Sağlık bilginizi test edin!
Son yılların üzerinde en fazla durulan sağlık konusu beslenme. Peki siz beslenme konusunda ne kadar uzmansınız? Hazırladığımız 9 eğlenceli soru ile bu konudaki ilgili bilgilerinizi sınayabilirsiniz
Sağlıklı besleniyor musunuz? Bunu öğrenmek için testimizde doğru bulduğunuz her cevabı işaretleyin. Ancak unutmayın, cevapları doğru bilmek önemli değil. Önemli olan bu doğruları yaşam pratiğine aktarabilmeniz.
1) C vitamini...
a) hava ile temas halinde zarar görür
b) ısı ve güneş ışığına maruz kaldığında zarar görür.
c) vücut tarafından depolanabilir.
2) Multivitamin hapları...
a) vücuttaki vitamin açığını kapatabilir.
b) doğal beslenme ile rekabete girebilir.
c) sağlıklı beslenmenin yerini alabilir.
3) Dondurulmuş sebze...
a) çoğunlukla besleyici değil.
b) vitamin içermez.
c) vitamin açısından birçok kez taze sebzeden daha zengin.
4) Kaslarınızda ortaya çıkan kramplar
a) beslenmeyle ilgili değil.
b) mangnezyum eksikliğinin sinyali.
c) hareketsizliğin göstergesi.
5) Meyvelerdeki kahverengi lekeler...
a) meyvenin darbe aldığını gösterir.
b) zararlı olduğundan, o bölge kesilmeli.
c) zararsız ama meyvenin lezzet kalitesini düşürür.
6) Ekmek tahtası, üzerinde çiğ et kestiğinizde...
a) mutlaka sıcak su ile yıkanmalı.
b) daha sonra çiğ meyve ve sebzeler için kullanılmamalı.
c) et kaliteli ise kirli sayılmaz.
7) Ekmek üzerindeki küf parçacıkları...
a) kesilip ekmek yenilebilir.
b) bütün ekmeğin küflendiğini gösterir.
c) sadece çocuklar için zararlı.
8) Geç yenilen yemekler...
a) lif içermemeli ve tatlı ağırlıklı olmalı.
b) bol lifli olmalı.
c) yatmadan bir saat önce yenmeli.
9) Sıvı ihtiyacımızı...
a) besinlerden alıyoruz.
b) içeceklerden alıyoruz.
c) cildimiz karşılıyor.
DEĞERLENDİRME
1. soru: a + b
C vitamini oksijen, ısı ve güneş ışınları ile temas ettiğinde özelliğini yitirir. C vitamini içeren syiyecekler serin ve karanlık yerde saklanmalı. Suda çözülme özelliğinden ötürü vücut tarafından depolaması mümkün değil.
2. soru: a
Vitamin hapları nadir durumlarda kullanılmalı. Vitamin ve mineral gereksinimi günlük beslenme ile karşılanmalı. Taze sebze ve meyvede vücut için gerekli vitamin ve mineral- ler yer alır. Hap şeklinde alınan vitaminler hiçbir zaman doğal vitaminlerin yerini tutamaz.
3. soru: c
Sebze ve meyveler çoğu kez yanlış nakliye nedeniyle besleyici özelliklerini yitirirler. Dondurulmuş sebze ve meyveler ise genellikle koparıldıktan hemen sonra dondurulur. Dondurma işlemi ise vitaminleri zedelemeden korur.
4. soru: b
Magnezyum kasların en önemli yapıtaşıdır. Bu nedenle vücutta magnezyum eksikliği ortaya çıktığında kramplar sıklaşır. Düzenli tahıl, pirinç, fındık, ceviz ve fıstık gibi besinler yendiğinde magnezyum eksikliğini en aza indirmek mümkün.
5. soru: a
Meyveler yere düşüp darbe aldıklarında bu bölgelerde kararmalar görülebilir. Çünkü darp sonucu açılan yerden oksijen içeri sızar ve kararmaya neden olur. Kararma oksidasyon nedeniyle ortaya çıktığından zararsızdır.
6. soru: a + b
Çiğ ette toksoplazma, salmonella ve parazit gibi bakteriler olabilir. Bunlar pişirme esnasında ölürler. Ancak ekmek tahtasında bu bakteriler barınabildiklerinden, et kestiğiniz tahtayı başka şeyler için kullanmayın. Tahtayı sıcak su ve deterjanla yıkamalısınız.
7. soru: b
Ekmeklerde görülen küf, genellikle bir dağın zirvesi gibidir. Çünkü ekmek içerden küflenmeye başlar, ancak sadece bazı bölgelerde renk değişikliği ortaya çıkar. Bu nedenle küflenmiş bir ekmeğin o parçalarını kesmek yeterli değil, tümünü atmak gerekir.
8. soru: a
Akşam en son yemeği yatmadan üç saat önce yemelisiniz. Taze salata ve bol lifli yemekler bağırsakları zorlayacağından geç saatlerde tercih edilmemelidir.
9. soru: a + b
Günlük sıvı ihtiyacınızın en büyük bölümünü içeceklerimizden karşılarız. Bu nedenle günde en az bir buçuk, iki litre kadar su içmeliyiz. Ancak yediklerimizden de sıvı alırız. Özellikle taze meyve ve sebzeler bol su içerdiklerinden su ihtiyacımızın bir kısmını karşılarlar.
|