kapat
24.03.2001
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Top sesleri altında cenaze


Makedon Güvenlik Güçleri'nin öldürdüğü Rasim Koraçi ile oğlu Ramazan'ın cenazesi dün gergin bir ortamda kaldırıldı
Makedonya'da ateşkesten sonra ilk kan önceki gün Makedon Güvenlik Güçleri'nin açtığı ateş sonucu dökülmüştü. Tetova'daki kontrol noktasında Makedon askerlerle tartışan Arnavut kökenli Rasim Koraçi (57) ve oğlu Ramazan Koraçi (38) dün Tetova'da defnedildi.

Makedon Güvenlik Güçleri'nin çok sıkı önlemler aldığı törene dağ köylerinde yaşayan Arnavut'ların katılmasına izin verilmedi. Kontrol noktalarından gizlice geçebilen 100 kadar Arnavut cenazeye katıldı. Koraçi Ailesi'nin fertleri ise cesetleri gördükten sonra mezarlıktan ayrıldılar.

BOMBA SESLERİ
Makedon ordusu 23 Mart gecesi saat 01:00'de Tetova çevresinde bulunan dağların ardındaki Arnavut köylerine bomba yağdırdı. Arnavut milislere karşı gerçekleştirilen operasyon sabah saat 05:00'e kadar sürdü. Bu operasyon sonucunda 150 Arnavut'un yaralandığı haberi geldi. Bombardımandan kurtulan ve hafif yaralılardan oluşan binlerce Arnavut'un Kosova'ya kaçtığı bilgileri ulaşıyor. Kosova'ya varabilenler ise NATO'dan sığınma talebinde bulunuyorlar. Makedonya güvenlik kuvvetlerinin Kosova sınırı boyunca yuvalanan militanların havan topu ve makinalı tüfek mevzilerini temizlediği bildirildi. Son operasyon sırasında bir güvenlik görevlisi yaralandı. Makedonya Hükümeti Sözcüsü Antonio Milosovski bundan sonraki operasyonlarında bölge köylülerinin zarar görmemesi için evlerini geçici olarak terk etmeleri tavsiyesinde bulundu.

GERGİN CENAZE
Makedon ordusunun bombalı saldırısına Arnavut milisler karşılık vermekte gecikmedi. Bölgeyle sağlıklı bağlantı kurulamamasına rağmen dün Arnavut milisler Gracani kentine girdi. Makedon birliklerinin çevresini kuşattığı şehirde çatışmalar çıktı. Çatışmalar gece boyu sürdü. Gazeteciler şehre alınmıyor. Şehirde tansiyonun giderek arttığı söyleniyor.

Önceki gün Tetova'da Makedon güçlerinin kontrol noktasında öldürülen baba-oğulun cenaze töreninde gergin anlar yaşandı. Rasim Koraçi ile oğlu Ramazan'ın cenaze törenleri nedeniyle Makedon Ordusu bölgede yoğun güvenlik önlemleri aldı. Önceki güne göre güvenlik noktalarını arttıran Makedon Güvenlik Kuvvetleri'nin mezarlığa giden yolları kapaması dikkat çekti. Mezarlığa giden yollara kurulan barikatlarla Tetovalı Arnavutlar'ın cenazeye katılması engellendi. Baba oğula camide cenaze namazı kılınmasına izin verilmedi. Bunun üzerine cenaze namazı Tetova Şehir Mezarlığı'nda kılınabildi. Güvenlik barikatını gizlice geçen yüz kadar Arnavut ise mezarlığa geldi.

KORAÇİ AİLESİ PERİŞAN
Babalarını ve erkek kardeşlerini kaybeden Koraçi ailesi perişan oldu. Ramazan Koraçi'nin 3 oğlu ve 5 kızı vardı. Oğlu Ramazan da evli 2 çocuk babasıydı. Baba oğul taksi şoförlüğü yapıyordu.

22 bin kişi göç etti
Makedon Güçleri ile Arnavut gerillalar arasında sıcak çatışmaların patlak vermesinden bu yana ülkenin ikinci büyük kenti Kalkandelen'i (Tetova) terk ederek yurt dışına kaçanların sayısı her geçen gün yükseliyor. BM verilerine göre bölgeden kaçanların sayısı 22 bine ulaşırken, bunların büyük çoğunluğu güvenli yer olarak Türkiye'deki yakınlarının yanına koşuyor. Çatışmaların şiddetlendiği 14 Mart'tan itibaren bin 800 kişinin Arnavutluk'a, bin 400 kişinin de Sırbistan ve Karadağ'a geçtikleri belirtildi. Yaklaşık bin 500 kişinin de Kosova, Bosna ve Hırvatistan'a kaçtıkları kaydedildi.

Kosovalı Arnavut liderler de Makedonya'daki çatışma yanlısı gruplara silahlarını bırakarak evlerine dönmeleri çağrısında bulundu. Söz konusu çağrı Kosova Demokratik Birliği lideri İbrahim Rugova ile Kosova Kurtuluş Ordusu eski liderleri Haşim Taçi ve Ramuş Haradinaj tarafından yapıldı.

Başbakan Ecevit: Gelişmelerden kaygılıyım
Başbakan Ecevit, bugün ABD Başkanı George W. Bush, NATO Genel Sekreteri George Robertson, AB Konseyi Genel Sekreteri ve Ortak Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın yanı sıra Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ve Yunanistan başbakanlarına yazılı birer mesaj gönderdi. Ecevit, Türkiye'nin gelişmelerden duyduğu kaygıyı dile getirdi ve Makedonya'nın ve bölgenin güvenliği ve istikrarına olumsuz yansımaları olabilecek nitelikteki bu krizin bir an önce aşılması için uluslararası toplumun kararlılıkla hareket etmesinin önemini vurguladı.

Açıklamada, şöyle denildi: "Makedonya'daki Arnavut siyasi parti liderlerine de krizin barışçı yollarla aşılmasına yönelik işbirliği ve dayanışmayı sürdürmeleri için tarafımızdan telkinde bulunulmaktadır. Bütün tarafların itidal içinde olması gerekmektedir. Türkiye söz konusu bunalımın ivedilikle giderilmesine dönük yoğun çaba ve girişimlerini her fırsat ve düzeyde sürdürmektedir."

Zor gününde Makedonya'nın yanındayız
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, Arnavutlar'ın isyanına karşı, Makedonya Devlet Başkanı Borus Trajkovski'ye tam destek verdiklerini açıkladılar. AB dönem başkanlığını yürüten İsveç'in Başbakanı Goran Persson, AB liderlerinin, Arnavut toplumundan seçilmiş temsilcilerle Üsküp yönetiminin siyasi diyaloğu bulunması gerektiği yönünde açık görüş bildirdiklerini kaydetti. Persson, "Tarihinin bu kritik anında Makedonya'nın yanında yer alacağız. Radikalliğin 21. yüzyıl Avrupa'sında yeri olmadığını açıkça belli etmek gerekir" dedi.

AB liderlerinin, demokratik ve çok etnik kültürlü Makedonya'ya olan destek için gelecek ay Üsküp yönetimi ile bir birlik anlaşması imzalayacakları belirtildi.

NATO'DAN AÇIKLAMA
Öte yandan NATO Genel Sekreteri George Robertson, Londra'dan yaptığı açıklamada, Makedonya'nın Arnavut gerillaların tecrit edilmesinde başarılı olduğunu kaydetti. Başka bir Balkan savaşının çıkacağını sanmadığını vurgulayan Robertson, "Umarım Makedonyalılar kontrollü olmaya devam ederler, bu insanlarla gereksiz bir askeri karşılaşmaya girişmezler ve ülkenin bütünlüğü konusunda yoğunlaşırlar" dedi.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır