CHP'de sağa dönüş yok
CHP'de kazan kaynıyor. Baykal muhalifleri ihraca hazırlanırken, muhalifler de karşı atağa geçti. Eski genel başkanlar 'sağa kayma' endişesi ile buluştu
CHP'de genel merkezin disiplin mekanizmasını devreye sokarak parti içi muhaliflere gözdağı vermeye başlaması üzerine, parti içi muhalefet de atağa geçti. CHP'yi oluşturan partilerin eski genel başkanları dün altı saat süren bir toplantı yaparak CHP içinde yaşananlarla ilgili ortak tavır alınmasını kararlaştırdı. 5 eski genel başkan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik bir mektup kaleme aldı. Mektup, SODEP eski Genel Başkanı Cezmi Kartay tarafından Baykal'a verildi.
İLK GELEN İNÖNÜ OLDU
CHP ile bütünleşerek kapatılan SHP'nin son genel başkanı, CHP Parti Meclisi üyesi Murat Karayalçın, parti içinde yaşanan "sağa kayma" tartışmaları ile üye kayıtlarında yapılan usulsüzlüklerin yarattığı kaygılarla ilgili olarak bir değerlendirme toplantısı organize etti. Karayalçın bugünkü CHP'yi oluşturan partilerden SODEP'in Genel Başkanı Cezmi Kartay, SHP eski Genel Başkanlarından Erdal İnönü ve CHP eski genel başkanları Hikmet Çetin ve Altan Öymen ile evinde kahvaltıda biraraya geldi. Karayalçın'ın evine kahvaltı için 09:00'da ilk gelen isim İnönü oldu. İnönü'den sonra Kartay ve Öymen geldi.
MEKTUBU KİM VERECEK?
ToplantI sırasında parti içinde yaşanan sorunlar ve partililerin kaygıları üzerinde duruldu. Toplantı devam ederken kısa bir açıklama yapıldı. Altında 5 eski genel başkanın isminin bulunduğu kısa açıklamada, "Daha önce görevde bulunmuş genel başkanlar olarak, 15 Şubat Perşembe sabahı toplanarak partide yaşanan kaygı verici gelişmeleri kamuoyunun görüşlerini de dikkate alarak tartıştık. Partiye karşı taşıdığımız sorumluluk anlayışımızın bilinci içinde konuya ilişkin değerlendirmelerimizi sayın genel başkana sunmayı kararlaştırdık" denildi. Toplantı bu açıklamadan sonra iki saat daha sürdü.
Kahvaltıda başlayan, öğlen yemeğinde de devam eden toplantıda "değerlendirmelerin" genel başkana nasıl sunulacağı da tartışıldı. Postayla ya da bir kurye ile göndermenin şık olmayacağı dile getirilerek, bunun 5 eski genel başkandan birisi tarafından Deniz Baykal'a verilmesi kararı alındı. Bu kararın ardından da mektubu kimin götüreceği tartışması yaşandı.
En kıdemli isim olarak İnönü işaret edilince, İnönü, "Benim uçağım kalkıyor, çok isterdim ama mümkün değil" diyerek bu öneriyi kabul etmedi. Bunun üzerine mektubu götürme işi Kartay'a kaldı. Bu karar üzerine 6 saatlik bir toplantı sonrasında oluşturulan metin Cezmi Kartay tarafından CHP Genel Merkezi'nde Deniz Baykal'a verildi.
BAYKAL: BANA YARDIM EDİN
Kartay, mektubu verdikten sonra Baykal ile 1 saat 15 dakika görüştü. Kartay görüşme sonrası "Biz gördüğümüz eksiklikleri genel başkana ilettik. Memnuniyetle karşıladı. Kendisi de bize partinin eksikliklerinin giderilmesi yönünde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi" dedi. Karayalçın ise, mektubun "ültimatom" anlamı taşımadığını belirtirken, "sadece talepler var" demekle yetindi. Baykal ise akşam saatlerinde kısa bir açıklama yaparak yapılan uygulamalara sahip çıktığını söyledi. Baykal "Siz de partinin bütünlüğü ve büyümesi için bana yardım etmelisiniz" dedi. Kartay, Baykal'ın bu cevabını arkadaşlarıyla değerlendirdi.