kapat

23.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Bizi aldatan bakan ve bürokratlar değişsin
Kurun serbest kalması üzerine sivil inisiyatif dün başarısız bakan ve bürokratların değiştirilmesini istedi

Sivil inisiyatif, bundan böyle halka danışmadan yapılacak programa destek vermeyeceğini açıkladı

İş dünyası, 19 Şubat krizinden sorumlu bakan ve bürokratların değiştirilmesini istedi. Dün biraraya gelen altı büyük sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, sivil inisiyatifin desteği alınmadan hazırlanacak yeni programa da hiç bir şekilde destek vermeyeceklerini açıkladı.

Türk-İş Merkezi'nde yaklaşık 1.5 saatlik bir toplantı düzenleyen Türk-İş Başkanı Bayram Meral, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Refik Baydur, Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel ve TESK Başkanı Derviş Günday, ortak bildiri yayınladı.

600 DOLAR YÜK
Sivil İnisiyatif'in sözcülüğünü yapan Türk-İş Başkanı Bayram Meral, 19 Şubatta yaşanan kavganın ardından patlak veren krizin her Türk vatandaşına 600 dolara yük getirdiğini belirterek, "Bunun hesabı verilmelidir. Zorumlular faturayı ödemeli, başarısız olan bakan ve bürokratlar değiştirilmeli, görevini daha iyi yerine getirecek kişiler görevlendirilmelidir" dedi.

Ekonomik istikrarın siyasi istikrara bağlı olduğuna işaret eden Meral, bu nedenle devletin zirvesindeki tartışmaların acilen giderilmesini istedi. Sorunları aşmak amacıyla işçi, işveren, esnaf-sanatkar ve çiftçi kuruluşlarının görüşü ve onayının alınması gerektiğine de dikkat çeken Meral, şunları söyledi:

"Yatırımın, ihracatın ve istihdamın artırılmasına dayalı bir mutabakat programı oluşturulmalıdır. Yönetenler de yönetilenler kadar hukuka saygı göstermeli, demokratik kurallara uygun hareket etmelidir. Sivil İnisiyatif bu şekilde oluşturulmayacak bir programa hiç bir şekilde destek vermeyecektir."

'YENİ PROGRAM ŞART'

Diyalog eksikliği
TÜSİAD, 19 Şubat krizinde ve programın başarısızlığında, piyasalara güven verecek, ekonomiden sorumlu bir başbakan yardımcısı eksikliğinin önemli bir rol oynadığını açıkladı. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, "Mali piyasalara acilen müdahale gerektiren bir ortamda, kararların, Bakanlar Kurulu'na taşınması bu eksikliğin en önemli göstergesidir. Hükümet, yurtiçi ve yurtdışı piyasalara güven verecek, donanımlı bir başbakan yardımcısı bulmalı" açıklamasında bulundu.

16 milyar $ kayıp
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, krizin şimdilik görünen faturasının 16,5 milyar dolar olduğunu belirterek, "Kayıplarımızı ne kadar sürede telafi edeceğimiz ise henüz belli değil. İZTO 6 trilyon liralık mevduatıyla 2 gün içinde 760 milyar lira rant geliri elde etti. Bu kimin parası? Üyelerimize yine 'Faiziniz yüzde 1000 olmuştur' diye yazılar fakslanmaya başladı. Krizleri yaratmada uzmanlık kazandığımızı kanıtladık" dedi.

Tahribat büyük
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz, bu aşamada programda revizyondan önce yönetimde revizyonun düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Son krizin siyasilere ve bürokratlara olan güveni sona erdirdiğini savunan Oğuz, "Türkiye'nin 14 aydan bu yana uyguladığı ve toplumun tüm kesimlerinin büyük fedakarlığına dayanılarak, sürdürülen program bütünüyle ortadan kalkmış olmasa da, büyük ölçüde tahribata uğradı" dedi.

Kura garanti şart
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin "Merkez Bankası'nın para programına güvenerek dövizle borçlandık.Bedeli bu olmamalı. Döviz yükümlülüklerine kur garantisi veya başka bir çözüm bulunmalı" dedi. Sanayide hızla talep gerilemesi yaşandığına işaret eden Kavi, karardan sonra TL ticari alacaklarının yüzde 25 eridiğini ve satılan malı yerine koyabilme kabiliyetinin aynı oranda azaldığını söyledi. Özel sektör kaynaklarını kaybettiğine işaret eden Kavi, "Kur garantisi verilmeli" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır