kapat

10.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
KISA KISA KISA

Bir sözde soykırımda Yunan'dan
14 Eylül'ün "Küçük Asyalı Yunanlar'ın Türk Devleti tarafından soykırımını" anma günü olarak ilan edilmesi için Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos'un onayına bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sunulduğu bildirildi. Atina Haber Ajansı (ANA), Yunanistan'daki sistem gereği, Kültür Bakanı Evangelos Venizelos ve İçişleri Bakan Yardımcısı Kostas Kaiserlis tarafından hazırlanan ve imzalanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin dün Stefanopulos'a sunulduğunu duyurdu. Yunanistan'da ilgili bakanlık veya bakanlıklar tarafından hazırlanmakla birlikte Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi adını alan kararnameler, Cumhurbaşkanı'nın imzasının ardından yasa gücüne kavuşuyor.

Sözde Ermeni soykırım yasası
Fransa'da üç ünlü yazar, Liberation gazetesine yazdıkları ortak makalede, Fransa'nın sözde Ermeni soykırımı yasasıyla Türkiye'de demokratlara büyük zarar verdiğini bildirdi. Alain Dugrand, Jean Keheyan ve Gilles Perrault isimli yazalarlar tarafından kaleme alınan ve "Paris, Türk demokratlara zarar verdi" başlığıyla çıkan uzun makalede, Fransız politikacılar sert dille eleştirildi. Fransa'nın kendi sömürgeci tarihini ve geçmişini unutarak, uzaklardaki tarihi olayları gündeme getirmesi kınanan yazıda, Fransız politikacıların, Cezayir ve Madagaskar'daki işkence ve şiddet uygulamalarıyla Ruanda'daki soykırımda Fransa'nın sorumluluğunu sorgulamayı unuttukları bildirildi. Türkiye'de demokratların son 70 yıldır tüm zorluklara rağmen demokrasiyi güçlendirmeye çalıştığı belirtilen yazıda, yasanın Türkiye'de aşırı milliyetçiği de körüklediği ifade edildi.

FP ve DYP'den kilit işbirliği
FP ve DYP, tartışmalı Meclis İçütüzük değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne ayrı ayrı başvurma kararı aldı. Yürütmeyi durdurma talebinde de bulunacak olan muhalefet, Meclis'i kilitleyerek, iktidarı cezalandırmayı hedefliyor. İktidarın sayısal çoğunluğu nedeniyle hükümet ya da bir bakanı düşürmenin neredeyse imkansız olduğunu görmesine rağmen DYP, bundan böyle gensoru mekanizmasını sık sık kullanma kararı aldı. DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, iktidarın muhalefetin sesini kısmaya çalıştığını belirterek, şöyle dedi: "Ancak muhalefetin sesini duyurmasını sağlayan alternatif yollar da var. DYP, gruplara 1 saat konuşma hakkı tanınan gensoru müesesini bundan böyle sık sık kullanacaktır."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır