünü daha iyi izleyebilmek için uçak kiraladı. Düşüşü dört gözle bekleyen Yeni Zelandalı balıkçılar umduklarını bulamadı. Çünkü MIR'in parçaları, planlanan bölgenin 1500 kilometre doğusuna düştüğünden MIR'in parçalarını toplamayı hedefleyen balıkçılar hayal kırıklığına uğradı. MIR'in düşüşünü eğlenceye dönüştüren Fiji'deki turistler, okyanusa gömülen MIR için 1 dakikalık saygı duruşunda durdu.

"Hadi, içmeye gidelim"
Bir haftadır Moskova yakınlarında bulunan Korolyov kentindeki uzay merkezinde planlar yapan Rus ekibi, operasyonun sona ermesiyle derin bir nefes aldı. Koltuğuna yığılan Başmühendis Mihail Pronin, "Şimdi bir tek atma vakti" diyerek mesai arkadaşlarını bara götürdü. Rus Uzay Ajans Bşkanı Yuri Koptev, çalışmalarının sona ermediğini ve "MIR 2"i uzaya göndermeyi planladıklarını açıkladı.

Rakamlarla MIR
20: MIR'in dağılan parçalarının en büyüğünün kilogram cinsinden net ağırlığı.

78: MIR'deki astronot ve kozmonotların yaptığı uzay yürüyüşünün sayısı.

104: Uzay istasyonunu ziyaret edenlerin sayısı (Bunlardan 42'si kozmonottu).

400: MIR'in yörüngesinin Dünya'dan olan uzaklığı (Kilometre cinsinden).

438: MIR'de kalınan gün açısından kırılan rekor (Kozmonot Valery Polyakov'a ait).

1500: MIR'in Dünya'ya giriş yaparken dağılan parçalarının sayısı.

28.776: MIR'in dünya yörüngesinde dolaşırken kilometre

cinsinden hız.ı

86.320 :Uzay istasyonunun dün sabah düşürülene kadar yörüngede dönüş sayısı.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır