kapat

07.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Programı görmeden karar vermeyin!
Bayramdan sonra yeni program beklentisi olduğunu belirten Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, "Belirsizlik sürdüğü için en iyi strateji likit olmak" dedi

Bayram öncesi yaşanan devalüasyon, programın seyrini değiştirdi. Üç haneli seviyeye fırlayan faizler, dalgalanan kurlar ve Ankara'daki programı yeniden şekillendirme çalışmaları, yatırımcıların hesaplarını yeniden gözden geçirmelerine neden oldu.

Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, bu dönemde piyasalarda denge sağlanamadığı için yatırımcıların ani kararlardan kaçınması gerektiğini belirterek, bayram sonunda açıklanması beklenen yeni tedbirler paketini beklemeleri gerektiğini söyledi.

Bayramdan sonra revize edilmiş bir programın açıklanmasının beklendiğini ifade eden Ar, "Bütün dikkatler, bu programa IMF tarafından mali destek kredisi verilip verilmeyeceği üzerinde" diye konuştu.

ENFLASYON TEHDİDİ
Ar, önümüzdeki dönemde uygulanabilecek mali ve para politikaları konusundaki görüşlerini de şöyle aktardı:

"Krizle birlikte dış borçlanma piyasasının daralması sonucu Hazine dış borç finansmanını yurtiçinden karşılamak zorunda kalacak. Bu ise iç piyasa üzerinde baskı oluşturacak. Uygulanacak sıkı para politikası düşünülürse, kamu finansmanı baskı altında kalacak.

Bu açığı kapatacak seçeneklerden ilki, yeni vergiler, kamu zammı ve giderlerde kısıntı yapmak. Finansman ihtiyacı karşılandığı ölçüde enflasyondaki artış sınırlı kalacak.

Ama zam yapılmasına karşılık, gelir artırıcı ve gider kısma uygulamalarına geçilmezse o zaman geriye parasal genişleme kalıyor. Yani vergi, enflasyon yoluyla alınacak.

Bu nedenle yatırımcılar açısından önümüzdeki dönemde belirsizlikler sürdüğü için likit kalmak en iyi strateji olacak."

Metin Ar, borsa konusunda da şu uyarılarda bulundu:

"Sektör ve şirket bazında seçici olmak gerekiyor. Ekonomik daralmadan az etkilenecek, döviz borcu olmayan şirketleri seçmek gerekiyor. Çimento, enerji, perakende, petrol, telekom sektörleri diğer sektörlere göre daha avantajlı görünüyor. Enerji sektörü de Türkiye'nin açığı dolayısıyla cazip."

IMKB-30 şirketlerinin endekse göre 1 aylık değişimi (%)
Anadolu Efes44.96
Migros23.27
Petrol Ofisi22.30
Alarko H.17.00
Enka H.15.84
Vestel12.75
Tüpraş12.75
Sabancı H9.88
Trakya Cam8.52
İş Bankası8.49
Petkim8.05
Ak Enerji6.12
Turkcell2.50
Koç H 1.79
Erdemir1.47
Aksigorta1.47
İş GYO-1.52
Netaş -2.91
Tofaş Oto-5.00
Şişe Cam-5.00
Arçelik-7.75
Akbank-9.11
Ford -10.18
Alcatel-18.57
Yapı Kredi-22.12
Garanti-24.09
Doğan H.-27.97
Hürriyet-29.26
Tansaş-30.24
Doğan Yayın-31.10
IMKB-301.00
IMKB-100 (dolar baz.)-34.81

Borsada seçici olun
Devalüasyon sonrası şirketlerin dolar bazında değerlerinin önemli ölçüde gerilediğini, ancak yine de riske dikkat edilmesi gelektiğini ifade eden Ar sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı hisseler IMKB-100 endeksinin üzerinde artış kaydetti. Ama krize duyarlı olan bankalar ve şirketler endeksin altında kaldı. Krizin sona erdiğine dair sinyal, bu sıralamada düzeltme yapabilir. Listenin altında kalanlar, yukarı sıralara çıkabilir."

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır