|
Maliye siyasi risk alsın
Tekstilcilerin başkanı Oğuz Satıcı, sanayicinin elinden geleni yaptığını belirterek, "Sıra hükümette. Maliye Bakanı siyasi risk alsın. KDV'lerimiz ödensin. İhracatı iki katına çıkartırız" dedi
Sokaktaki adam da, ev kadını da, işadamı da herkes biliyor artık. Zor bir yıl olacak. Ancak kimse bu zor günlerin nasıl atlatılacağını bilmiyor. Bugünlerde en çok sorulan soru da bu zaten. Çıkış var mı? Tüm cevaplar umutsuz. İTKİB (İstanbul Tekstil Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri) Başkanı Oğuz Satıcı ise, "İşadamı krizi aşmak için elinden geleni yaptı. Verimliyse, verimli çalışıyoruz. İki kişinin yapacağı işi bir kişiye yaptırıyoruz. İşten çıkartmalar da kalmadı. Şimdi sıra hükümette. Hükümet hemen ekonomik kurtuluş savaşı ilan etmeli. Türkiye üretim kapasitelerinin yüzde 100'ünü değil, yüzde 101'ini kullanıp, tümünü de yurtdışına satmalı" diye konuştu.
Aksi halde, hükümetin 2001 için koyduğu 11 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihracatı hedefine ulaşmanın da mümkün olmayacağını söyleyen Satıcı, şöyle devam etti:
ÜRETİM TEK ŞANSIMIZ
"Bizler çalışmadan, üretmeden, yorulmadan, tüketim ekonomisiyle gidebileceğimizi sandık. Hak etmediğimiz halde, kolay kazanıp, yatlar, katlar aldık. Camdan fanusların içinde yaşadık. Haysiyetimizi kaybettik, hürriyetimizi de kaybetmek üzereyiz. Artık üretimden başka şansımız yok. Bizler, krizi önceden hissettiğimiz için antremanlıyız. Birbuçuk yıldır neredeyse zararına mal satıp ihracat pazarlarını koruduk. Ama yetmez. Eğer tedbir alınmazsa, ihracat yüzde 50 düşer. Bu şekilde gidemeyiz. KDV'ler zor ödeniyor. Maliye Bakanı bu ülkeye küçücük bir hizmet yapmak istiyorsa, siyasi risk alsın. Vergi dairelerine talimat versin. KDV'ler ödensin. Piyasalar rahatlatılsın. Biz Maliye Bakanı'na güveniyoruz, o da bize güvensin. Eğer bir de olağanüstü hal bölgelerinde uygulanan teşvikler bize de sağlanırsa, iddia ediyorum: Tekstil ve konfeksiyon ihracatını 18 ayda 25 milyar dolara çıkarız. Bu sektöre son on yılda 150 milyar dolar yatırdık. Maliyetlerimiz düşerse dolarlar oluk gibi akar.
Bizler yapabileceğimizi yaptık. Sıra hükümette. OHAL'de olduğu gibi SSK primlerinin yüzde 50'sini, muhtasarın tamamını, enerji üzerindeki vergilerin de yüzde 50'sini ihracatçıdan almasın."
Mine ŞENOCAKLI
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|