kapat

10.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
"Sezer'inki eşitsizlik"
Yılmaz, Cumhurbaşkanı Sezer'in Özal kararnamesini imzaladığını hatırlatarak "Eşitsizlik yaptı" dedi

ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Mahmut Esad Coşan'ın Süleymaniye Camii haziresine defnedilmesine ilişkin kararnameyi veto eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i "eşitsiz ve tutarsız" davranmakla suçladı.

ANAP Başkanlık Divanı toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, "bu konuda bu kadar gürültü kopartılmasının bilgisizlikten kaynaklandığını" söyledi. Türkiye'deki yasal düzenlemelere göre, yakınları külliye mezarlığını gömülmüş olanların, Bakanlar Kurulu'na başvurarak yakınlarının yanına defnedilmeleri için kararname talep edebileceğini belirten Yılmaz, "Bakanlar Kurulu bunu inceler, eğer bu talebi haklı buluyorsa hakikaten eğer o kişinin yakınları bu külliyenin mezarlıklarında defnedilmişlerse buna izin verebilir" dedi.

YÜZLERCE ÖRNEĞİ VAR
Yılmaz, Türkiye'de bunun yüzlerce örneğinin yaşandığını, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan ve Turgut Özal'ın belediye mezarlıkları dışındaki mezarlıklara nakillerinin de aynı şekilde olduğunu kaydetti. Son dönemde ikisi henüz hayatta olan 6 kişinin belediye mezarlığı dışındaki yerlere gömülmesi için kararname çıkarıldığını, Sezer'in de onayladığını belirten Yılmaz, en son örneğin Yusuf Bozkurt Özal olduğunu, Özal'ın, Sezer'in de onayıyla Süleymaniye Külliyesi'ne defnedildiğini hatırlattı. Sezer'in bu kararnameleri imzaladığı halde, Esad Coşan'ın defniyle ilgili kararnameyi "anayasanın 10'uncu maddesi veya diğer yasa hükümlerini gerekçe göstererek veto etmesinin, bu teamülle bağdaşmadığını" ifade eden Yılmaz, "Eğer, ortada bir eşitsizlik varsa, bu son olayda bir eşitsizlik yapılmıştır" dedi.

SEZER'LE UZLAŞMA
Yılmaz, bir gazetecinin, "Coşan'ın ailesi, daha önce Avustralya'da gömüleceğini bildirmişti. Hükümetin araya girerek cenazenin Türkiye'ye getirilmesi konusunda hükümetin prosedürü geciktirmesi söz konusu değil mi? Cumhurbaşkanı ile önceden neden uzlaşma aranmıyor?" şeklindeki sorusu üzerine de, hükümetin bu konuda devreye girmediğini söyledi. Coşan'ın ailesinin hükümete başvurduğunu, Bakanlar Kurulu'nun da uygun gördüğünü kaydeden Yılmaz, "Daha önce de aksine hiçbir örnek yoktur. Yani, yakınlarının külliyede defnedilmiş olduğu sabit olursa bu kişilere bu izin verilmektedir" dedi.

"TEPKİLER NEDENİYLE YAPTI"
Bu kişilerin kamuoyunda mutlaka tanınmış olmasının da gerekmediğini belirten Mesut Yılmaz, yakınlarının belediye dışındaki mezarlıklara defnedilmiş olmasının yeterli olduğunu ifade etti. Yılmaz, "Ama, son olayda Sayın Cumhurbaşkanı, kamuoyunun bazı çevrelerinden gelen tepkiler nedeniyle farklı bir tutum takınmıştır. Mesele bundan ibarettir. Her halukarda artık bu meseleyi kapatmak lazımdır, ölüleri rahat bırakmak lazımdır" diye konuştu. "Çankaya Köşkü ile aranızda gerginlik olduğu yorumlarına katılıyor musunuz?" sorusu üzerine de Yılmaz, devleti birlikte çalıştırmak durumunda olan kurumlar arasında çatışmanın, gerginliğin olmaması gerektiğini söyledi. Bazı konularda farklı yaklaşımların, görüşlerin olabileceğini belirten Yılmaz, "Ama bunlar da aynı şekilde belli bir uzlaşma çerçevesinde çözümlendirilir. Devleti yöneten kişilerden kişisel haklarını kullanırken tutarlı davranmaları beklenir" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır