|
|
Parayla saadet olmaz demeyin, olur!
Dünyanın önde gelen 3 üniversitesinden bilimadamlarının 10 yılda tamamladığı araştırma mutlu olmanın ancak parayla mümkün olduğunu ortaya koydu
İngiltere'nin sosyal araştırmalarıyla ünlü Warwick Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmanın sonuçları, "Parayla saadet olmaz" atasözünün doğru olmadığını bilimsel olarak kanıtladı! Warwick Üniversitesi'nden Prof. Jonathan Gardner ve Dr. Andrew Oswald ile ABD'nin Harvard Üniversitesi'nden Prof. Rafael Di Tella, bu ilginç araştırmaya 1990'da başladı. 10 yıl süren araştırmada İngiltere ve Avrupa kentlerinden farklı ekonomik gruplar arasından rastgele seçilen 10 bin kişinin yaşantısı izlendi. Oluşturulan milyoner ve dar gelirli gruplarla anketler yapıldı. Araştırmanın sonuçları yakında kitap olarak da yayımlanacak.
MUTLULUĞUN BEDELİ 2 MİLYON $
AraŞtIrmaya göre bir bardak şarap, yanağa kondurulan bir öpücük, maaşa yapılan üç beş kuruşluk zam, kiranın bu yıl artmaması, çocuğun sınıfı geçmesi gibi şeyler insanda kalıcı mutluluk sağlamıyor. Uzun dönem mutlu olmak için ekonomik refah şart!.. İşte araştırma sonucu: Avrupa'da dar gelirli, 2 çocuklu bir ailenin sorunlardan uzak, ömür boyu mutlu yaşaması için en az 2 milyon dolar (yaklaşık 1.8 trilyon lira) gerekli. 2 milyon doların faiziyle çocuklara iyi bir eğitim, standart ölçülerde 2 araba, 3 yatak odalı biri yazlık iki ev, 15 gün yurt dışında tatil elde ediliyor.
"Sağlık olsun gerisi kolay" demek de pek işe yaramıyor. Çünkü araştırma sonucuna göre parası olan zaten sağlıklı oluyor! En iyi doktorlara gidiyor, yıllık sağlık kontrolü yapıyor ve sağlıklı besleniyor. Tüm bu 'ayrıntılar' insan ömrünü uzatıp insanı refaha götüren faktörlerin başında geliyor. Ve aşk... Sevgi de sağlık gibi parayla birlikte daha "kalıcı" oluyor. Para olan ailede kavga olmuyor. İşte rakamlar: Evliliğin kavgasız devam etmesi için Avrupa'da bir aile yılda 100 bin dolar, ABD'de ise 150 bin dolar kazanması gerekiyor.
ZENGİNE 2 MİLYON $ YETMİYOR
AraŞtIrmaNIN ikinci grubu ise zenginler. Fakirler, 2 milyon dolarla rahat bir yaşam yaşayabilir. Ancak zenginler, yılda kazanılacak 2 milyon dolara "pek sıcak bakmıyor." Örneğin, 30 milyon doları olan zenginlerin 2 milyon doların faiziyle kesinlikle yaşanmayacağını düşündükleri ortaya çıktı. Bu kişiler bu paranın çok kolay harcanabileceğini, yılda en az 10-15 milyon dolara gerek olduğunu savunuyor!..
Dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından Arthur Andersen da araştırma sonrası kolları sıvadı ve 2 milyon doları olanların ömür boyu rahat yaşaması için bir plan geliştirdi. İhtiyaçlar giderildikten sonra çeşitli bölümlere ayrılan para, banka faizlerine tahvil ve borsa hisselerine yatırılıyor. Bu yolla elde elde edilen yıllık gelir 2 çocuklu bir aileyi (çocuklar 16 yaşına kadar olmak koşuluyla) ömür boyu saadet içinde yaşatıyor!
Parayı, para değil şans getiriyor!
DÜnyanIn önde gelen 3 üniversitesinden bilimadamlarının yürüttügü çalışmaya göre zengin olmak, öyle kitaplarda yazıldığı gibi sokaklarda simit satarak, işportacılık yaparak olmuyor. Kısacası çalışıp çabalamakla zenginlik hayallerini gerçekleştirmek isteyenlerin şansı çok az. Araştırma sonuçlarına göre günümüzde milyoner olmak için en geçerli iki yoldan birisi mirasa konmak diğeri ise lotoda kazanmak.
Zengin bir yakınından, hiç adını duymadığı teyze oğlundan miras kalmasını bekleyenlerin veya şans oyunlarına ümit bağlayanların sayısı Avrupa'da giderek yayılıyor. Loto icat olalı İngiltere milyonerler listesine 1117 yeni milyoner eklendi. Bunlardan 892'si fakirken talihi dönenlerden... Bu da parayı para değil şans getirir sözünü kanıtlıyor.
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|