kapat

15.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Altının altın yılı
Dünyanın en çok altın tüketen beş ülkesi arasında yer alan Türkiye'de, 2000 yılında altın talebi yüzde 49 artarak, 207 tonluk rekor bir düzeye ulaştı

Türkiye'de Kasım ayında yaşanan ekonomik kriz ve yükselen faiz oranlarına rağmen altın talebi yılın son çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 90 oranında artarak 38 tona ulaştı.

Dünya Altın Konseyi Türkiye Genel Müdürü Murat Akman, 2001 yılı ekonomik beklentilerinin belirgin olmadığını belirterek, "2000'de yaşanan krizin etkisinin devam etmesi, ithalatın daha da yükselmesi ümidini geçici de olsa azaltıyor" dedi. Akman, altın ihracatının artmasının birkaç nedeni olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıl değişik sektörlerde artış görüldü. Bu bize de yansıdı. 2000 yılında 58 ton has altın ihraç ettik. Bunun yanı sıra turist sayısında artış ve Laleli piyasasının biraz hareketlenmesiyle birlikte, 50 ton takı satıldı. İkisi toplandığında 110 ton takı eder. Bu da 1 milyar dolar yakın para demek. 1999 yılında bu rakam 75 ton idi." Londra'da Dünya Altın Konseyi'nin toplantısında bulunan Akman, "Burada herkesin gözü yapılan ihracattan dolayı Türkiye'de" dedi.

2000'de yeni basılan Cumhuriyet altınından 31.5 ton basıldığını belirten Akman, "1999'da 23.5 ton basılmıştı.Yüzde 34'lük bir artış görülüyor. Aynı şekilde tel bilezik gibi katma değeri az olan takılarda da bir artış var. Geçtiğimiz yıl Kasım ayındaki kriz, normal vatandaşı etkilemediğini düşünüyorum" diye konuştu.

2001'de altın piyasasının geri gitmeyeceğini öngören Akman, bu yıl turist sayısının artmasıyla birlikte, ihracatın artabileceğini kaydetti.

Fazla getirisi olmamasına rağmen altının tercih edilmesiyle ilgili olarak Akman, şunları söyledi: "Altını insanlar kısa vadede kâr getirsin diye almıyor. Cumhuriyet altını sosyal olaylarda finansal destek olarak görülüyor. Depremden sonra da anlaşıldıki altın felaket sigortası olarak görülüyor."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır