kapat

15.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Miras (2)

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ümit Özerol, şu görüşte:

"1950'lerde başlayan kitlesel göçler İstanbul'u sosyal ve fiziksel sorunlar yumağı haline getirdi. Tarihi ve sosyal doku yara aldı. Ama artık Büyük Dönüşüm Projeleri bu olumsuzlukları tamamen tersine çevirebilecek. UNESCO, merkezi hükümet ve sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla yapılacak çalışma, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına isabet eden 2023'te İstanbul'u, tarihi ve doğal mirasın yüceltilmesi açısından Avrupa performasının ötelerine taşıyacak."

DOĞMA büyüme İstanbullu ünlü tarihçi, mimar ve şehirci Stefanos Yerasimos ise şöyle düşünüyor:

"UNESCO uzmanı olarak İstanbul'a gittim. İstanbul'un, Belediye Meclisi tarafından onaylanmış bir koruma planını gösteremediler. Çünkü yoktu. Bundan sonra da yapılması pek mümkün değil. Çünkü İstanbul'un büyüme sistemi ve ritmi planlamayı mümkün kılmıyor. Bunun mekanizması alttan gelen bir mekanizmadır. Yukarıdan müdahale edemezsiniz."

YERASİMOS İstanbul'da Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii gibi tek tek yapıların "anıtsal düzeyde" korunmaya çalışılmasının ötesinde bir şey yapılamayacağı, ortada "yaygın koruma ve canlandırma çalışması"na konu olacak materyalin kalmadığı düşüncesinde.

BİZCE de duruma biraz daha "tevazu" ile bakılmalı. "Eldeki malzeme"yi abartan, ayağı yere basmayan, bir çalışma yapılırsa, sonuç fazla verimli olmayabilir.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır