|
Şaşılığın yaşı yok
Şaşılık sadece çocukluk çağında meydana gelmiyor. İleri yaşlarda da şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, çeşitli enfeksiyonlar, tümörler, zehirlenmeler veya travmalar şaşılık için risk faktörü oluşturuyor
Gözlerin karşıya bakarken paralelliğini kaybetmesi sonucunda oluşan şaşılığın sadece çocukluk çağında ortaya çıkmadığını belirten uzmanlar, hastalığa karşı her yaşta dikkatli olmak gerektiğini belirtiyorlar.
Buna rağmen genellikle çocukluk çağında ortaya çıkan şaşılığın toplumda görülme sıklığı yüzde 4. Dünya Göz Hastanesi Şaşılık ve Göz Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hayati Tolun, şaşılığın oluşmasında tek nedenin söz konusu olmadığını, hamileliğin nasıl geçtiğinin, doğumun problemli olup olmamasının, çocuğun gelişiminin, geçirdiği hastalıkların, ailede göz kayması olan kişilerin varlığının yanı sıra, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, çeşitli enfeksiyonlar, tümörler, zehirlenmeler veya sonradan gerçekleşen travmaların şaşılık için risk faktörü oluşturabileceğini söylüyor.
ERKEN TEŞHİS
Gözlerin kaydığı yöne doğru, içe, dışa, yukarı ve aşağıya doğru adlandırılan şaşılık, eğer doğuştan ise gözlük gerekmiyor. Ancak erken dönemde (6 ay-1 yaş) ameliyat edilmesi gereken kaymalar olduğunu belirten Profesör Hayati Tolun, "Kaymaların büyük çoğunluğu, 2-3 yaş civarında ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebilir.
Gözlük takıldığı halde düzelmeyen kaymalara ise cerrahi müdehale gerekir.
Şaşılıkta erken tanı ve tedavi ile göz tembelliği önlenebilir, üç boyutlu görme sağlanabilir.
Bu nedenle şaşılık şüphesi olan her çocuğun belirli bir yaşa gelmesi beklenmeden bir göz doktoruna götürülmesi şarttır," diyor.
TEMBEL GÖZLER
Çocukların yüzde 2-4'ünde görülen ve bir görme defekti olan göz kaymalarındaki en önemli problem, genellikle tek bir gözün kayması nedeniyle ortaya çıkan göz tembelliğidir.
Tolun, göz tembelliğinin basit anlamda bir gözün az görmesi olarak tanımlanabileceğini ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonucun o kadar başarılı olabileceğini söylüyor ve ekliyor:
"8-9 yaşlarından sonra göz tembelliğinin tedavisi yoktur.
Buna rağmen erken teşhis edilen göz tembelliğinin tedavisi çok basittir.
Tedavide, iyi gören gözün belirli zaman kapatılarak, tembel gözün çalıştırılması en sık kullanılan yöntemdir. Göz tembelliğinde cerrahinin yeri yoktur," diyor.
AİLENİN KONTROL LİSTESİ
Prof. Dr. Hayati Tolun, aşağıdaki listede bir veya birkaç durumu çocuğunuzda gözlemliyorsanız, onu bir göz doktoruna götürmenizde fayda olduğunu söylüyor:
* Gözlerden biri diğeri ile aynı yöne bakmıyorsa (özellikle yorgun ve stresli durumlarda),
* Bir şeye başanı çeviriyor ya da eğik bakıyorsa,
* Baş, sık olarak bir yana doğru eğik duruyorsa veya bir omuz yukarı kalkık duruyorsa,
* Gözlerini sık sık kapatıyorsa,
* Çok sık göz kırpması varsa,
* Elindeki eşyaları sık sık düşürüyorsa, yürürken takılıp düşüyorsa,
* Bir şey yarken gözünün birini kapatıyorsa
* Yönünü sık sık şaşarıyorsa,
* Okurken veya kısa süre okuduktan sonra gözlerini ovuşturuyorsa,
* Baş ve göz ağrısından şikayeti varsa,
* Bulantı ve baş dönmesi hissinden şikayeti varsa,
* Çift görme şikayeti varsa.
YASEMİN K. ŞAHİNKAYA
|
Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|