kapat

05.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Yine kuyruğu dik tuttu
BDDK Başkanlığı'ndan ayrılan Zekeriya Temizel, bir kez daha yol ayrımına geldi.

Müfettişlik, defterdarlık, genel müdürlük, maliye bakanlığı, belediye başkan adaylığı, bankacılık sektörünün patronluğu derken Temizel yeni bir ufka yelken açıyor. İstifa kararı, çoğu kişi için sürpriz oldu. Oysa, bürokrasi literatürüne cesaretin sembolü olarak geçen bir deyimde Temizel'in imzası olduğunu bilenler, bu karara hiç de şaşırmadılar. "Kuyruğu dik tutmak!"

Temizel, zaman zaman sorulduğunda kendisini genellikle şu sözlerle özetledi:

"Ben, hayatımın her döneminde kuyruğu dik tuttum. Yine dik tutuyorum. Bu görevler gelip geçicidir. Önemli olan kalıcı işler yapmak ve iyi anılmaktır!"

Aslında Temizel'i Temizel yapan keskin, inatçı ve tavizsiz kimliği taa çocukluk yıllarından günümüze taşınıyor. Gelin, Temizel'i daha yakından tanımak için şöyle bir geçmişe uzanalım:

"... Yaz aylarında, meslek öğrensin diye bir demircinin yanına çırak olarak girdi. Eli hayli işe yatkındı. Kağnıların, at arabalarının kırılan metal kasnaklarını gayet iyi onarıyordu... Yıllar sonra bir marangoz atölyesi kuracak ne kadar alet varsa satın aldı. Ölçüp biçiyor her işçiliğin üstesinden geliyordu. Ağaca şekil verirken dümdüz ve inatçı olmayı öğrenmişti. Bu yapısı nedeniyle şimşekleri çekse de vergi gibi bankacılık gibi netameli alanlarda kritik işlere imzasını attı." Bugün, siyasete dönüşü konuşuluyor. Ancak, DSP üyesi olmadığı, Nisan ayındaki Kongre'de yarışmaya girmesinin güç göründüğü de biliniyor.

Artılar ve eksiler
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na atanan Kemal Derviş, kurmay kadro ile ilk temasında "olumlu" puanlar topladı.

Bürokratlara, "Birlikte çalışacağız. Önemli olan takım çalışmasıdır. Bu işlerin üstesinden geleceğiz" diyen Derviş için ön izlenimlerle hemen bir bilanço hazırlandı.

Önce artıları sıralayalım:

"Uluslararası birikimi, IMF ve Dünya Bankası düzeyindeki etkinliği, ekonomiyi tek elden koordine etme avantajı, siyasi ve bürokratik ekip yenilemesi, gerek iç gerekse dış piyasalara güven mesajı iletilmesi."

Şimdi de olası risklere dikkat çekelim:

"Türkiye'yi, programı, bürokrasiyi ve siyasi kadroları yeterince tanımıyor, eski programın revize edilmesi anlayışı ile yeni program hazırlama kıskacına girmesi an meselesi, acı reçeteye ikna açısından dışardan bakan olmanın zorlukları ile test edilecek olması, ilk günden yeni lider adayı senaryolarının içine çekilmesi!"

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Hazine eski Müsteşarı Selçuk Demiralp'e, "Eximbank Genel Müdürlüğünüzden bu yana sizi izliyorum. Hizmetleriniz için teşekkür ederim" dediğini, Sezer'in kızı ve damadının Eximbank'ta çalışmasının bu değerlendirmede etkili olduğunu,

* 19 Şubat Krizi sonrası alınan ilk KDV beyannamelerinde ciddi ölçüde vergi ödememe eğilimi belirlendiğini,

* Merkez Bankası Başkanlığı'na getirilen Süreyya Serdengeçti'nin, "28 milyar dolar rezervle krize girdik" eleştirisi yapan bankacılara, "Türkiye, krize rezervle yakalanmakla yakalanmamak arasındaki ayrımın önemini önümüzdeki günlerde görecek" dediğini,

* Ulusal Bank'ın Fon'a devir kararının ancak sabaha karşı alınabildiğini, zarar tutarının 400 trilyon lira olarak hesaplandığını,


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır