kapat

15.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Üç valiye dava
Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Kilis eski Valisi Özmen, Bursa eski Valisi Taşanlar ve Erzincan eski Valisi Yazıcıoğlu hakkında, "Görevi kötüye kullanmak"tan 3 ayrı dava açtı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Kilis eski Valisi Güner Özmen, Bursa eski Valisi Orhan Taşanlar ve Erzincan eski Valisi Recep Yazıcıoğlu hakkında, "Görevi kötüye kullanma" suçundan 3 ayrı dava açtı. Memurların yargılanma usullerine ilişkin yeni düzenlemeler içeren kanun gereğince, Yargıtay'da yargılanacak olan Özmen, Taşanlar ve Yazıcıoğlu hakkında hazırlanan iddianameler, dün Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Kanadoğlu, adı Paraşüt operasyonuna karışan Kilis eski Valisi Güner Özmen hakkında 4.5 yıla kadar, Bursa eski Valisi Orhan Taşanlar hakkında 6 yıla kadar, Erzincan eski Valisi Yazıcıoğlu hakkında da 4.5 yıla kadar ağır hapis cezası talebinde bulundu.

İçişleri Bakanlığı tarafından haklarında çıkan iddialarla ilgili olarak, görevlerinden alınarak, merkez valiliklerine atanan Özmen, Taşanlar ve Yazıcıoğlu, yapılacak yargılamada mahkumiyet alırlarsa, cezaevine girecekler.

PARAŞÜT OPERASYONU
Kanadoğlu'nun Özmen hakkında hazırladığı iddianame, "Paraşüt Operasyonu"nu yürüten DGM Savcısı Talat Şalk'ın, Özmen ile ilgili olarak, Yargıtay Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusu üzerine gerçekleşti. Şalk tarafından yapılan suç duyurusunu inceleyen Kanadoğlu, başlattığı soruşturma sonucunda, Kilis eski Valisi Özmen'in, Paraşüt Operasyonu'nun bir numaralı sanığı Yasin Altınbaş ile görevinin onur ve haysiyetine yakışmayacak şekilde ilişkiye girdiğini tespit etti. Yargıtay Başsavcılığı'nın soruşturmasında, Özmen'in, Altınbaş ile girdiği akçeli ilişki de belirlendi. Soruşturmanın sonucunda, Kanadoğlu, Özmen'in TCK'nın 240. maddesinde yer alan ve 3 yıla kadar ağır hapis cezasını öngören, görevi kötüye kullanma suçundan yargılanmasını istedi. Özmen'in aynı eylemi birden çok işlemesi nedeniyle, yarıya kadar ceza artırımını öngören TCK'nın 80. maddesinin de uygulanması istendi. Kanadoğlu, böylece Özmen hakkında 4.5 yıla kadar ağır hapis cezası talebiyle dava açtı.

ÜÇ VALİNİN TOPLAM 15 YIL HAPSİ İSTENDİ
Kilis eski Valisi Güner Özmen Kanadoglu'nun Özmen'le ilgili iddianamesinin sonuç bölümünde, özetle şöyle denildi: "...Kilis eski Valisi Güner Özmen, Paraşüt operasyonu kapsamında tutuklanan Yasin Altınbaş ile görevinin onur ve haysiyetine yakışmayacak şekilde yakın ilişkiye girmiştir. Vali Özmen'in, eşinin ve çocuklarının uçak biletlerinin, Yasin Altınbaş tarafından alındığı, araç telefonun faturalarının Altınbaş'a ait holding tarafından ödendiği anlaşılmıştır. Vali Özmen'in ile eşinin Antalya'daki otel masraflarının da yine Yasin Altınbaşa ait şirket tarafından karşılandığı tespit edilmiştir..."

Erzincan eski Valisi Yazıcıoğlu
Kanadoğlu, Yazıcıoğlu hakkında da İl Özel İdare bütçesini yasaya aykırı olarak birden çok kullandığı gerekçesiyle görevi kötüye kullanma suçundan ceza artırımı da yapılarak dört buçuk yıla kadar hapis cezası istedi. Yazıcıoğlu hakkındaki iddianamenin sonuç bölümünde özetle şöyle denildi: "... Vali Recep Yazıcıoğlu Erzincan İl Özel İdare bütçesinden merkez ilce ve köylerinin ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlamak için ayrılan payı bu yönde kullanmayıp, Erzincan'daki vakıf ve derneklere harcamıştır..."

Bursa eski Valisi Orhan Taşanlar
Kanadoğlu tarafından Taşanlar hakkında hazırlanan iddianamede ise 2 ayrı suçlamada bulunuldu. ve Taşanlar'ın TCK'nin 240. maddesinde yer alan görevi kötüye kullanma suçundan iki kez mahkum edilmesi talep edildi ve toplam altı yıla kadar hapis cezası istendi. Taşanlarla ilgili iddianamede şu suçlara yer verildi: "....Bursa valisi Orhan Taşanlar İl Özel Müdürlüğüne ait oteli, Teras Ticaret A.Ş'yi devlet ihale yasasına aykırı olarak kiralayarak görevini kötüye kullanmıştır." "....Vali taşanlar İl Özel İdare bütçesini Başbakanlığın tasarruf genelgelerine ve yasaya aykırı şekilde harcayarak görevini kötüye kullanmıştır."

Ersin BAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır