kapat

17.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Bush emri iki gün önce verdi
Başkan Bush, Bağdat'ı vurma kararını Perşembe günü aldı. Amerikan uçakları Bağdat'ı bombalarken, o Meksika'daydı

Amerika en son Bağdat'ı 1998 yılının Aralık ayında gerçekleştirilen Desert Fox (Çöl Tilkisi) operasyonunda vurmuştu. O günden beri Clinton yönetimi, 33 ve 36'ıncı paralellerde devriye gezen müttefik uçaklarına Saddam'ın füze bataryalarının kilitlenmesine aldırış etmiyordu. Bush gelince her şey değişti. Bir ay içerisinde Washington'un gündemi yine Saddam oldu. "Saddam'ı vururuz" tehdidi ilk kez geçen hafta Dışişleri Bakanı Colin Powell'dan geldi. Ardından Beyaz Saray, Saddam'ı devirme senaryolarına başladı.

BABASININ YOLUNDA
Amerika, Saddam'ı vuracağı sinyalini iki gün önce verdi. Türkiye'nin İncirlik üssünden kalkan devriye uçaklarına 36'ıncı paralel üzerinde ateş açıldı. Ve ciddi bir taciz yaşandı. Bunun üzerine Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), Saddam'a açık mesaj verdi: Çekinmeden vururuz.... Aynı dakikalarda Bush da kabineyi toplayıp "Yarın (dün) vurun" emrini verdi. Ve ardından Meksika'ya uçtu. Dün Meksika'ya giderek ilk uluslararası geziye çıkan Bush, dünkü operasyonla Irak diktatörü Saddam Hüseyin'e net ve kesin bir mesaj vermiş oldu: Babamın bıraktığı işi bitereceğim... Amerika'nın yeni başkanı, tıpkı babası eski başkan George Bush gibi Saddam'ın devrilmesini istiyor. Bu yüzden George W. Bush da, baba Bush'un başlattığı Körfez Savaşı'nda Genelkurmay Başkanı olan Powell ile dönemin Savunma Bakanı Cheney'i yeni kabinesine aldı. Ve Körfez Savaşı'nı yapan aynı ekip dün yıllar sonra Bağdat'ı yeniden vurdu.

BUSH: RUTİN BİR İŞ
Meksika'da basın toplantısı düzenleyen Başkan Bush, "Hava saldırısı rutin bir saldırıydı. Uçuşa yasak bölgedeki tehlikeleri yok etmek için yapıldı. Bölgedeki stratejimiz değişmedi" dedi.Pentagon'dan General Gregory Newbold,fIrak'a yönelik hava bombardımanında yeni bir harekatın "yakın zamanda" olmayacağını açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ABD ve İngiltere'nin hava harekatı konusunda önceden bilgilendirilmediklerini belirtti. Hava saldırısı sırasında İncirlik Hava Üssü'nde durum sakindi. Üsten kalkan ya da üsse inen uçak olmadı. 1998 yılından bu yana Irak'ın devriye gezen müttefik uçaklarına 700 kez ateş açtığı belirtildi.

Pentagon: Bunu haketti
Savunma Bakanlığı'ndan "Saddam son 1 ayda uçaklarımızı taciz ediyordu" açıklaması yapıldı

Bağdat'a operasyon tüm dünyayı şaşırttı. Çünkü önceki yıllarda gerçekleştirilen üç saldırıda da atmosfer oldukça gergindi. Birinde Saddam Kuveyt'i işgal etmiş, diğerinde Kuzey Irak'lı muhalflere saldırmış sonuncusunda da BM'ye bağlı UNSCOM silah denetleme ekibini ülkesinden kovmuştu. Ancak dünkü operasyon için, böyle belirgin bir neden ortada yoktu. Operasyon emrini Bush, iki gün önce verdi. Pentagon kaynakları "neden şimdi?" sorusunu şöyle cevaplıyor: Irak lideri Saddam Hüseyin son dönemlerde eskimiş olan savaş uçaklarını yeniliyordu. Ayrıca uçuşa yasak bölgede devriye gezen müttefik uçaklarına Irak savunma bataryalarından saldırılar bir ay içerisinde 10 kat artmıştı. Artık cevap verilmesi gerekliydi....

Iraklılar saldırıyı tatbikat zannetti
Bağdatlılar Amerikan ve İngiliz uçaklarının hava saldırısını önce Irak ordusunun tatbikatı zannetti. Cuma akşamı olduğu için Bağdat caddeleri saldırı sırasında oldukça kalabalıktı. Güneydeki 4 komutanı merkezinin vurulması üzerine Irak yönetimi, Bağdat'ta sirenleri çalmaya başlamıştı. Ancak Bağdatlılar, füzeleri görene kadar sirenlere hiç aldırış etmedi. 10 dakika sonra kent merkezinin 10 kilometre uzağında hedefi vuran füzeleri gören Bağdat halkı, bir anda panik içinde kaçışmaya başladı. Sokaklara fırlayan Iraklı askerler, ortamı görüntülemek, füzelerin fotoğrafını çekmek isteyen herkesi engelledi. Bunların arasında Iraklı siviller ve turistler de vardı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır