kapat

23.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Türkiye'deki krizi IMF körükledi
Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Reuters'e, ünlü analistler tarafından yorumlar, Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizin, aslında IMF kaynaklı olduğu noktasına odaklandı. Yorumlara göre Türkiye'nin IMF ile imzaladığı standby anlaşmasının ardından başı bir türlü krizlerden kurtulmadı.

Türkiye dört ay içinde yaşadığı ikinci krizin ardından IMF anlaşmasının çekirdeğini oluşturan lira politikasını terketmek zorunda kalırken, Hükümet IMF programını "gerçekçi bir şekilde" yeniden işletmek için çaba sarfedeceğini söyledi. Brunswick Direct'in gelişmekte olan piyasalar stratejisti Paul Luke, "IMF desteklemese Türkiye şu anda çok daha iyi durumda olurdu" dedi.

IMF YIKIYOR
Yatırım bankası Emes'den Richard Segal de IMF'nin kaçınılmaz olanla karşı karşıya kalana dek Türkiye'yi imkansız bir politika üçlemesini uygulamaya zorladığını belirtti. Pazartesi günü patlak veren siyasi kriz Merkez Bankası'nın liranın işlem bandını koruyabilmek için ticari bankalara dolar satmasına yolaçtığını, ancak banka bu durumda da borcunu ödemekte güçlüklerle karşılaştığını belirten Segal, "IMF'nin hiçbir desteği bir ülkeden çıkmak isteyen sermayenin çıkmasına engel olamaz" dedi.

Gözlemciler IMF'nin temel yargılama hataları olarak gördükleri diğer bazı hususlar konusunda da şok olmuş durumdalar.

KALICI RESESYON
IMF'nin Türkiye'deki durumu idare etmedeki başarısızlığı hakkındaki endişeler, Fon'un çok daha büyük ve önemli bir başka gelişmekte olan ekonomi olan Arjantin'deki durumu idare etmesi endişesini de doğurdu. IMF Türkiye'ye 7.5 milyar dolarlık ilave yardımla eş zamanlı olarak Aralık ayında Arjantin'e de 40 milyar dolarlık bir kurtarma paketi verdi. Arjantin kurtarma paketi de liranınkinden çok daha sıkı, dolara karşı bire bir oranında bir kur sabitlemesine dayanıyordu.

10 yıllık programın ilk yarısında kazandırırken ikinci beş yılında güçlü dolar yüzünden sanayide "Kalıcı bir resesyona" neden olduğunu belirtti. IMF'nin Arjantin'de yapması gereken şey Arjantin'in devalüasyon yapmasina izin vermekti. Asya ve Rusya krizlerinde başarısız olan ve yeni ABD Hazine Bakanı Paul O'Neill'in da eleştirilerine hedef olan IMF'nin Türkiye'deki başarısızlığı güvenilirliğine büyük darbe vuracak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır