kapat

20.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Evliliğin dört ölümcül virajı
Uzmanlar, bir evlilikte boşanma riskinin en yüksek olduğu dört dönemi şöyle sıralıyor: 1'inci yıl, 3'üncü yıl, 7'nci yıl ve 15'inci yıl...

Evliliği uzun bir yolculuğa benzeten psikologlar bu yolda çiftlerin karşılaşacakları dört tehlikeli viraj bulunduğunu belirtiyorlar. Çiftleri boşanmaya götüren bu en tehlikeli virajların ilki balayının hemen ertesinde yani evliliğin ilk yılında, ikincisi sallantı ve istikrarsızlıkla geçen üçüncü yılın sonunda, üçüncüsü rutinleşen yedinci yılda ve sonuncusu da onbeşinci yılda yaşanıyor. Her altı çiftten bir tanesinin bu engellerden birine takılarak boşandığı tespit edilmiş. Uzmanlar boşanma riski en yüksek olan dönemleri ve bu dönemlerde yaşananları şöyle özetliyor:

HAYALKIRIKLIĞI VE CİNSEL SORUNLAR
1.yıl Boşanmaların yüzde 30'u birinci yıl sonunda meydana gelir. Birinci yıl sırasında ve sonunda meydana gelen boşanmalara "rüyanın sonu" adını takmak herhalde yersiz olmaz. Çünkü evlilik flört döneminde görülmeyen büyük foyaları meydana çıkarır. Artık aşık olunan insan gitmiş, yerine başka biri gelmiştir. Erkek eğer evli olmanın maddi ve manevi sorumluluğunu taşıyamıyorsa ilk yıl işin içinden sıyrılmanın yolunu arar. Uzmanlara göre birinci yıl boşanmalarının diğer bir önemli nedeni de cinsel uyumsuzluk. Bir-iki yıl içinde çözülemeyen yatak problemleri, evli çiftleri hızla boşanmaya götürüyor.

KAVGALAR VE İSTİKRARSIZLIK
3.yıl Boşanmaların yüzde 30'u birinci yıl sonunda meydana gelir. Birinci yıl sırasında ve sonunda meydana gelen boşanmalara "rüyanın sonu" adını takmak herhalde yersiz olmaz. Çünkü evlilik flört döneminde görülmeyen büyük foyaları meydana çıkarır. Artık aşık olunan insan gitmiş, yerine başka biri gelmiştir. Erkek eğer evli olmanın maddi ve manevi sorumluluğunu taşıyamıyorsa ilk yıl işin içinden sıyrılmanın yolunu arar. Uzmanlara göre birinci yıl boşanmalarının diğer bir önemli nedeni de cinsel uyumsuzluk. Bir-iki yıl içinde çözülemeyen yatak problemleri, evli çiftleri hızla boşanmaya götürüyor.

AYRILIKLARIN yüzde 20'si üçüncü yıla rastlar. Yolları bu dönemeçte ayrılanlar "Bekleyeyim belki zamanla düzelir" düşüncesi ile sorunları geçiştirmiş olanlardır. Eğer bir çocuk doğup da bütün meseleleri yoluna koymamışsa, ailenin işi bitik demektir. "Kiminle konuştun, bu saatte bu seni niye aradı, arkadaşlarınla niye dışarı çıkıyorsun, bu görüştüğünü ben tanıyor muyum?" gibi yaklaşımlar sonu hızlandırır. Yargıçların belirttiğine göre üçüncü yılın sonunda mahkemeye çıkmış eşlerin çoğu boşanma konusunda anlaşmışlardır. Hele çocuk yoksa ayrılma sürece her iki taraf açısından da kolay olur.

RUTİN HAYAT VE SOSYAL DENGESİZLİK
7.yıl Boşanmaların yüzde 30'u birinci yıl sonunda meydana gelir. Birinci yıl sırasında ve sonunda meydana gelen boşanmalara "rüyanın sonu" adını takmak herhalde yersiz olmaz. Çünkü evlilik flört döneminde görülmeyen büyük foyaları meydana çıkarır. Artık aşık olunan insan gitmiş, yerine başka biri gelmiştir. Erkek eğer evli olmanın maddi ve manevi sorumluluğunu taşıyamıyorsa ilk yıl işin içinden sıyrılmanın yolunu arar. Uzmanlara göre birinci yıl boşanmalarının diğer bir önemli nedeni de cinsel uyumsuzluk. Bir-iki yıl içinde çözülemeyen yatak problemleri, evli çiftleri hızla boşanmaya götürüyor.

YEDİNCİ yılın sonunda boşanma oranı yüzde 15 civarındadır. İlk yıllar çocuk doğdu, anne dedi, eyvah hasta oldu gibi sorunlarla, koşuşturmaca içinde geçmiştir. Bu süreçte eşler birbirlerinden hızla uzaklaştıklarının farkına varmazlar. Çocuk biraz büyüyünce hem kadın hem de erkek hayatlarının bir muhasebesini yapmaya başlar. Gerçekleşmeyen beklentilerini, iyice rutine giren ilişkilerini düşünürler. Çiftler arasında sosyal denge yoksa yani bir taraf diğerine göre hızlı ilerlediyse sorunlar daha da katmerlenir. Erkek bencil, kadın hesapçı davranmaya başlar. Boşanma süreci uzun ve sancılı geçer.

VE SON TEHLİKE: İHTİRAS
15.yıl Boşanmaların yüzde 30'u birinci yıl sonunda meydana gelir. Birinci yıl sırasında ve sonunda meydana gelen boşanmalara "rüyanın sonu" adını takmak herhalde yersiz olmaz. Çünkü evlilik flört döneminde görülmeyen büyük foyaları meydana çıkarır. Artık aşık olunan insan gitmiş, yerine başka biri gelmiştir. Erkek eğer evli olmanın maddi ve manevi sorumluluğunu taşıyamıyorsa ilk yıl işin içinden sıyrılmanın yolunu arar. Uzmanlara göre birinci yıl boşanmalarının diğer bir önemli nedeni de cinsel uyumsuzluk. Bir-iki yıl içinde çözülemeyen yatak problemleri, evli çiftleri hızla boşanmaya götürüyor.

BU kadar zaman doğru-dürüst geçindikten sonra birden beliren bu son tehlike, en korkulması gereken tehlikedir: İhtiras... Bu dönemde çiftleri boşanmaya götüren en önemli sebeplerin başında "başka biri" gelir. Özellikle 40 yaşını aşmış erkekler, genç bir kadına kapılıp her şeyi unutabilirler. Bu süreçte erkek, ömrünün hızla akıp gittiğini, karısı ve çocukları için çalışmaktan başka bir şey yapmadığını düşünür. Ailesiyle daha az ilgilenir, dışarda daha çok vakit geçirmeye başlar. Bu süreç büyük ihtimalle "aldatmayla" sonuçlanır. Bazen yeni aşk evliliği öldürür. Bu dönem de atlatılırsa istisnai haller dışında evliliğin önünde ciddi bir engel kalmaz.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır