kapat

20.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dehşet yüzyılı
Birleşmiş Milletler'in hazırladığı rapora göre, içinde bulunduğumuz yüzyılda dünyayı korkunç bir tablo bekliyor. Milyonlarca insan açlık çekecek, sıcaklar dünyayı kavuracak

Birleşmiş Milletler tarafından görevlendirilen 700 bilimadamı tarafından hazırlanan ve küresel ısınmanın dünya ülkelerini nasıl etkileyeceğini anlatan "İklim değişimi 2001: Etkileri, uyum ve hassasiyet" başlıklı rapor tamamlandı. Cenevre Raporu olarak da bilinen ve içinde bulunduğumuz yüzyılın dehşet tablosunu ortaya koyan bin sayfalık rapor, pek içaçıcı görünmüyor...

MAHŞER GÜNLERİ GELİYOR
Raporun ortaya koyduğu sonuçlar şöyle:

Küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık bu yüzyılda milyonlarca kişinin açlık sorunu yaşamasına yol açacak. Birçok bölgede şiddetli yağış bekleyen uzmanlara göre, bu yüzden seller, toprak kaymaları ve çığlar artacak, sıcak hava dalgaları her yeri kavuracak, ölüm oranı artacak, tarımda hasat düşecek. Su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayan insanların sayısı 25 yıl içerisinde 1.7 milyardan 5.4 milyara çıkacak. Küresel ısınma milyonlarca insanı açlığa sürükleyecek, fakir ülkeler ve ada ülkeleri büyük tehdit altına girecek.

ZENGİN ÜLKELER DE ÇARESİZ
Küresel ısınmadan en çok yoksul ülkeler etkilenecek. Ancak Amerika gibi zengin ülkeler de küresel ısınmanın etkilerini hissedecek. Kutuplardaki erime sonucu deniz seviyesindeki yükselme, Florida kıyılarını sular altına gömecek.

Cenevre raporu, şimdiye dek yapılan üç araştırmadan ikincisi. Geçtiğimiz ay Çin'in Şangay kentinde yayınlanan bir raporda, önümüzdeki yüzyılda sıcaklığın 1.4 ile 5.8 derece arasında artacağı açıklanmıştı. Raporun üçüncü bölümü ise Mart ayında yayınlanacak.

DIŞ HABERLER

KLİMANJARO'DA KAR KALMAYACAK
Çok değil, 15 yıl sonra Afrika'nın en yüksek tepesi olan Klimanjaro'nun (üstte), 25 yıl sonra ise Alp Dağları'nın ve Everest'in karları tamamen eriyecek. Yani 25 yıl içerisinde dünyada kayak yapacak yer kalmayacak. Gelecek kuşaklar, kayak merkezlerini ve tropik adaları görme şansını da yitirecek. Deniz seviyesindeki yükselme küçük ada devletlerini yutacak. Mercan adaları ve balık yatakları büyük hasar görecek. Ada ülkelerinin en önemli gelir kaynağı olan turizm gerileyecek.

DÜNYA YAŞANMAZ HALE GELİYOR

ASYA'DA GÖÇ DALGASI
Asya: Yüksek ısı, kuraklık, seller ve toprak veriminin azalması Asya'nın tropikal bölgelerinde tarım üretimini azaltacak. Kuzeydeki tarım üretimi artacak. Deniz seviyesindeki yükselme, doğacak daha güçlü fırtınalar deniz seviyesine yakın bölgelerde yaşayan milyonlarca insanın göç etmesine yol açacak.

TURİZM ETKİLENECEK
Avrupa: Güney Avrupa kuraklığa daha eğilimli. Diğer bölgelerde seller artacak. 21. yüzyılın sonunda Alp buzullarının yarısı erimiş olacak. Aşırı sıcaklar geleneksel hale gelen yaz turizmini etkileyecek, kar yağışlarının azalması kış turizmine de darbe vuracak. Tarım üretimi güney Avrupa'da azalacak, kuzeyde artacak.

AFRİKA ÇÖL OLACAK
Afrika: Tahil üretimi ve su azalacak. Yıllık yağmur ortalamasının düşüşüyle birlikte özellikle güney, kuzey ve batı Afrika'da çölleşme artacak. Nijerya, Senegal, Gambia, Mısır, doğu ve güney Afrika kıyılarında erozyon olacak, deniz seviyesi yükselecek.

BUZULLAR ERİYOR
Kutuplar: Kutup bölgelerindeki iklim değişimi dünyanın her yerinden daha fazla olacak. Buzullar ve permafrost adı verilen donmuş topraklardaki erime sürüyor. Bu erime süreci sera etkisi yaratan gazların salınımı durdurulsa bile devam edecek, ayrıca buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi geri dönüşü imkansız etkiler de bulunuyor.

GÜNEY AMERİKA'DA SALGIN HASTALIK
Güney Amerİka: Sel ve kuraklık daha yaygın hale gelecek. Önemli mahsullerin hasadı Latin Amerika'nın birçok yerinde azalacak. Brezilya'nın kuzeyindeki geleneksel tarım üretimi tehdit altında. Sıtma ve kolera gibi hastalıklar artacak.

KUZEY AMERİKA: Isınma nedeniyle gıda üretiminde artış olacak, ancak Kanada ve Amerikan otlaklarının oranında düşüş olacak. Florida ve Atlantik kıyılarında daha büyük fırtınalar olacak. Sıtma vakaları ve sıcağa bağlı ölümler artacak.

TÜRKİYE KURUYACAK
Raporda 50 yıl içinde Türkiye'yi bekleyen "felaketler" şöyle sıralandı:

* Kısa vadede yaz ve kış aylarındaki ortalama sıcaklık 2 derece yükselecek.

* Sıcaklıklardaki artış nedeniyle buharlaşma da artacak.

* Dağlardaki kar ve buzullar erimeye başladığından, nehirler taşacak, seller oluşacak.

* Taşan nehirlerin etrafındaki tarım ve yerleşim alanları büyük oranda yok olacak.

* Sıcak hava dalgaları Akdeniz'i vuracak. Turizm darbe yiyecek.

* Orta vadede (2030) dağlardaki buzullar tamamen eridiğinde, aşırı buharlaşma ve sıcaklık nedeniyle su yatakları bu kez kuruyacak.

* Topraktaki nem oranı düşecek. Kuraklık baş gösterecek. Tarım kuzeye kayacak.

* Zaten az olan ormanların yakıt amacıyla yokedilmesi önemli bir yaşam kaynağının sonu olacak.

* Mevcut su kaynakları, artan nüfusun ihtiyacını karşılayamayacak.

* Salgın hastalıkları artıracak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır