kapat

10.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Ecevit'in Fransa resti
Başbakan Bülent Ecevit, bakanlara özel kuryeyle "çok gizli" ibareli bir genelge göndererek Fransa ile ilişkilerin en alt düzeye indirilmesini istedi

Başbakan Bülent Ecevit, bakanlara, "çok gizli" damgalı bir genelge göndererek, Fransa ile ilişkilerin en alt düzeye indirilmesi talimatını verdi. Ecevit, bakanlara özel kurye ile gönderilen ve imza karşılığı teslim edilen genelgede, tüm bakanlardan, zorunlu olmayan Fransa ziyaretlerini iptal etmeleri istedi.

Fransa'ya ekonomik ve ticari ambargo koymaya hazırlanan icraatçı bakanlıkları da uyaran Ecevit, Türkiye'nin Gümrük Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarını hatırlatarak, resmi protesto yapılamayacağını belirtti ve Türkiye'nin haklı olduğu davada haksız konuma düşürülmemesi gerektiğini bildirdi. Ecevit, genelge üzerine kendisini arayan bakanlara ise "Tepki gösterelim derken kendi canımızı yakmayalım" dedi.

Ecevit, sadece bakanlara gönderilen genelgede, sözde Ermeni soykırımı yasasıyla Fransa'nın Türkiye'ye haksızlık yaptığına işaret ederek, üç önemli talimat verdi:

* Türkiye'nin menfaatleri açısından zorunlu olmayan Fransa'ya yapılacak ziyaretler iptal edilsin.

* Eğer zorunluluk varsa ziyaretler yapılsın ancak bu ziyaretlerdeki temsil, en alt düzeyde olsun.

* İlişkiler, mümkün olan en alt düzeye indirilsin.

BAKANLARA UYARI
Ecevit, genelgeyle, sözde Ermeni soykırımı yasasının Fransa Cumhurbaşkanının onayından hemen sonra art arda Fransız firmalarının boykot edileceğini açıklayan bakanları da uyardı. Türkiye'nin haklı olduğu bir davada haksız konuma düşürülmemesini isteyen Ecevit, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin altına imza attığı uluslar arası taahhütlere uygun hareket etmesi gerektiğini belirtti. Ecevit özetle şu mesajları verdi: "Türkiye, altına imza attığı Gümrük Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına, uluslar arası taahhütlerine uymak zorundadır. Tüm birimler Türkiye'yi zor durumda bırakacak tutum ve yaklaşımlardan uzak durmalıdır. Aksi halde Türkiye haklı olduğu davada haksız konuma düşebilir."

Şamil TAYYAR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır