Siyasette tansiyonu düşürme atağı..
Meclis'te yaşanan kavga sahneleri ve DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümüyle doruk noktasına ulaşan siyasi gerilimi düşürmek için yoğun çaba harcanıyor.
Bu çerçevede hükümet, son derece katı olduğu içtüzük değişikliği konusunda bile geri adım atma eğilimi içine giriyor. Normal olarak bugün Meclis'te 350 kişilik çoğunluğa sahip olan iktidar kanadı ısrar etse, gerilimi göze alıp bastırsa içtüzük değişikliğini matematiksel olarak gerçekleştirebilecek güçte. Ancak Anayasa kadar önemli olan içtüzük değişikliğini kavga dövüş gerçekleştirmek iktidar kanadının da içine sinmiyor.
Partiler arası bir uzlaşma sağlanmadan yapılacak içtüzük değişikliği matematiksel olarak gerçekleştirilebilse bile siyasi olarak hiç kimsenin, hiçbir partinin içine sinmeyeceği ve dahası yarın çok baş ağrıtacağı sonucuna varılıyor.
Uzlaşma adımı
Bu nedenle iktidar kanadı geri adım atıyor. Önce Meclis Başkanı Ömer İzgi'nin girişimiyle siyasi partilerin grup başkanvekilleri Meclis'te geçen hafta yaşanan ölüm olayının ardından dün ilk kez bir araya geliyorlar.
Dün itibariyle iktidar kanadının uzlaşma kapısını aralamasıyla muhalefet kanadı da yumuşuyor. Yasa çalışmalarını hızlandırabilmek amacıyla Meclis içtüzüğünün değiştirilmesine muhalefet de razı oluyor.
Bu arada iktidar kanadı da muhalefetin bazı taleplerini belirli koşullarla dikkate alma sözü veriyor. Örneğin konuşmalarda süre kısıtlamalarına gidilmesi gibi... Yüzlerce maddeden oluşan kapsamlı temel yasaların Danışma Kurulu'nda oy çokluğu ile alınacak kararlarla paket halinde görüşülmesinin kabul edilmesi gibi...
Hükümetin getirdiği ilk tasarıda, siyasi parti grup temsilcileri ve milletvekillerinin görüşülen yasa tasarısının sadece tümü üzerinde konuşma yapabilmeleri öngörülüyordu. Maddeler üzerinde ise gruplara söz hakkı verilmiyordu. Dün ele alınan uzlaşma taslağında ise konuşma sürelerinin beşer dakikaya indirilmesi ve maddeler üzerinde parti gruplarına söz hakkı verilmesi öngörülüyor.
Öncelik enerji yasasında
Henüz kesin bir mutabakat çıkmış değil ancak hem iktidar hem de muhalefet partileri, uzlaşma formülünü partilerinin yetkili organlarına götürecekler. Yarın veya öbür gün yapılacak toplantıda bu ana çerçeve üzerinde bir uzlaşma çıkması ihtimali oldukça yüksek görünüyor.
Ancak bir de DYP'nin talebi üzerine içtüzük değişikliğinin bu hafta gündeme alınmaması konusu var. Bu konu da bugün yapılması beklenen Meclis Danışma Kurulu'nda ele alınıp karara bağlanacak. Meclis bu hafta muhtemelen Enerji Piyasası Kanun Tasarısı'nı görüşmeye devam edecek. Geçen hafta yarıda kesilen bu önemli kanunun bu hafta tamamlanması bekleniyor. Ardından da önümüzdeki hafta içtüzük değişikliği hızla sonuçlandırılıp diğer öncelikli yasaların görüşülmesine geçilecek.
Bir bölümü Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası'na olan taahhütleri bakımından zorunlu olan ekonomik içerikli yasalar, bir bölümü de Anayasa Mahkemesi'nin yetki yasasını iptal etmesi üzerine temelsiz kalan ve iptal edilen bazı kamu kuruluşlarının statülerinin yeniden belirlenmesi ve kamu personelinin maaş ve özlük haklarına ilişkin 20 kanun hükmünde kararnamenin kanun olarak Meclis'ten geçirilmesi gerekiyor.
Ve bunlar hiçbir biçimde beklemeye tahammülü olmayan düzenlemeler. Onun için uzlaşmadan başka yol yok...