kapat

15.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İkisi de İstanbul
İki İstanbul arasındaki uçurum sosyal barışı da etkiliyor... Özellikle E-5'in altı ile üstü arasındaki fark herkesi ürkütüyor..

BÜYÜK KUŞATMA
İstanbul'un imar plansız bölgelerinde su, yol, elektrik yok. Her taraf çukur, çamur. İnsanlar yıllardır kitleler halinde göçle gelip buralara yerleşti. Hiçbir imar planı, programı yapılmadı. Belediyeler oy uğruna bu çarpık yerleşime göz yumdu; taviz verdi. İstanbul'u mezralardan beter "kondu-kentler" çirkin bir koza gibi kuşattı.

HAZİN ÇELİŞKİ
Kentin imarlı bölümü ise planlı bir gelişmeyle çağı yakaladı. Bu bölüm, her türlü altyapı hizmetinden yararlandı. Düzenli yollara, yeşil alanlara, çocuk parklarına, konforlu yerleşim ünitelerine sahip oldu. İstanbul'un imarlı, altyapılı bölümüyle çarpık yerleşmenin egemen olduğu bölümü arasında herkesi ürküten çok hazin ve çağdışı bir çelişki ortaya çıktı.

SOSYAL SORUN
Farklılık en çarpıcı şekilde "E-5'in altı ve üstü" arasında kendisini gösterdi. Hiçbir hizmet alamadan yaşayan kesimin insanları, çağı yaşayanlara imrenerek bakmaya başladı. Sosyal barış tehlikeye girdi. Uzmanlar uyarıyor: "Meteorların üzerine uzay aracının indiği günümüzde insanlar çamura basmamalı. Islah planları yapılıp hazin çelişki giderilmeli."

Tartışmaya çağırıyoruz
Kent bilimcilerini, mimarları, belediye başkanlarını, şehir planlamacılarını bu çarpıklığı masaya yatırmaya çağırıyoruz. Çağdışı farklılığı gidermenin ve toplumsal barışı sağlamanın yollarını bulmaya davet ediyoruz. Her İstanbullu'nun bu gerekliliği yüreğinde duyması gerektiğini biliyoruz...


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır