kapat

15.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Milletvekili özgür olmalı
Sezer, "Milletvekilleri liderleri, liderler milletvekillerini seçiyor, sistem tıkanıyor" dedi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, siyasi partiler ve seçim sisteminin "liderlik sultasına" dayalı olduğunu öne sürerek, milletvekillerine, "Sizlerin daha özgür olmasını istiyorum" diye seslendi.

Sezer, Türk Demokrasi Vakfı'nın ANAP İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı başkanlığındaki yöneticilerini kabulde, demokratikleşme konusunda önemli mesajlar verdi. Sezer şöyle dedi:

"Demokratikleşme konusundaki ilk adım, Anayasa değişikliği ile atılmalıdır. Türkiye'nin hızla demokratik, sivil bir Anayasaya kavuşturulması gerekir. Türkiye içinde bulunduğu sorunları yürürlükteki Anayasa ile aşamaz. Bunu, Avrupa ülkeleri istediği için değil Türkiye'nin, Türk insanının ihtiyacı olduğu için yapmalıdır. Türkiye, bunu başararak, Avrupa'ya demokrasi dersi vermelidir. Batılıların bize demokrasiyi anlatmasına gerek yok, Türkiye, bunu onlara anlatmalıdır."

YASALAR SİYASETİ TIKIYOR
Sezer, şöyle devam etti: "Elbette yeni Anayasa'yı bu Meclis çıkaracak. Dışardan birileri gelip yapacak değil ya. Meclis, sivil toplum kuruluşları, kamuoyu yeni Anayasa için birlikte karar vermelidir. Meclis'te de demokratikleşme konularında önemli çabalar gözlemliyorum."

Anayasa değişikliği ile birlikte siyasi yapının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve aksi halde siyasetteki tıkanıklığın süreceğini anlatan Sezer, milletvekillerinin liderlerine karşı özgür olmadığının altını çizdi. Sezer, "Maalesef yürürlükteki Siyasi Partiler ve Seçim Yasası, siyaseti tıkıyor. Siyasetin önünde engel oluşturuyor. Milletvekilleri liderleri, liderler milletvekillerini seçiyor. Bu uygun bir düzenleme değil. Ben sizlerin (tüm milletvekillerini kastederek) daha özgür olmasını istiyorum. Onun için bu iki yasanın öncelikli olarak değiştirilmesi gerekir."

Şamil TAYYAR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır