Milliyet Gazetesi Başyazarı ve Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin öldürülmesi olayına karıştığını Adalet Bakanlığı'na yazdığı mektupla itiraf eden ve bunun üzerine gıyabi tutuklu Yalçın Özbey'le yargılanmaya başlanan Yusuf Çelikkaya dün hakim karşısına çıktı.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Ünye Cezaevi'nde başka bir davadan hükümlü olan tutuksuz sanıkYusuf Çelikkaya ile hakim arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Kimlik tespitinin ardından olaya ilişkin sorgusu yapılmak istenen Çelikkaya, 1999 Eylül'ünde Ünye Cumhuriyet Başsavcılığı'na suikast hakkında şifahi olarak bilgi verdiğini söyledi.
Hakim Adil Güreşçi: Bildiklerini anlatmıyorsun, vicdanın rahat mı? Abdi İpekçi 1979'da öldürüldü. Neden o zamandan bu yana konuşmadın?.
Sanık Çelikkaya: Zaman içinde kendimi değerlendirdim.
Hakim Güreşçi: Sen kendini 20 yılda mı değerlendirdin?
Sanık Çelikkaya: Suçsuz yere yatan bir Ağca vardı. Ağca, 'Bu olayın en büyük mağduruyum' diye çırpınırken, bilenler de susuyordu. Ben bu konuda benden önce başkalarının konuşmasını bekledim. Uzun yoldan geldim, aç, susuzum. Şimdi konuşmayacağım.
Hakim Güreşçi: Seni uçakla mı getirtseydik?
Sanık Çelikkaya: Hayır ama istediğim cezaevine gönderin. Ceza ve Tevkifevleri Müdürü'nün oyununa geldim.
Hakim Güreşçi: Burası oyun yeri mi?
Sanık Çelikkaya: Ölmemi mi istiyorsunuz?
Türkan HİÇYILMAZ