kapat

20.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeni işte ilk gün krizi
İş değiştirdiniz. Yarın yeni işyerinizdeki ilk gününüz. Bu ilk gün heyecanını kazasız belasız atlatabilirsiniz. Unutmayın, yeni bir iş, yeni bir başlangıç demektir

Yeni bir işe başlamak her zaman çok zordur. Özellikle ilk gün tam bir kâbustur. Bugünü bir atlattınız mı, gerisi gelir. İşyerinde ilk gün yarattığınız izlenimi daha sonra değiştirmeniz pek kolay olmaz. Çünkü insanlar genelde sizi ilk gördükleri gibi hatırlayacaklardır.

Bunun için hareketlerinizde dikkatli olmalı, ilk gün hatalarını yapmamaya özen göstermelisiniz. Peki en iyi etkiyi bırakacağınız bir "ilk gün" için neler yapmalısınız?

BİR AKŞAM ÖNCE
İlk iş gününde dinlenmiş ve enerjik görünmek istiyorsanız, mutlaka bir gece önce iyi uyumalısınız. Yemek konusunda da dikkatli olmalısınız. Çok yağlı ve ağır yemekler yediğinizde rahat bir uyku uyuyamazsınız.

Stresliyseniz, hafif bir müzik eşliğinde rahatlamaya çalışın.

Uzmanlar, tahmin edilenin aksine bir işyerinde çalışanların, işe yeni girenlere yardımcı olduklarını söylüyorlar. Bu nedenle yalnız kalmaktan, komik duruma düşmekten korkmayın. Ayrıca önyargılı olmamalısınız. Sonuç olarak her iş, her insan ve her şirket farklıdır.

SABAH
Tabii ki o gün erken kalkmalısınız. Önce güzel bir duş alın. Ilık su rahatlamanızı sağlayacaktır.

Daha sonra saçınıza çekidüzen verin ve makyajınızı yapın. Makyajınızın çok abartılı olmamasına dikkat edin. Doğal görünmek uğruna hiç makyaj yapmamak da doğru değil. Tarzınıza göre makyaj yapın.

İşe giderken ilk gün mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Yeni iş arkadaşlarınızın yanında midenizin guruldamasını istemezsiniz herhalde! Ayrıca yemek saatlerini bilmiyorsanız, aç kalma tehlikeniz de var.

İLK SAAT
Sakın ilk gün işe geç kalmayın. Ayrıca otomobiliniz varsa, işyerindeki park sorununuzu da daha önceden çözmeniz gerekir. Bazı işyerlerinde müdürler elemanlarından önce gelip, kimin erken gelip gelmediğini kontrol ederler. Müdürden daha önce gelenler her zaman en sevilen elemanlar olurlar.

Zamanında gelenler de tabii ki sevilirler, ancak kronik olarak geç kalanların kariyerlerinin pek uzun sürdüğü söylenemez.

İşe başladığınız ilk saatlerde beraber çalışacağınız arkadaşlarınıza fotokopi makinesinin, faksın ve tuvaletin yerini sorun. Bunların yerlerini öğrenmek için ya sekretere ya da sizinle aynı pozisyonda olan iş arkadaşınıza danışın. Asla müdürünüze bu soruları sormayın.

TANIŞMA
Kimse sizden ilk günden herkesin ismini aklınızda tutmanızı beklemiyor. Eğer kimse sizi iş arkadaşlarınızla tanıştırmıyorsa, siz kendiniz tanışın. Ayrıca şirket içinde insanların birbirlerine hitap şekline dikkat edin.

Tanışırken, hangi departmanda ve hangi pozisyonda çalıştığınızı da belirtin. İş arkadaşlarınızla tanışırken gülümsemeniz yeterli, ancak hiçbiri ile hemen samimi olmayın. Samimi olmamak uğruna buzdolabı gibi de durmayın. Kısacası kendiniz gibi olun.

ÖĞLEN YEMEĞİ
Öğlen yemeği saati gelip çattığında, kendinizi biraz rahatsız hissedebilirsiniz. Çünkü yemekhanenin kurallarını bilmiyorsunuz. Belki arkadaşlarınız kantine inerken sizi davet ederler.

Ancak siz hiçbir zaman davet beklemeyin. Bu nedenle inisiyatifi ele alarak öğlen yemeğinizi yalnız yeme girişimlerinde bulunabilirsiniz.

Uzmanlar saat 12.00 ya da 13.00 gibi yemek konusunda sorular sormanın normal olduğunu söylüyorlar.

İŞ ÇIKIŞI
İlk gün mutlaka mesainini bitişini beklemelisiniz. "Zaten iş yoktu" deyip, erken çıkmaya kalkışmayın. Bu, kötü bir izlenim bırakacaktır. Bu nedenle herkesin ne zaman gittiğine bakın ve siz de ona göre hareket edin. Ancak bazı işyerlerinde mesai bitmiş olmasına rağmen, yoğun işler yüzünden geç saatlere kadar kalınabiliyor. Eğer böyle bir güne denk geldiyseniz, siz mesai saatinin sonunda arazi olmayı denemeyin.

Herkesin fazla mesai yaptığı bir ortamda sizin çekip gitmeniz olumsuz bir etki yaratacaktır.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır