|
|
HSBC Başkanı: Sorry! Demirbank'ı almıyoruz
Türkiye'de banka alarak genişlemeyi planlayan HSBC (Hong Kong Shangai Banking Corporation) bu kararından vazgeçti.
Dün Bloomberg Haber Ajansı'na bir açıklama yapan bankanın yönetim kurulu başkanı Sir John Bond, Türkiye'de yaşanan krizden sonra planlarında bir revizyona gittiklerini belirtti. Bond "Son gelişmelerin ışığında artık Türkiye'de bir banka almayı veya bu ülkedeki operasyonlarımızı genişletmeyi düşünmüyoruz" diye konuştu.
UZUN PAZARLIK
HSBC'nin adı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamına alınan son banka olan Demirbank'la gündeme gelmişti. İki banka arasındaki pazarlık 2000 yılında başladı. Önce bankanın eski sahibi Halit Cıngıllıoğlu ile başlatılan görüşmeler, daha sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile sürdürüldü. Bankacılık kulislerine göre 2000 yılında HSBC, Demirbank için Cıngıllıoğlu grubuna 1.2 milyar dolar teklif etti. Ancak miktar yeterli bulunmadı ve teklif reddedildi.
Demirbank Fon'a geçtikten sonra da HSBC deyim yerindeyse bankada bir üs kurdu. Şubelerden, kredi pazarlama bölümüne kadar detaylı incelemelerde bulundu. Demirbank'ın 5.5 milyar doları aşan bono proföyünün sorun oldu. Bankayı "aldı, alıyor, pazarlık sürüyor" derken, BDDK Demirbank için ihale açtı. Bu ihalede Demirbank'la ilgilenen iki yabancı banka arasında HSBC de bulunuyordu. Ancak son kriz HSBC'nin Türkiye'de yeni bir banka alma planlarını rafa kaldırttı.
HSBC Türkiye'nin dışında da başka gelişmekte olan ülkelerde genişleme planlarını da hayata geçiremedi. Banka önce Mayıs ayında Meksika'da banka alma düşüncesinden vazgeçti, ardından Tayland projesini de rafa kaldırdı. HSBC, Tayland'da yerleşik Bankkok Metropolitan Bank Pcl.'yi 846 milyon dolara satın almak istedi. Ancak bankanın çok fazla batık kredisi olması nedeniyle bu planını yürürlüğe koymadı.!
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|