kapat

10.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Telekom satılmazsa da Program aksamaz
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, "Dış piyasalar ve konjonktür Telekom satışı için uygun değil. Türk Telekom satılamazsa da önlem alınır, program aksamaz" dedi

Ekonomi yönetimi, özelleştirilmesi yılan hikayesine dönen Türk Telekom'un satılamaması ihtimaline karşı "B Planı"nı devreye sokuyor. IMF Avrupa Başkanı Michael Deppler'in "Telekom satılmasa da olur" açıklamasının ardından, dünya telekomünikasyon piyasasındaki daralma ve Deutsche Telecom, British Telecom gibi muhtemel alıcıların çalkantılı günler geçirmesi üzerine hükümet, farklı gelir kaynakları üzerinde durmaya başladı.

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Türk Telekom'un özelleştirilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, şu anki ortamın bir Telekom özelleştirilmesi için müsait olmadığını belirterek "Bu yıl çok iddialı bir özelleştirme geliri öngörmedik. Beklentimiz 6-7 milyar dolar arasında. 2 milyar dolarlık GSM gelirinin kasaya girmesinin ardından kalacak 4-5 milyar dolarlık geliri mutlaka elde edeceğiz. Dolayısıyla Türk Telekom'un satılamaması programı aksatmaz. İlle de satılacak diye bir şey yok. En iyi koşullar oluştuğunda satılır" dedi.

Demiralp, şöyle konuştu: "Şu anda piyasalar, telekomünikasyon özelleştirmesi için müsait değil, çünkü biraz daralma var. Ama hükümetin, Türk Telekom ve özelleştirmedeki kararlılığı çok önemli. Hukuki engellerin kaldırılması da önemli. Yasal düzenlemenin, önümüzdeki hafta yapılacağını tahmin ediyoruz."

5 MİLYAR $ BULURUZ
Demiralp, özelleştirme gelirinin ayrıntıları konusunda ise şu bilgileri verdi: "Özelleştirme hedefi olan 6-7 milyar doların 2 milyar dolarını GSM gelirinden elde ettik. Bu GSM geliri de gelecek hafta bize intikal edecek. Geriye 4-5 milyar dolar kalıyor. Burada biz, başta Türk Telekom olmak üzere, THY, Tüpraş'ın diğer hisselerinin satışı ve diğer kamu kuruluşlarındaki özelleştirmelerden, geriye kalan 4-5 milyar doları çok kolaylıkla sağlayacağımızı düşünüyoruz."

2000'de GSMH'nin 62.3'ü olan kamu borç stokunun 2001'de yüzde 57.5'e ineceğini belirten Demiralp, 5 milyar dolarlık dış borç öngördüğünü bildirdi. Demiralp, IMF'nin erken gelmesinin nedeninin ise iş yoğunluğu olduğunu söyledi.

CSFB: Satış imkânsız
Hazİne Müsteşarı Selçuk Demiralp'in Telekom satışıyla ilgili açıklamasını, ünlü yatırım bankası Credit Suisse First Boston da doğruladı. İMKB endeksi ile ilgili fiyat öngörüsünü daha önce 2.50 sent (16.750 puan) olarak açıklayan banka, Türk Telekom özelleştirmesini imkânsız olarak niteledi ve bu öngörüyü 1.25-1.75 (8.500-11.800 puan) sente indirdi.

BDDK dış kredi arıyor
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Dünya Bankası garantisiyle borçlanma yapabilmesine yönelik çalışma yapıldığını söyledi. Demiralp, bunun dünyada örnekleri bulunduğunu belirtti. Demiralp, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ile de Salı günü görüşmelerde bulunulacağını bildirdi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır