kapat
24.03.2001
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Rüzgara alfabe


Şiir, İzmir'e yakışıyor
İZMİR- 21 Mart'ta Dünya Şiir Günü nedeniyle yalnızca bir gece için gençliğimin benim kadar genç şehri İzmir'de idim.

İzmir'in sekiz belediyesi, Akdenizli Şairler Derneği, PEN ve Türkiye Yazarlar Sendikası günler önceden el ele, yürek yüreğe vererek güzel bir program hazırlamışlar. Şunun için söylüyorum. Ben, böyle gecelere pek katılmam ama, ilk kez gördüm ki, şiirseverlerin sayısı şairlerden oldukça fazlaydı. Atatürk Kültür Merkezi'ni dolduran şiirseverlerden bir o kadarı da salona giremeyip geri dönmek zorunda kaldı. Gecenin ardından Kordon'da sabah çayını İzmir'in meltemiyle yudumlarken şunu düşündüm: Neden Hemşireler Günü, Anneler Günü gibi mesela, Dünya Şiir Günü'nü de bir gecede, müsamere düzeniyle şiir okumayla geçiştiriyoruz. Bu gün vesilesiyle birkaç ay arayla da olsa "eski"nin şiir matineleri canladırılamaz mı? Mesela İzmir'de, Dünya Şiir Günü kutlamasında emeği geçen Namık Kuyumcu ve Ünal Ersözlü gibi genç ve dinamik şairler danışman olarak görev yaptıkları halde... Biraz da bu tür gecelere katılan şairlere sistemim olacak. Ucundan kıyısından da olsa "eski"nin şiir matinelerine yetiştim sayılır.

Ödemişli şair Fethi Savaşçı, Atilla İlhan'ın "Eyi Muz" şiirini okumak üzere sahneye sırtında bir muz küfesi, ayağında şalvar ile çıkardı.

Yine Atilla İlhan, yere sürünen beyaz kaşkolu, Özdemir Asaf da sırtından eksik etmediği pelerini ile... "Mizansen" olacak ama bu işleri yapmak şiir geceleri düzenleyenlerden çok, şairlere düşüyor galiba, ben pek şiir okumayı "hiç" beceremesem de...

Yıllar sonra gençliğimin genç şehri İzmir'e bir gecelik misafirliğime Dünya Şiir Günü vesile oldu. Bir gecelik de olsa eski arkadaşlarımı gördüm, eski günlerin hasretini yaşadım. Sevgili İzmir, sanırım bir daha buluşmamız, bir gecelik de olsa, bir dahaki Dünya Şiir Günü'nden önce gerçekleşir.

"Elveda"mı bırakmıyorum sana, çünkü "veda" yoktur senin sözlüğünde...

Kalbim, hasretinin bekçisi zaten...

HAFTANIN KİTABI

Vejetaryen yemekleri
Sağlıklı vejetaryen beslenme, bugünün yaşam düzeninde ihtiyaç duyulan her şeye cevap veriyor mu? Bu tür yiyecekler besleyici, hazırlanması kolay ve çabuk, öte yandan oldukça lezzetli mi? Artık saatlerce pişirilen sebzeler tarihe mi karışıyor? Ayrıca günümüzde yemeğe ve yemek pişirmeye artan ilgi, değişik ülkelerden gelen birçok etsiz yiyecek keşfetmemize de neden olmadı mı?

Bu soruları "evet" olarak yanıtlıyorsanız, damak tadınızı vejetaryen beslenme biçimine ayarlamak üzeresiniz demektir.

Editörlüğünü Nuray Mestçi'nin yaptığı ve Türkçeye Halil Sarıyar, Fatma Ünal ile Asuman Kafaoğlu-Büke'nin çevirdiği "En Lezzetli Vejetaryen Yemekleri" kitabında yiyeceklerin tek tek tanıtımıyla birlikte çorbalar, çerezler, börekler, kızartma ve hamur işleri, tahıl ve baklagiller, salata, sos, tatlı ve pastayı içeren yüzlerce yemek tarifi ayrıntılı bir biçimde, üstelik "iştah açıcı" resimler eşliğinde yer almakta.

Literatür Yayıncılık'ın Alman Könemann yayınevi işbirliği ile hazırladığı "En Lezzetli Vejetaryen Yemekleri" kitabı, adı üzerinde, vejetaryen beslenme biçimini seçenler için vazgeçilmez bir kaynak niteliğinde...

HAFTANIN VİTRİNİ
Tepe Grubu'nun mimarlık kültürü dergisi "XXI", yedinci sayısında yer alan "Doğa ve Doğallık" ile mimarlık tasarım kurgusu olarak "malzeme" temalarını işleyen yazılarla birinci yılını kutluyor.

Bayır Gülü 3: Feyhan Güver (Parantez Yayıncılık)

Sihirli Halı: Barbara Vine (Doğan Kitap)

Maskeler: İnci Asena (Adam Yayınları)

Özcan Sapan, "Ve Geçip Gitmediler"de iktidar kavramı, işkence ve şiddetin çocuklar üzerindeki etkilerini sorguluyor. (Çiviyazıları)

Büyük Ev: Muhammed Dip (Gendaş Kültür)

Issızlığı Ne Tanımlar: C.Hüseyin Düz (Can Yayınları)

Sokak Kızı Maggie: Stephen Crane (Babil Yayınları)

Maskerado: Tivadar Soros (Açıkdeniz Yayınları)

Hain'in Muhteşem Öpücüğü: Mayra Papathanasopulu'dan günümüz kadınının yaşamında karşılaştığı hemen her soruna değinen bir roman. (Güncel Yayıncılık)

Refik Durbaş

rdurbas@mynet.com.tr

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır