kapat

15.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Hesapları 30 yıllık
Türkeş'in 1970'den beri Bank Für Gemeinwirtschaft Deutschebank ve Commerzbank gibi bankalardaki şahsi hesabı ile MHP ödemelerini yaptığı belirlendi

Alpaslan Türkeş'in yurtdışındaki banka hesaplarının 1970'ten bu yana varolduğu ortaya çıktı. 12 Eylül 1980 darbesinde araştırılan ve yargılama sürecinde kesintiye uğrayan hesaplar partinin yeniden açılmasından sonra 1990'lı yıllarda yeniden faliyete geçti. Ayrıca, partiye yönelik harcamaları kendi tekelinde bulunduran Türkeş'in bu hesaplarından dönemin MHP'nin yöneticilerinin de haber olduğu ortaya çıktı.

12 Eylül 1980'de Askeri Savcılıkça hazırlanan MHP ve Ülkücü Kuruluşlar İddianamesinde, MHP adına yapılan birçok harcamanın Türkeş'in kişisel hesabı olarak yurtdışındaki Deutschebank, Commerzbank, Bank Für Gemeinwirtschaft'ta açılan hesaplarından yapıldığı belirlenmişti. O dönemde Avrupa Türk Federasyonları yanında Ülkü Ocakları'nın da bu hesaba para yatırdıkları, Türkeş'in bu hesaptan o dönemde MHP Almanya Başmüfettişi olan Enver Altaylı gibi birçok isme maaş ve para ödemesinde bulunduğu dekontlarla saptanmıştı.

KIZI AYZIT'A VEKALET
Yine o dönemde Avrupa Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı olan Serdar Çelebi'ye maaş ödemelerinin de bizzat Türkeş'in özel hesabından yapıldığı belirlendi.

12 Eylül 1980 yargılaması sırasında yurtdışındaki banka hesaplarından Türkiye'deki banka hesaplarına yapılan havaleler nedeniyle başı derde giren Türkeş, 1990 sonrası ve son döneminde yaşlandığı için sık sık yurtdışına çıkamadığı için vekalet vererek, aracı kullanarak hesapları kullanmayı tercih etmişti. Türkeş'in bir süre vekalet verdiği kişiler arasında Türkmen asıllı bir İngiliz'le evli olan ve İngiltere'de yaşayan kızı Ayzıt Türkeş Hal de bulunuyordu.

Türkeş, ölmeden birgün önce döndüğü Avrupa gezisi sırasında da yine yurtdışındaki banka hesaplarından para çekmişti. Türkeş, sonradan kaybolan bu parayı Türk Kurultayı'na harcanması için getirmişti.

ÜLKÜ OCAKLARI ÖDEMELERİ
Türkeş'in 1970'de Commerzbank'ta 6375828 no ile, Deutschebank'ta 3673852 no ile, ve Für Gemeinwirtschaft' ta 10243246 no ile hesabı olduğu belirlendi.Bu hesaplara Ülkü Ocakları'nın yurtdışındaki temsilciliklerinden ve Avrupa Türk Federasyonları'ndan para yatırıldığı da tek tek tespit edildi.Türkeş'in bu hesaplardan, MHP Almanya Başmüfettişii Enver Altaylı'ya da maaş ödediği dekontlarla belgelendi.

BELÇİKA TÜRK FEDERASYONU KIZGIN
Alpaslan Türkeş'in bir İngiltere bankasında gizli trilyonluk hesapları çıkması, Avrupa'da yaşayan ülkücüleri de hayal kırıklığına uğrattı. Belçika Türk Federasyonu'nda iki yıl görev yapan Tümer Emeksiz, "Temiz idealleri olan bizleri kullandılar. Aldatıldık" dedi. Seçim kampanyaları dönemlerinde ve Türk dünyası için Avrupa'da ülkücü derneklerin para topladığını belirten, Belçika'da iki yıl boyunca 2. adam olarak çalışan Emeksiz, "Türkeş, Belçika'ya gelmeden önce bizden para toplamamız istendi. Elçibey'e verilmek üzere 300 bin Frank toplamıştık. Ama, beğenmediği için bizimle görüşmedi. Toplanan parayı Almanya'da yaşayan Ayhan Özer adlı kişiye teslim ettik. Despot bir yapı olduğu için de paranın nereye gittiğini soramıyorduk" dedi.

'25 kuruş bile olsa yardım getirmeyin'
MHP lideri Devlet Bahçeli, Türkeş ailesinin trilyonluk miras kavgasında MHP'nin taraf olarak yer almayacağını söyledi. ATP Genel Başkanı Tuğrul Türkeş'in, MHP'yi kavganın içine çekmek için "Gayrimenkuller içinde partinin mirası da var" gibi sözler sarfettiğini kaydeden Bahçeli, "Başbuğ'un böyle bir konuma düşürülmesi üzücüdür" dedi.

Bahçeli, partisinin Başkanlık Divanı'nda yaptığı konuşmada "Sayın Türkeş'in bize emaneti olan evlatlarına da en ufak bir şey söylememiz sözkonusu değildir. MHP bu kavgada taraf olamaz. Partiyi bu işin içine çekmek istiyorlar, ama bu kavgaya girmeyiz. Hak talep etmeyiz" dedi. Bahçeli, Tuğrul Türkeş'in kendisinden önce Genel Başkan'lığa vekalet ettiğini hatırlatarak, "Eğer partinin malvarlığı varsa, genel başkanlığa vekalet ettiği dönemde teslim edebilirdi" eleştirisini de yaptı.

Nevin BİLGİN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır