kapat

20.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çankaya'ya göre krizin nedeni Bakan Özkan
Köşk açıklamasında "Başbakanı aşarak araya giren bir bakanın saygıdışı müdahalesi toplantının terkedilmesine yol açmıştır" denildi

MGK'nın dünkü toplantısında yaşanan krizle ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı'ndan dün akşam bir açıklama yapıldı. Açıklama özetle şöyle:

"Milli Güvenlik Kurulu'nda gündemin görüşülmesine başlanmasından önce Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa'daki güçler ayrılığının önemini vurgulayarak, bu ilkeye göre, yasama, yürütme ve yargı organlarının kendi alanlarında ulusa ilişkin egemenliği kullandıklarını, birbirlerinin görev ve yetki alanlarına karışamayacaklarını, güçler ayrılığının devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı uygar bir iş bölümü ve işbirliği olduğunu, bu anayasal ilke karşısında yürütme organının yargıya müdahale etmesinin doğru olmadığını vurgulamış, yolsuzlukların önlenmesinde saydam bir devlet yapısı oluşturulması gerektiğini ve bu konuda denetimin önemli bir etmen olduğunu, Anayasa'nın 108. maddesinde Devlet Denetleme Kurulu'na inceleme, araştırma ve denetleme görev ve yetkisinin verildiğini, kendilerinin Kurul'u bu kapsamda görevlendirdiklerini, Türkiye'nin gündemindeki yolsuzluk savlarının üzerine, ödün verilmeden, kararlılıkla gidilmesi gerektiğini açıklamışlardır. Bu sırada, toplantı düzenine uymadan, Sayın Başbakan'ı da aşarak araya giren bir bakanın saygı dışı müdahale, söz ve davranışları üzerine, Sayın Başbakan ve bakanlar toplantıyı terketmişlerdir.

NEZAKETLE BAĞDAŞMIYOR
Bu gerçeğe karşın, Sayın Başbakanca yapılan açıklamanın neden olduğu gelişmelerden Sayın Cumhurbaşkanı'nın sorumlu tutulması, en hafif deyişle haksızlıktır. Ayrıca belirtmek gerekir ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmada kullandıkları üslubu 'terbiye dışı' biçiminde nitelendirmek Cumhurbaşkanı'na gösterilmesi gereken asgari nezaketle bağdaşmamaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız, gerçeği yansıtmayan açıklamalar karşısında, bu açıklamayla kamuoyunun bilgilendirilmesini gerekli görmüşlerdir."

Sezer planlamış mıydı?
Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e tepki olarak MGK toplantısını terkettikten sonra, MGK'nin sivil üyeleriyle Başbakanlıkta durum değerlendirmesi yaptı. Başbakanlıkta saat 10.20'de başlayan alternatif toplantıda Ecevit, Sezer'in tepkisini "planlı hareket" olarak yorumladı.

Ecevit, toplantı öncesi Sezer'in yanına gittiğini ve hiçbir tepki göstermediğini belirterek şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanının eğer hükümetten veya bazı bakanlardan bir rahatsızlığı varsa, bunu toplantı öncesi biraraya geldiğimiz zaman söyleyebilirdi. Eğer orda olmuyorsa ikili görüşmemizde bunu bana aktarabilirdi. Ama maalesef bu yolu seçmedi. Toplantı öncesi biraraya geldik, bir kelime dahi etmedi. Toplantı başlar başlamaz, bürokratların önünde, bizleri suçlayıcı, devlet geleneklerine uygun olmayan bir üslupla konuşması, önünde bu konuda notlar bulunması, hazırlıklı olarak geldiğini gösteriyor." Sezer'in bu davranışıyla neye hizmet etmek istediğini anlamakta zorlandığını anlatan Ecevit'in bu endişesine Yılmaz da katıldı. Yılmaz, Cumhurbaşkanının hükümetle kavgasında ince bir taktik izlediğini belirtirken, hükümetin bu saldırılara karşı birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi, daha sağlam durması gerektiğini söyledi. Bu kısa değerlendirmenin ardından Başbakan Ecevit medyanın karşısına çıktı. Ecevit, MGK krizini, saat 11.00'de kamuoyuna duyurdu.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır